• Informacje na temat:

    mrozenie szpinaku

Przepisy na temat: mrozenie szpinaku
  • Zupa z soczewicy i szpinaku

    Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 30 dag marchewki 1 pietruszka 20 dag szpinaku w liściach (może być mrożony) 20 dag czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cebulę oraz czosnek oczyść, drobno posiekaj. Obierz, opłucz i pokrój na kawałki marchewki oraz pietruszkę. Świeży szpinak opłucz, osusz na sicie lub...

  • Brązowy ryż z listkami szpinaku i żurawiną

    Składniki: opakowanie świeżych lub mrożonych listków szpinaku ½ szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka brązowego ryżu 2 szklanki wody sól cebula cukier olej Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić, dodać opłukane i pokrojone listki szpinaku. Ugotować ryż z dodatkiem żurawiny. Ostudzić, połączyć z cebula i szpinakiem, doprawić do smaku.  

  • Pyszne, bo ze szpinakiem

    Fasola pod kołderką Sposób przygotowania 1. Fasolę zalej osoloną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie wymień wodę i gotuj fasolę do miękkości (minimum 40 minut).  2. Formę do zapiekania posmaruj kilkoma łyżkami oliwy. Cukinię i kiełbaski pokrój w plastry. Ułóż na dnie formy. Dodaj przyprawy i posól. Wsyp fasolę, przykryj liśćmi szpinaku i zalej sosem pomidorowym. Posyp po wierzchu...

  • Ciasto szpinakowe cudnie zielone

    Składniki: 1 szklanka rozdrobnionego szpinaku  1 szklanka maki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki...

  • Risotto szpinakowe

    Takim daniem przekonasz nawet przeciwników szpinaku!

  • Zupa szpinakowa (po 12. miesiącu)

    Ostatnio na stoiskach z warzywami pojawiły się świeże liście szpinaku! Można z nich wyczarować wiele smacznych i zdrowych potraw.

  • Kruche babeczki szpinakowe

    W takiej wersji posmakują nawet tym, którzy nie lubią szpinaku.

  • Pomidory z ryżem i szpinakiem

    Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.

  • Składniki : 35 dag mąki, 2 jajka, 25 dag mrożonego szpinaku, masło lub margaryna, sól.

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

Artykuły na temat: mrozenie szpinaku
  • Wszechstronna moc szpinaku

    ..., zwłaszcza komórki mózgowe, są dotlenione, przekłada się to na dobre samopoczucie i jasność myślenia. Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują także silne właściwości antynowotworowe(...) szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu (mają go więcej niż banany!), dlatego powinny jeść je osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi. Potas współdziała dodatkowo z magnezem, regulując pracę serca...

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Sola na szpinaku pod beszamelem

    Składniki: 600 g filetów z soli (4 filety po 150 g) 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) ząbek czosnku gałka muszkatołowa oliwa do formy sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła(...) przeciśniętym przez praskę. Rozłóż na dnie wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Na szpinaku ułóż umyte i osuszone filety z soli. Przygotuj sos: Na patelni rozpuść masło, oprósz je mąką i zrób...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • W krainie szpinaku

    Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Nadmiar szczawianów wpływa odwapniająco na organizm i może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Na szczęście można temu zapobiec, jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń. Dlatego do szpinaku dodajemy jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka. Spożycie szpinaku powinny...

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • Kto powinien unikać szpinaku?

    Ojczyzną szpinaku jest Persja. Starożytność go nie znała. Wydaje się, że Arabowie uprawiali go w IX wieku w Hiszpanii, skąd "rozszedł" się po Europie. Średniowieczni lekarze zalecali codzienne spożywanie szpinaku jako niezawodną metodę zwalczania obstrukcji, a w wieku XVI cała Europa zajadała się nim jako smaczną i skuteczną w zwalczaniu wielu dolegliwości jarzyną. Szpinak jest bogaty w witaminy...

  • Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić. Fot. 123RF/Picsel Brzoskwiniowe orzeźwienie Szklanka 350 ml - 1 porcjaSkładniki: 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey 250 ml gorącej wody 60 ml syropu brzoskwiniowego 15 ml świeżego soku z cytryny Świeże liście mięty Plasterek cytryny Kostki lodu...

  • Cała prawda o mrożonkach

    ...rozmrożeniu. Naturalne jest zbrylenie szpinaku i purée z buraków. ***Zobacz także***

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...