• Informacje na temat:

    mozzarella z pomidorami nazwa

Przepisy na temat: mozzarella z pomidorami nazwa
Artykuły na temat: mozzarella z pomidorami nazwa
  • Czy to prawda, że można dostać migreny od serów pleśniowych

    Odpowiada za to substancja o nazwie tyramina. Im dłużej dojrzewa ser, tym więcej jej zawiera i tym łatwiej o dolegliwości. Szczególnie niewskazane są niebieskie sery pleśniowe oraz brie. Ale tyramina występuje też w serach niepleśniowych i innych pokarmach, takich jak: cheddar, feta, mozzarella, parmezan, sery żółte, jogurt, maślanka, suszone i konserwowane mięso oraz zakwas używany np. do wyrobu...

  • Pizza nowojorska – najlepsza pizza na świecie?

    Sasso. Sasso serwuje zupełnie inną pizzę niż jego dwaj poprzednicy - zamiast cieniutkiego ciasta w stylu neapolitańskim proponuje grube, puszyste wypieki, które śmiało można nazwać czymś w rodzaju...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...zazwyczaj kanapeczki na chrupkim pieczywie, z pomidorami, bazylią i oliwą, a także z kremową wątróbką lub serkiem ricotta i pieczonym boczkiem. Nie sposób nie zauważyć, że na początek Włosi serwują sery, co jest trochę nietypowe. Francuzi jedzą je na koniec posiłku. Popularnością cieszą się oczywiście mozzarella, burrata, czyli maślana mozzarella, ricotta i lokalna toskańska specjalność - pecorino...

  • Widelcem po mapie

    ...wypestkuj i pokrój na pół lub w ósemki. 3. Cebulę posiekaj w krążki. 4. Owoce i warzywa rozłóż na półmisku. Lekko posól i popieprz. 5. Mozzarellę pokrój na paseczki i rozłóż między pomidorami i owocami...

  • Dieta FODMAP – czy tylko dla osób z jelitem wrażliwym?

    ...niektórych węglowodanów, a ograniczeniem przykrych i bolesnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sama nazwa - FODMAP - jest skrótem angielskiego wyrażenia "fermentable oligosaccharides(...) zbiorczo można nazwać właśnie FODMAP - i może to budzić zdziwienie u niektórych chorych, bowiem lista wykluczeń jest naprawdę długa. W tym czasie warto uciekać się do gotowych, sprawdzonych...

  • Od zasmażki do fusion

    ....  Na stoły wjechały suszone pomidory, oliwa, mozzarella, parmezan, szynka parmeńska, bazylia, mascarpone, ciabatta, grissini. W towarzystwie win Montepulciano d’Abruzzo i innych pinot grigio. No...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    Książkę Bartka Kieżuna chłonie się wszystkimi zmysłami. To Italia do zjedzenia, patrzenia i słuchania (fascynujących opowieści z podróży). Widać w niej rękę antropologa i pasjonata włoskiej kuchni. Estety i gawędziarza. Miłośnika sztuki i poszukiwacza oryginalnego smaku. Kucharza z żyłką bibliofila i ciekawskiego turysty.

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    - My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Mamma mia!, czyli miłość po włosku

    ..., której podstawowymi składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia - symbolizujące barwy włoskiej flagi. Ach, jeszcze jedno! Niech nie zdziwi was fakt, że większość lokali gastronomicznych...

  • Boskie piekło

    ...pizzę patriotyczną, w kolorach włoskiej flagi - z czerwonymi pomidorami, białą mozzarellą i zieloną bazylią. Królowa była zachwycona. Dziś margherity nie może zabraknąć w menu żadnej pizzerii - nie tylko w Neapolu, ale i na całym świecie. Rodem z Neapolu jest też mozzarella - kolejny symbol zawłaszczony przez całe Włochy. Tyle że tu jada się świeżą. To, co kupujemy w sklepach w każdym niemal...