• Informacje na temat:

    mrozenie sliwki wegierki

Przepisy na temat: mrozenie sliwki wegierki
  • Przepis przysłała Kamilowa Babcia.

  • Tak jak wcześniej pisałem, obdarowani szukamy nowych przepisów na zagpspodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l.

  • Owoce w alkoholu to nie tylko klasyczna ratafia. Smakowite efekty można osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami.

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Coś słodkiego i kruchego, a o wiele mniej kalorii

  • SPOSÓB NA DOMOWE SLIWKI W CZEKOLADZIE. CZEKOLADA PO ZASTYGNIĘCIU JEST SUCHA I KRUCHA.

  • robię je co roku ,są bardzo smaczne

  • Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.

  • Smaczna i zdrowa surówka do obiadu.

Artykuły na temat: mrozenie sliwki wegierki
  • To o śliwkach musisz wiedzieć

    Jaka odmiana jest najlepsza do ciast? Jak ususzyć śliwki, po co namaczać i jak mrozić. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić. Fot. 123RF/Picsel Brzoskwiniowe orzeźwienie Szklanka 350 ml - 1 porcjaSkładniki: 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey 250 ml gorącej wody 60 ml syropu brzoskwiniowego 15 ml świeżego soku z cytryny Świeże liście mięty Plasterek cytryny Kostki lodu...

  • Popraw formę i nastrój kolorowym menu

    Jedzenie bywa lekiem i kosmetykiem, może poprawiać humor, a przy tym chronić przed nadwagą. Skąd wiedzieć, co tak działa? Stosuj "kolorową" zasadę - im bardziej tęczowo na talerzu, tym lepiej.

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Goście, goście!

    Na nasze urodzinowe przyjęcie chcieliśmy zaprosić Czytelniczki w wyjątkowe miejsce. Mamy w Warszawie restaurację, w której można się przekonać, że "lepszy mazurskiej owcy kęsek lada jaki, niźli zamorskie przysmaki". Do Zielonego Niedźwiedzia idzie się, by dobrze zjeść i uradować serce, że młodzi szefowie kuchni potrafią gotować po mistrzowsku i po polsku. Sebastian Olma przygotował dla Was jubileuszowe menu.

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...