• Informacje na temat:

    mus owocowy w zimie

Przepisy na temat: mus owocowy w zimie
  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    ...koktajli owocowych, dorzuca do pieczonej owsianki, placków i naleśników z piekarnika. "Jeśli chcecie upiec coś z dodatkiem truskawek, nie rozmrażajcie ich wcześniej. Po prostu połóżcie zamrożone owoce na wierzchu ciasta" - radzi. Co ciekawe, Bareła truskawki mrozi pod dwoma postaciami - pokrojone na kawałki z myślą o słodkich wypiekach i zmiksowane na mus.  - Te drugie dodaję do koktajli owocowych. Po...

  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    .... Musimy pamiętać, że przecież ich organizmy rozwijają się cały czas i nie możemy zaprzestać dostarczania im składników odżywczych do tego rozwoju niezbędnych tylko dlatego, że sezon na pewne produkty się(...) odżywcze, powinna nam towarzyszyć cały rok. Pamiętajmy, że oprócz warzyw i owoców, składniki te obecne są także w przetworach powstałych ze świeżych produktów, np. sokach czy musach. Nie ma więc wymówek dla...

  • Mleczna droga

    ...wapnia! Jeśli maluchowi posmakują koktajle owocowe, przygotuj na zimę zapas zmiksowanych musów owocowych i zamroź je, np. w słoiczkach po gotowych daniach dla niemowląt. Zimą do koktajlu możesz dodawać...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...w przeciętnym barze czy stoisku przy plaży. G jak gotowe obiadki Na kwaterze, w domu wczasowym, pod namiotem, na wycieczce... Sprawdzą się wszędzie. A ty nie będziesz musiała się martwić, czy twój smyk(...). K jak kompot Wprawdzie zawiera niewiele witamin, bo owoce muszą się sporo gotować, jednak ma przewagę nad gotowymi słodkimi napojami. Nie zawiera bowiem szkodliwych barwników, aromatów, konserwantów...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...zabielać je mlekiem lub śmietaną (warto też dodawać jajko ugotowane na twardo). Poza tym wymienione potrawy można serwować dziecku nie częściej niż raz w tygodniu. W musach znajduje się więcej witamin niż w innych przetworach z owoców. TAK Musy to rozdrobnione, surowe owoce. Można je jeść bez dodatków lub przygotować na ich bazie koktajle z jogurtem czy kefirem. Na mus nadają się m.in. maliny...

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...) sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

Artykuły na temat: mus owocowy w zimie
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o sokach i musach

    Soki i musy to witaminy w smart formie – są smaczne, modne i przede wszystkim wygodne. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja – w Światowy Dzień Soku - ale przez cały rok. Przeczytajcie nasz tekst i przekonajcie się, co jest prawdą, a co szkodliwym mitem na temat soków i musów.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    .... Przełóż farsz do bakłażana. Piecz 15 min. Posyp natką. Deser z musem owocowym Ugotuj 1/2 szkl. kaszy jaglanej. Obierz 1 jabłko, zetrzyj na tarce. Rozgnieć widelcem 2 brzoskwinie z puszki. Wymieszaj jabłko z brzoskwinią, dopraw cynamonem i skrop sokiem z cytryny. Wyłóż mus do pucharków. Kaszę wymieszaj z 1 łyżeczką płatków migdałowych, orzechów włoskich i pestkami z 1 granatu. Nałóż na mus...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia

    Włącz je do swojego jadłospisu, a poczujesz przypływ energii po zimie i wzmocnisz odporność!

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Gdzie znaleźć witaminy?

    Truskawki, maliny, czereśnie i porzeczki to najlepsze wydanie polskich witamin. Na te smakołyki musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy. A zima trwa - dosyć kapryśna i mało przewidywalna w tym roku.

  • Po zmaganiach z kruchym ciastem, Justyna Pszczółka zaprezentowała bardzo apetyczny wypiek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto kruche: 400g mąki pszennej 260g miękkiego masła 110g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kardamonu Nadzienie: 800g wypestkowanych brzoskwiń 3 łyżki likieru amaretto 50g całych migdałów 700g mango 3 łyżki cukru 1 laska wanilii 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200g świeżych malin...

  • Desery na każdą okazję

    Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom.

  • Wypróbuj przepis, z którym w trzecim odcinku musieli zmierzyć się uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!". HERBATNIK - spód 40g masła 35g cukru 60g mąki 450 15g mąki migdałowej 65g płatków owsianych 50g masła   Połączyć 5 pierwszych składników. Upiec w formie kruszonki do złotego koloru. Zagotować masło dodać do odpieczonej kruszonki i wymieszać. Wycisnąć 6 spodów grubości 3-4mm wewnątrz wycinaka. Schłodzić. ŻELKA PEKTYNOWA   100g puree malinowego 35g puree z czarnej porzeczki 5g...