• Informacje na temat:

    musaka bakłażany ziemniaki

Przepisy na temat: musaka bakłażany ziemniaki
  • Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

    ..., zioła, dopraw solą i pieprzem. 2. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany oczyść. Przygotowane warzywa pokrój w plasterki. 3. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę połącz z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą i pierzem oraz (na lepsze trawienie) cynamonem i gałką. 4. W formie ułóż warstwami bakłażany, ziemniaki, cebulę i mięso. Każdą warstwę posmaruj sosem...

  • Bakłażany, ziemniaki i mięso w sosie pomidorowym, zapiekane pod delikatnym, aromatycznym sosem .

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    ..., posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany i pomidory oczyść(...). Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami.  2. Na...

  • Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej. Szukając przepisu w internecie znalazłam różne wersje, dlatego zwróciłam się do kolegi kucharza, który podał mi swój sprawdzony przepis. A że gotuje wspaniale, potrawa się udała i wszystkim bardzo smakowała :) Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie i pobrudzić kilka garnków ;) Ale warto!

  • Lekkie zapiekanki z warzywami

    ...szczelnie przykryj folią. Dzięki temu mięso nie będzie wysychało. Dynię oczyść za pomocą dużej łyżki. Łatwo i szybko wybierzesz nią włókna oraz pestki dyni. Musaka bez ziemniaków Sposób(...). Wymieszaj na jednolitą masę. Bakłażany i pomidory umyj, oczyść, pokrój wzdłuż w plasterki. 2. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami warzywa i mięso. Posyp pokruszoną fetą. Piecz ok. 45 minut...

  • Pyszne, greckie danie. Przepis na 8 porcji.

  • znalazłam przepis w internecie a drugi w tv - połączyłam te dwa przepisy dlatego chciałam się z wami podzielić tą pyszna potrawą

  • Wypróbowany przepis na "Musaka"

  • smaczne i syte

  • Pyszna zapiekanka warzywna. Bardzo pożywna i zdrowa :)

Artykuły na temat: musaka bakłażany ziemniaki
  • Musaka

    Przygotowanie: Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

  • Musaka z wołowiną

    Sposób przygotowania: 1. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na pół godziny, by puściły sok. Osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż plastry bakłażana i usmaż je z obu stron. Zdejmij. Na tej samej patelni podsmaż ziemniaki. Zdejmij. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej porcję oliwy. Włóż cebulę i zeszklij ją...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Smaki letnich podróży

    ...razem z papryką i szynką. Dusić do miękkości szparagów Grecka musaka Składniki na 6-8 porcji: 3 bakłażany, 3 duże ugotowane ziemniaki, 1 puszka pomidorów, 1 cukinia, 1 cebula, 6 ząbków(...). Dodać starty ser, wymieszać. Ziemniaki ułożyć warstwą w naczyniu żaroodpornym, na to bakłażany, sos pomidorowy i kolejny raz to samo, do wyczerpania składników. Całość zalać beszamelem i zapiekać...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Zapiekanki

    Musaka makaronowa Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 puszka pomidorów bez skóry, pół paczki spaghetti, 2 bakłażany, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 15 dag startego(...), 1-2 cebule, 3 łyżki oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, papryka w proszku. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce oleju...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Grecka uczta

    ...naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Musaka Składniki na 6-8 porcji: 5 ugotowanych ziemniaków, 2 bakłażany, 80 dag mielonego(...) i mąki, 500 ml mleka, 150 ml jogurtu greckiego, 1 jajko, szczypta gałki muszkatołowej, 15 dag startego sera żółtego, sól, pieprz. Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...