• Informacje na temat:

    mrożenie brukselki

Przepisy na temat: mrożenie brukselki
  • Sezon na brukselkę

    Dlaczego warto jeść brukselkę Brukselka w 100 gramach zawiera 43 kcal. Tym samym z powodzeniem może być włączona do diety wszystkich tych, którzy dbają o linię. Zielone główki brukselki mają dużą(...) w smaku warzywom i owocom (np. jarzębinie) służy mrożenie. Dlatego świeże główki warto przed przyrządzeniem włożyć na całą noc do zamrażalnika. Sprawdziliśmy, polecamy By brukselka nie miała posmaku...

  • Świetny sposób na zachowanie smaku świeżych ziół przez cały rok

  • Ulubione warzywo inaczej, czyli brukselka w cieście

    ..., magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan oraz potas. Jedzenie brukselki wpłynie na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Brukselka wspomoże nas także w diecie odchudzającej, gdyż zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości. Wprowadzenie brukselki do diety działa także detoksykująco: zawiera ona bowiem siarkę, witaminę K oraz kwasy omega-3, które skutecznie likwidują stany zapalne. Kiedy chcesz...

  • Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy te małe kapustki. Gdyby wystarczało nam cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny.

  • Zapiekanka z brukselką

    Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu świderki 1/2 kg brukselki (może być mrożona) pęczek zielonych szparagów 2 cebule 2-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1/2 małej cukinii sól, pieprz, słodka papryka w proszku oliwa 100 ml śmietany świeża bazylia 1 łyżeczka owoców żurawiny Sposób przygotowania: 1. Brukselkę i oczyszczone szparagi...

  • Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki. Zupa jest lekka i dodaje energii, której wiosną potrzebujemy najwięcej.

  • Składniki: brukselka (może być mrożona), cebula, por, czerwona fasola z puszki, kiełki słonecznika, pestki dyni, przyprawy, zioła, oliwa.

  • Wypróbowany przepis na "Brukselki w migdałach"

  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego kopru), marchew (pokrojona w drobną kostkę, dodać 3 łyżki stołowe), 1 średni ziemniak pokrojony w...

  • Kolejne danie typu fit. Ale nie, nie, fit nie znaczy bezpłciowe, niedobre. Wprost przeciwnie pełne smaku i darów jesieni. Ci co czytają mojego bloga wiedzą że bez czosnku i cytryn świat kulinarny by dla mnie nie istniał. Dziś serwuję cytrynowe brukselki i pierś z kurczaka z piekarnika.

Artykuły na temat: mrożenie brukselki
  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...z zamrażarki. Dlatego też jeszcze przed mrożeniem zaplanuj, co zrobisz z tym kawałkiem mięsa albo z warzywami. Nie wkładaj wszystkiego do jednej paczki, ale zrób wygodne porcje, np. pieczeń dla(...), które odgrzejesz potem np. w mikrofalówce.  3. Blanszowanie  Jeśli chcesz, aby warzywa miały ładny kolor, lepszy smak i dłużej się przechowywały, przed mrożeniem włóż je na chwilę do wrzątku. Krótko...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Kurczak z sosem cebulowym i brukselką

    ...smażenia Brukselka: 4 garści brukselki 2 ząbki czosnku łyżka kaparów 2 filety anchois sok z pomarańczy skórka z pomarańczy 2 łyżki miodu lipowego pieprz mielony Kurczaka pokrój na...

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).   Książka...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...

  • Witamina C

    Zawiera ją większość warzyw i owoców, ale wiele czynników ją niszczy.

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...

  • Naturalna ochrona przed rakiem

    Substancje działające antynowotworowo to m.in. witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze i barwniki. Dostarczają ich warzywa i owoce. Wybraliśmy te, które zawierają ich najwięcej.

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...

Zdjęcia na temat: mrożenie brukselki