• Informacje na temat:

    muszle bez sosu

Przepisy na temat: muszle bez sosu
  • Szpinakowe muszle

    Sposób przygotowania 1. Makaronowe muszle ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie (ok. 5 minut). Wyjmij i osusz.  2. Sos: cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj przecier(...) masło. Wrzuć szpinak. Podlej odrobiną 4 porcje 15 min ok. 10 min ok. 10 min wody. Smaż chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę. Duś bez przykrycia ok. 10 minut, aż masa...

  • Jak dobrać makaron do potrawy?

    Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jaki rodzaj makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Makaron po polsku

    .... Zamiast "kokardek" zamawiamy farfalle, zamiast "wstążek" tagliatelle, a "muszle" to dzisiaj conchiglie. Al dente czy niedogotowany? Zanim rozmaite fettucine i cannelloni zrobiły u nas zawrotną(...) ikoną polskiej tradycji i może śmiało konkurować nawet z taką kulinarną gwiazdą jak schabowy z kapustą. Nie obędą się bez niego wesela, chrzciny i inne wielkie okazje - to zupa świąteczna w pełnym tego...

Artykuły na temat: muszle bez sosu
  • Przegrzebki Julii Child

    Mistrzyni kuchni francuskiej uczy, jak przyrządzić Muszle Świętego Jakuba.

  • Widelec w dłoń! Makaronową ucztę  z marką WINIARY czas zacząć

    ...25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji marka WINIARY podsuwa pomysły na makaronowe dania dla całej rodziny. Są one nie tylko pyszne i sycące, ale także bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo możemy wybierać w wielu rodzajach: krótkie wstążki, grube penne, świderki, nitki czy muszle – na co tylko mamy ochotę. Ten włoski przysmak warto wpleść w codzienne menu, a marka...

  • Makaron: Jaki dla kogo?

    ...  i zwiększa swą objętość, 100 g ugotowanego to już tylko 110-155 kcal. Dlatego osoby na diecie mogą jeść makaron bez obaw, pod warunkiem, że makaron ugotowany będzie al dente (półtwardo) i jedzony z warzywami(...) "hartują" go zimną wodą. Jeśli chcesz podać sałatkę z makaronem, możesz go przelać zimną wodą. Gdy chcesz podać makaron do sosu - rób jak Włosi. Tradycyjny Makaron z mąki pszennej jest źródłem...

  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...ricotta 2 jajka 2 żółtka 200 g mąki 2 łyżki masła Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i połowę z nich zeszklić na oleju. Dodać koncentrat(...), dodać tymianek. Ostudzić. Kilka oliwek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i formować gałki, które nakładać bezpośrednio na...

  • Co robić z dzieckiem na wakacjach?

    Wakacje to moment wyczekiwany przez wszystkie dzieci. Wreszcie mogą przestać przejmować się lekcjami i oddać się zabawie. Rodzice powinni zadbać o to, by wspólny urlop był połączeniem radosnego spędzania wolnego czasu i okazją do bezbolesnego, interesującego przyswojenia ważnych umiejętności. Jak to zrobić?

  • Biały ser w roli głównej

    Faszerowane conchiglioni z sosem Składniki na 4 porcje: 16 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), 25 dag sera ricotta (ew. mielony tłusty twaróg), 20 dag pieczarek, 6 dag szynki, 2 małe(...) w temperaturze 200° C. Paszteciki smakują wybornie serwowane na ciepło, jak też i na zimno. Nie podawaj ich jednak bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, gdyż farsz może być wtedy bardzo gorący...