• Informacje na temat:

    mus z orzechów

Przepisy na temat: mus z orzechów
  • Lody jogurtowe z żurawinowym musem

    Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!

  • Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

    Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem. Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort stanie się bohaterem i najlepszym prezentem na ten dzień.

  • Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi

    Sezon na truskawki w pełni, zatem osiedlowe sklepiki oraz targi wypełnione są po brzegi kolorem i aromatem tych cudownych owoców. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika, to doskonała podstawa lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź jak...

  • Słoiczek truskawkowo-imbirowego musu

    Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy...

  • Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów...

  • Wątróbki drobiowe z orzechami włoskimi

    Składniki:  200 g wątróbek drobiowych łyżka sklarowanego masła 6 łyżek portweinu 50 g śmietany kremówki 150 g masła sól, pieprz 100-200 g orzechów włoskich 50 g szalotek 3 łyżki octu jabłkowego cukier 3 łyżki oleju z orzechów włoskich  100 g roszponki ¼ główki endywii  Przygotowanie:  Wątróbki smażyć na sklarowanym maśle przez 5 minut, zalać...

  • Grecki jogurt z orzechami i miodem

    ...skorki 30 g orzechów laskowych 30 g orzechów włoskich listek melisy Przygotowanie:  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, cukier waniliowy i łyżkę miodu wymieszać. Żelatynę odcisnąć(...) zastygł. Karmel posiekać, wymieszać z 3 łyżkami lekko zagrzanego miodu. Gorącą łyżką wycinać mus, nakładać na talerzyki, podawać z karmelem, dekorować melisą. Czas przygotowania 30 minut...

  • Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

    Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję – trzy przepyszne wegetariańskie desery z bakaliami. Są nie tylko smaczne, ale dzięki zawartości ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich czy suszonych daktyli są również bogate w składniki odżywcze...

  • W święta zaskocz gości gruszką z wina podaną z... lodami gorgonzola

    Jak inaczej niż świątecznym piernikiem możemy zaskoczyć swoich gości? "Gruszką gotowaną w czerwonym winie, podaną z czymś zupełnie odjechanym - lodami albo musem z gorgonzoli" - radzi PAP Life Malika, czyli Ewa Szyc-Juchnowicz.

  • To, co łasuchy lubią najbardziej! Proste przepisy na deser

    Skusicie się na jabłka z daktylami pod chrupiącą kruszonką, a może na aksamitny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy? Te dwa desery są szybkie w przygotowaniu. A ich smak zadowoli najbardziej wybrednych łasuchów.

Artykuły na temat: mus z orzechów
  • ​Mus z gorgonzoli z winogronami i orzechami

    Składniki: 200 g słodkiej gorgonzoli 5 g żelatyny Sól 300 g winogron 100 g orzechów 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka Przekrój winogrona na połówki. Upraż orzechy, pozbądź się łupek i rozdrobnij. Połam ser na kawałki i dolej mleka. Połącz żelatynę z niewielką ilością wody. Roztop ser ciągle ubijając trzepaczką. Dodaj żelatynę i mieszaj, by uzyskać płynną konsystencję. Dodaj...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Ciasto czekoladowe z musem

    ...ciasto do formy o średnicy 22 cm. Piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut.  4. Przygotuj mus: roztop masło i czekoladę, ostudź. Zmiksuj żółtka z kakao, dodaj do masy. Ubite białka wymieszaj z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w 80 ml ciepłej wody żelatyną. Wylej mus na ostudzone ciasto. Oczyść truskawki. Ułóż je na musie i wstaw do lodówki. Możesz udekorować orzechami. Zobacz także:

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Delikatny mus z białej czekolady

    ...podgrzać, rozpuścić w nim spęczniałą żelatynę. Dodać stopioną czekoladę, przemieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie połączyć z ubitą śmietaną. Mus z białej czekolady rozlać do czterech szklanych pojemników, np. ozdobnych słoiczków. Wstawić do lodówki przynajmniej na cztery godziny. 3. Przed podaniem mus z białej czekolady posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi, zrumienionymi na suchej...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Ciasto mechanika z musem czekoladowym

    Receptura z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię".

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • MUS MALINOWO- BRZOSKWINIOWO- BANANOWY

    Taki deser jest banalny wręcz w wykonaniu, a jednak cieszy oko i oczywiście kubki smakowe ;)

  • Ola przygotowała deser z dużą ilością słodkich malin, czekoladą i wspaniałymi ciasteczkami migdałowymi, które nadają chrupkości całemu daniu. Migdałowe amarettki:1 białko80 g zmielonych migdałów 80 g drobnego cukru10 ml likieru amarettocukier i cukier puder do posypania ciasteczek Mus malinowy:3 g żelatyny łyżeczka wody100 g świeżych lub mrożonych malin15 g cukru pudru Mus czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%2 żółtka 50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej Dekoracja:50 g świeżych...

Wideo na temat: mus z orzechów