• Informacje na temat:

    musaka z baklazanem

Przepisy na temat: musaka z baklazanem
  • Musaka - grecki przysmak

    Tradycyjna grecka musaka (moussaka) to pomidorowo-bakłażanowa zapiekanka z mięsem mielonym pod beszamelem. W wersji uproszczonej, "kryzysowej" rezygnujemy z bakłażanów na rzecz łatwiej dostępnych składników.

  • Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej. Szukając przepisu w internecie znalazłam różne wersje, dlatego zwróciłam się do kolegi kucharza, który podał mi swój sprawdzony przepis. A że gotuje wspaniale, potrawa się udała i wszystkim bardzo smakowała :) Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie i pobrudzić kilka garnków ;) Ale warto!

  • Musaka

    Z mielonego mięsa można zrobić nie tylko kotlety, ale inne, przepyszne dania. Wystarczy takie, jak muska!

  • znalazłam przepis w internecie a drugi w tv - połączyłam te dwa przepisy dlatego chciałam się z wami podzielić tą pyszna potrawą

  • Musaka

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.

  • Pyszne, greckie danie. Przepis na 8 porcji.

  • Musaka z bakłażanami

    Obiad dla całej rodziny.

  • Bakłażany, ziemniaki i mięso w sosie pomidorowym, zapiekane pod delikatnym, aromatycznym sosem .

  • Musaka z bakłażanem

    Tradycyjne, greckie danie

  • Danie kuchni greckiej

Artykuły na temat: musaka z baklazanem
  • Musaka

    Musaka to danie popularne w kuchni greckiej. Parmezan, bakłażan i wołowina... coś pysznego!

  • Musaka z bakłażanem

    Jednym z najchętniej odwiedzanych przez nas krajów jest Grecja. Słynie ona między innymi z pysznej musaki- zapiekanki przygotowanej na bazie bakłażana, pomidorów oraz mięsa mielonego.

  • Musaka z wołowiną

    Jeśli szukasz inspiracji na pożywne danie z pieca, oto propozycja, która zachwyci wszystkich domowników. Pożywna zapiekanka smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Musaka

    Przygotowanie: Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Bakłażan - gruszka miłości

    Intrygujący, wyrazisty. Świetny dodatek do mięs, zapiekanek, doskonały jako przystawka.

  • Co jeść, żeby dłużej czuć się młodym?

    ..., herbata owocowa. Kolacja Musaka z bakłażanem, czerwoną papryką, drobiowym mięsem mielonym i pomidorami oraz oliwą z oliwek, pełnoziarnista bułka, woda z limonką.

  • Zapiekanki

    Musaka makaronowa Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 puszka pomidorów bez skóry, pół paczki spaghetti, 2 bakłażany, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 15 dag startego żółtego sera, sól, pieprz, bazylia, oregano. Makaron ugotować (musi być twardawy), ostudzić. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, mięso, pomidory, przyprawić. Dusić 15 min. Osobno na...

  • Z mięsa mielonego

    Musaka pod beszamelem Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany, 50 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, 500 g mieszanego mielonego mięsa, sól D pieprz, 1 łyżeczka oregano, 4 listki mięty, 1 cebula, 50 g masła, 50 g mąki, 650 ml mleka, 80 g tartego żółtego sera. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 7 mm. Oliwę wymieszać z czosnkiem i odrobiną soli...

  • Grecka uczta

    ...naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Musaka Składniki na 6-8 porcji: 5 ugotowanych ziemniaków, 2 bakłażany, 80 dag mielonego...