• Informacje na temat:

    mrożenie jarmużu

Przepisy na temat: mrożenie jarmużu
  • Zielona zupa

    Dziś proponujemy przepis na niezwykłą zupę z jarmużu.

  • Pyszne, bo ze szpinakiem

    Baby albo wyrośnięty, świeży i mrożony – szpinak dopasuje się do każdej potrawy. Wzbogaca smak, dodaje koloru. Jedzmy go dla zdrowia i przyjemności!

  • Pomidory z ryżem i szpinakiem

    Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.

  • Zielone trójkąciki z wędliną i dipem

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: jarmuż umyj i wytnij najgrubsze części łodyg. Dobrze jest używać mrożonego jarmużu, bo mrożenie likwiduje jego lekką goryczkę. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż. Zsuń na bok patelni, a na wolnej części zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Wymieszaj z jarmużem i duś kolejne 10-15 minut, by gałązki zmiękły. Dopraw chili i solą. Odstaw do przestygnięcia i zmiksuj...

Artykuły na temat: mrożenie jarmużu
  • ...). Sezon na jarmuż rozpoczyna się we wrześniu i trwa nawet zimą, bo jest on odporny na niskie temperatury, rośnie nawet pod śniegiem. A przemrożenie jarmużu powoduje, że zyskuje on na smaku! Traci(...) mięsnych będzie sałatka z jarmużu z odrobiną oliwy z oliwek, cytryny i czosnku. Starsze, większe liście stają się skórzaste, łykowate, dlatego trzeba je poddać obróbce termicznej (usuwamy wcześniej grube...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Niech się zazieleni

    Dietetycy wychwalają koktajle z sałaty, jarmużu, szpinaku, natki pietruszki. Dlaczego? Bo są bogate w żelazo i kwas foliowy, substancje, których wielu z nas brakuje. Czy warto ulec nowej modzie i robić napoje z zieleniny niezależnie od pory roku? Zapytaliśmy eksperta.

  • W Polsce jarmuż uprawia się od XV wieku. Niestety, jest rośliną zapomnianą i niedocenianą, bardzo rzadko goszczącą na naszych talerzach. To duży błąd, gdyż jest on prawdziwą skarbnicą witamin, które mogą uchronić nas przed wieloma chorobami. Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach to niepozorne, zielone warzywo podbiło serca wszystkich zwolenników zdrowego trybu życia. Dzięki nim jarmuż powoli wraca do łask i coraz częściej - choć nie bez wysiłku - możemy znaleźć go na sklepowych półkach. Warto...

  • Trzy koktajle na lepsze trawienie

    ...żółciowego. Z jarmużu i awokado 4-5 suszonych śliwek mocz w ciepłej wodzie 2 godziny. Gdy będą miękkie, wrzuć do blendera. Dodaj garść liści jarmużu, miąższ z 1/2 dojrzałego awokado oraz sok wyciśnięty...

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • Pyszne koktajle szybko odtrują jelita i wątrobę

    ...jarmużu (oczyszczone z grubych włókien), 1 banan, 1/2 szkl. pokrojonego świeżego ananasa (lub 2 kiwi), kilka plasterków ogórka, 1 szkl. wody. Ekstrarada Jarmuż będzie lżej strawny po sparzeniu...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Wysoki cholesterol - obniż go dietą

    Jest niezbędny do produkcji hormonów, witaminy D i kwasu żółciowego. Ale w nadmiarze szkodzi. Dlatego uważaj na to, co masz na talerzu i pamiętaj o regularnym ruchu.

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...

Zdjęcia na temat: mrożenie jarmużu