• Informacje na temat:

    muffiny olej

Przepisy na temat: muffiny olej
  • Kolorowe muffiny

    ...miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. 3.  Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1. 4.  Dodać olej(...) niego mleko, odstawić. 9.  Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 3. 10.  Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać kolejno...

  • Wytrawne muffiny

    Sposób przygotowania 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć. Mąki przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami. Dodać marchewkę, dynię, wlać olej, mleko, wymieszać.  2. Przełożyć do foremek do muffinek, posypać ziarnami słonecznika, piec 30 minut w temp. 180°C, tak, by były suche w środku. Wystudzić.

  • Muffiny owsiane

    ..., rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, olej i miód, całość zmiksuj. Suche składniki dodaj do mokrych. Krótko wymieszaj, tak aby składniki tylko się połączyły.  2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami(...) koniec stopniowo dosypując przesiany cukier puder. Na koniec, wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone, aż składniki się połączą. Wystudzone muffiny udekoruj kremem, połamanymi waflami...

  • Muffiny "Śliwka w czekoladzie"

    Gęste i mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem śliwek kalifornijskich nasączonych rumem. Od nich po prostu nie można się oderwać. Pieczone w papilotkach i przykryte gęstą czekoladową polewą dłużej utrzymują świeżość – to kawałki ciasta czekoladowego "zapakowane" na kolejne dni do przegryzania na deser.

  • Anielskie muffiny z makaronem

    ...przesianą z proszkiem do pieczenia i pół łyżeczki soli, wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć. Wlej olej oraz maślankę, starannie połącz składniki, a następnie wlej do miski z masą mączną(...) na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ostudzenia. Zimne muffiny dekoruj anielskim włosem z makaronu, oczkami z zielonego pieprzu i uśmiechami...

  • Pikantne muffiny

    Składniki: 15 dag kaszki kukurydzianej 10 dag suszonych pomidorów 1 cebula 7 łyżek oleju 10 dag parmezanu 25 dag mąki pszen. 1 op. proszku do pieczenia 3 jajka 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżeczka cukru mielony czarny pierz oliwa do skropienia muffinek 12 papierowych foremek na muffinki Przygotowanie: 1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij ją na łyżce rozgrzanego oleju...

  • Dyniowe muffiny z czerwoną żurawiną

    Chęć na coś słodkiego? Zamiast znikać na kilka godzin w kuchni, upiecz szybkie i lekkie wegańskie muffiny z puree z dyni, z dodatkiem suszonej żurawiny.

  • Gruszkowe muffiny - łatwy sezonowy deser

    Sezon na jesienne owoce trwa w najlepsze. Wśród nich - nieocenione gruszki. Tarta z gruszkami? Za trudna dla niektórych. Kompot z gruszek? Zbyt banalny. Za to muffiny z gruszkami zrobi każdy, wystarczy wiedzieć, które produkty są mokre, a które sypkie.

  • Muffiny jabłkowo - bananowe

    ..., rozgnieciony 1/3 szklanki oleju jajko 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, brązowy cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodaj obrane i starte na tarce jedno jabłko oraz banan. 2. Oddzielnie wymieszaj olej, jajko i maślankę. Połącz wszystkie składniki i przełóż ciasto do foremek. 3. Drugie jabłko pokrój...

  • Muffiny z serem i szynką

    Sposób przygotowania: 1. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Wlej mleko, olej, dodaj szynkę, zioła i wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj. 2. Formę na muffinki wysmaruj masłem i wlej trochę ciasta do zagłębień formy. Do każdego wbij jajko i przykryj resztą ciasta. Posyp...

Artykuły na temat: muffiny olej
  • Owsiane muffiny

    Sposób przygotowania: 1. Obrane banany wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć.  2. Jajka sparz i całe wbij do masy bananowej. Wlej olej oraz mleko, wymieszaj. Gdy używasz miodu, dodaj do masy. Całość odstaw.  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier (jeśli go używasz). Dosyp cynamon i kurkumę. Całość dokładnie połącz.  4. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Jesienne muffiny

    Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Owoce pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej jogurt, olej oraz kilka kropli aromatu migdałowego, wymieszaj. Mokre składniki...

  • Polski i zagraniczny przemysł coraz mocniej zwraca uwagę na to, jak negatywny wpływ na środowisko ma produkcja i używanie plastiku. W odpowiedzi na ten problem, producent Oleju Wielkopolskiego, jako pierwszy na polskim rynku w kategorii olejów jadalnych, wprowadza butelki pozyskane w 51% z materiałów z recyklingu. Fot.123RF/Picsel Olej Wielkopolski będzie pionierem w tej dziedzinie, gdyż jako pierwszy w Polsce wprowadzi olej w butelkach z 51% RPET. Produkcja w nowych opakowaniach rozpocznie...

  • Muffiny z borówkami

    Sposób przygotowania: 1. Borówki umyj, osusz. Banana rozgnieć widelcem. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj banana, jogurt oraz olej, wymieszaj. Mokre składniki przelej do suchych. Wymieszaj krótko...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Muffiny owsiane

    Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mą- kę, wsyp proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i rodzynki, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej maślankę oraz olej, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo - tak, by składniki tylko się połączyły. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne...

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Pikantne muffiny

    Składniki na 12 sztuk 40 dag mąki pszennej (typ 650), 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki startego sera żółtego, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 100 ml oleju np(...) i wymieszaj. Do drugiej wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj olej oraz maślankę lub jogurt,wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj łyżką, niezbyt dokładnie - tak aby składniki...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...