• Informacje na temat:

    muffinki bez glutenu

Przepisy na temat: muffinki bez glutenu
  • Kalafior - "wege gwiazda"

    Kalafior stał się prawdziwym sprzymierzeńcem miłośników diety bezglutenowej. Za modą na "gluten free" idzie również moda na kalafiora, z którego możemy wyczarować ryż, pizzę, a nawet zastąpić nim mąkę.

  • ​Cukinia - im ciemniejsza, tym zdrowsza

    ...z niej makaron. Grażyna Bober-Bruijn, autorka książek "Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu", proponuje muffinki czekoladowe z cukinią. - Faktycznie połączenie cukinii i tradycyjnych muffinek(...) popularnych książek kulinarnych, ciasto nie jest suche i co najważniejsze, muffinki można zamrozić i sięgnąć po nie, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

  • Muffiny czekoladowe z cukinią

    ..." i "Pysznie bez glutenu" proponując muffinki czekoladowe z cukinią. Muffiny czekoladowe z cukinią wydają się dość nietypowym połączeniem. Choć w dobie różnych kulinarnych eksperymentów, gdzie nie rezygnując ze zdrowej diety przygotowujemy pyszne desery, nie powinny dziwić. Takim pomysłem na coś zdrowego i coś słodkiego dzieli się Grażyna Bober-Bruijn autorka książek "Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez...

  • Słodki sposób na alergię

    ...alergikowi zapewnią mu przyjemność jedzenia? Jak przygotować desery bez mleka, jajek i glutenu? W książce znajdziesz 161 oryginalnych przepisów na domowe wypieki, koktajle i desery. Pyszne muffinki świętojańskie, szarlotka bez ciasta, miodownik z kremem z kaszy jaglanej, batoniki zbożowe - życie alergika, choć niełatwe, może być słodkie! Małgorzata Kalemba-Drożdż - doktor biochemii, prowadzi...

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    ...sorbet. 2. Muffinki z mąką świętojańską Karob to mąka otrzymywana ze strąków drzewa karobowego, nazywana świętojańską. Przypomina kakao i bywa stosowana jako zamiennik czekolady. Zawiera rozpuszczalny błonnik, który zapewnia uczucie sytości i znacznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Muffinki karobowe Składniki: 1,5 szkl. mąki żytniej, 1 łyżka mąki karobowej, 3/4 szkl...

  • ​Makaron pomidorowo-kokosowy ze świeżym imbirem, z czosnkiem i prażonym słonecznikiem

    Przepis na potrawę bezglutenową przewidziany jest na 3-4 porcje. Koniecznie wypróbujcie!

Artykuły na temat: muffinki bez glutenu
  • Wielkanoc bez glutenu

    Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki bez glutenu? Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować bezglutenowe wersje tradycyjnych ciast oraz pyszny chleb z mąki gryczanej.

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...- z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych(...)Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości...

  • Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło...

  • Od zasmażki do fusion

    ...ugotowało ryż w woreczku (kolejna nowinka) i dodało sos Uncle Ben’s, to był kulinarny szczyt światowości. Inna opcja: kotlet z ananasem, bo właśnie trwał szał na łączenie owoców z mięsem. Nie bez związku(...) smak owoców" i w ogóle wszystko "należy się bez żadnych ograniczeń!". "Gdzie wybucha dzika grucha, cytrus zwisa na tygrysa" i inne slogany plus psychodeliczne obrazy, muzyka, nastrój swobody - to...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy! Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi,...

  • Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds. Ciasto: 150 ml oleju rzepakowego100 g cukru brązowego25 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 jaja130 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka chili150 g startej marchewki50 g orzechów pekan25 g rodzynek Krem: 400 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone1 pomarańcza1 łyżeczka cukru pudrumasy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona,...

  • Życie bez glutenu z początku bywa trudne. W końcu, kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie ciepłej bułki posmarowanej grubą warstwą masła? Jednak z Waszych opowieści wynika, że da się porzucić pszenicę, mało tego, posiłki bez niej są o wiele zdrowsze! Ze względu na dietę spowodowaną nietolerancją glutenu czy z własnego wyboru - większość z Was porzuciła w swoim jadłospisie produkty pszeniczne. Dzięki temu czujecie się mniej ociężali i macie więcej energii do działania. Bardzo dziękujemy Wam za...