• Informacje na temat:

    mrozone udka

Przepisy na temat: mrozone udka
  • Przygotowanie Na dno rondla wlać 1 szklankę letniej przegotowanej wody,1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki ryżu opłukanego. Na rozprowadzony ryż wsypać zamrożoną jarzynke (najlepsza meksykańska). Następnie ułożyć udka kurczaka obtoczone vegetą. Całość zalać roztworem trzech kostek rosołowych rozpuszczonych we wrzątku .Włożyć do piekarnika (200stopni) na 50 minut. Jako dodatek - ogórek z piwnicy...

  • Ważne zasady żywienia na wakacjach

    O tej porze roku dzieciom często dokuczają różne dolegliwości żołądkowe. Wraz z dietetykiem przygotowaliśmy zbiór zaleceń, które pozwolą ci skutecznie uchronić przed nimi twoją pociechę.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy(...) gotowej przyprawy do kurczaka). - Udka umyj, osusz, lekko osól, po czym wrzuć je do miski, obtocz dokładnie w marynacie, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo nawet na całą...

  • Idealne menu dwulatka

    ...ząbki. Zamiast puree, zaserwuj ziemniaki w kawałkach, pulpet zastąp np. kawałkiem udka kurczaka, a w zupce przemycaj coraz większe kawałki warzyw. Na zachętę... Po 1. roku życia apetyt dziecka może...

Artykuły na temat: mrozone udka
  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Gęś wolno pieczona

    ...zdjąć pokrywkę i gęś zrumienić z obu stron  (po kilka minut) w temp. 240°C. 3. Pieczeń wyjąć.  Podzielić nożem i nożycami do drobiu: najpierw odciąć skrzydła, później udka, potem przekroić korpus na...

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • O, kurczę!

    .... Skrop sosem sałatkę i dymkę, dopraw, wymieszaj. Podawaj kurczaka polanego sosem, a sałatkę w osobnych miskach. Grillowane udka z ryżem i zielonym groszkiem (dla 6-8 osób) Poziom trudności(...). Zrób po dwa nacięcia na każdej ćwiartce kurczaka, nasmaruj wszystkie udka marynatą. Włóż do miski, zawiń je folią spożywczą, wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia w garnku na średnim ogniu zagotuj...

  • Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić. Fot. 123RF/Picsel Brzoskwiniowe orzeźwienie Szklanka 350 ml - 1 porcjaSkładniki: 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey 250 ml gorącej wody 60 ml syropu brzoskwiniowego 15 ml świeżego soku z cytryny Świeże liście mięty Plasterek cytryny Kostki lodu...

  • Dobre, bo polskie

    Pyszne i sycące dania naszej tradycyjnej kuchni. Niepowtarzalne smaki i aromaty, które pamiętamy z dzieciństwa.

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy(...) 20 minut. Po 20 minutach obok skrzydełek układamy pory, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki. Pory solimy, smarujemy po wierzchu olejem. Całość pieczemy jeszcze 20 minut. Udka podajemy...

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...