• Informacje na temat:

    mozzarella z czym podawać

Przepisy na temat: mozzarella z czym podawać
  • Ser twarogowy: Z czym ci posmakuje

    ...1. Kozi serek. Ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Nadaje się do tart z warzywami i mięsem oraz sałatek, np. z orzechami i winogronami. 2. Buratta. To krewna mozzarelli. Jest bardzo aksamitna. Najlepiej smakuje podana z oliwą, świeżo zmielonym pieprzem oraz warzywami. 3. Mozzarella. Ten serek możesz podawać jako przekąskę np. z pomidorem i pesto. Sprawdzi się także do zapiekanek oraz...

  • Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu

    Reguły panujące w świecie win  Sposobem doboru win rządzą dwie odmienne zasady. Pierwsza z nich głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, by jej nie zagłuszać i jeszcze lepiej wydobywać smak i aromat. W myśl tej reguły do ciężkich potraw powinno podawać się lekkie wina, a do lekkich dań – ciężkie. Dzięki temu połączeniu poczujemy zarówno smak potrawy i spożywanego alkoholu. Lekkie wino...

  • Kapary i karczochy - z czym to się je?

    Są niewielkie, zielone i nadal nie do końca znane w naszej kuchni. Często mylimy je ze sobą i w efekcie, rzadko po nie sięgamy. Najwyższy czas kapary i karczochy odczarować - z pożytkiem i dla nich, i dla nas.

  • Składniki : 60 dag piersi z kurczaka, 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag bukietu warzyw, 1 papryczka chilli, 100 ml salsy pomidorowej, 10dag sera Mozzarella, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, bazylię, biały pieprz, liść laurowy, sól.

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    ...z pomidorów jest gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik. "Pierwsze gazpacho zjadłam, jeszcze zanim pojechałam do Hiszpanii, ale dopiero tam zrozumiałam, w czym tkwi sęk. To dojrzałe, soczyste pomidory...

  • W maju w zielone gramy

    ....  3. Wymieszaj szpinak z jajkami, mlekiem, ricottą i 3/4 ziół. Przypraw do smaku.  4. Wylej nadzienie na ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym ułóż na wierz - chu mozzarelle. Piecz jeszcze 10-15

  • Cannelloni z kurczakiem i salsą verde

    ...święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Poniżej przepis prosto z Meksyku.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...i grzybami albo wypróbuj coś w klimacie fusion! Co powiesz na ciasto solidnie nadziane serem mozzarella oraz suszonymi pomidorami? Odrobina ekstrawagancji nigdy nie zaszkodzi! Jednym słowem - pierogowe...

  • Zapiekanki z papryką i pomidorami

    Soczyste pomidory czy słodkie papryki aż się proszą, by się nimi zajadać. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami zyskają jeszcze lepszy smak.

  • Mąka na wiele sposobów

    Zboża stanowią podstawę polskiej kuchni i towarzyszą nam praktycznie codziennie. To z nich powstaje mąka pozwalająca wyczarować dosłownie wszystko i to na każdą okazję. Począwszy od pysznych śniadaniowych bułeczek, po kluseczki na niedzielny obiad czy placki ziemniaczane na ciepłą kolację, aż po okazjonalne wypieki. Jednak mąka to również często niewidoczny, ale nadający charakteru składnik wielu półproduktów: sosów, panierek, zakwasów czy gulaszy. Podpowiadamy, co jeszcze można w prosty...

Artykuły na temat: mozzarella z czym podawać
  • WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą!

    Kurczak to najchętniej przygotowywane przez Polaków mięso. Aż 1/5 wszystkich naszych obiadowych dań to właśnie potrawy przyrządzane z drobiem! Zazwyczaj mamy kilka sprawdzonych przepisów, do których na co dzień chętnie wracamy.

  • Ziemniaczane krokiety

    Te włoskie krokiety najczęściej podawane są jako przystawka. Mogą natomiast stanowić dodatek do dania mięsnego czy wegetariańskiego w miejsce ziemniaków, czy ryżu. Jeśli nafaszerujemy je mięsem z powodzeniem zastąpią danie główne.

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    ...tygodniach poddają się, bo zdrowe jedzenie jest czymś, co, jak twierdzą, nie przechodzi im przez gardło. Czy jest jakiś sposób na to, byśmy zdali sobie sprawę, że gotowana marchewka czy szpinak może cieszyć...

  • Pomidor w walce z nadwagą

    Obecnie istnieje ponad 2 tysiące odmian tego zdrowego warzywa. Pomidory spożywamy pod różnymi postaciami i nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść ich świeżych czy przetworzonych.

  • Pożegnanie lata

    Jesienna obfitość przyrody jadalnej raduje w inny sposób niż obfitość pełni lata. Podszyta melancholią, skłania, by cieszyć się, póki jeszcze jest czym!

  • Odsetki od marzeń

    Na własne mieszkanie, na dom. Czasem na samochód lub „odrobinę luksusu”. Kilka lat temu stać nas było na kredyt, jednym podpisem kupowaliśmy sobie lepsze życie. Dzisiaj przychodzi za nie rachunek. Waluty drożeją, płace maleją, bank domaga się kolejnej wpłaty. No i te myśli: Na czym oszczędzić? A może oddać dom? I co będzie, gdy mnie zwolnią z pracy? Czy marzenia na kredyt jeszcze nam smakują?

  • Joanna Włodarska "Jak zrobić ser w domu"

    Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją.

  • Serwujemy sery

    ...kupuje się w sklepach. Mozzarellę można podawać z szynką, pomidorami, oliwą, melonem, rukolą. Włoska sałatka caprese to mozzarella z pomidorami, bazylią, oliwą. Na pewno posmakuje maluszkowi po(...)Dzieci chętnie jadają serki smakowe. Mamy wolą podawać swoim smykom twaróg. Tymczasem dzieci mogą też poznawać bardziej wyszukane gatunki serów! Jest ich w sklepach coraz bogatszy wybór i są nawet...

  • Romantyczne gotowanie we dwoje – pyszne walentynki z marką WINIARY!

    ...z cytryny oraz Przyprawą w płynie MAGGI i oprószamy solą i pieprzem. Łososia posypujemy jeszcze koperkiem i pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. W międzyczasie kruszymy chleb i łączymy go z 1 łyżką musztardy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z chlebem. Później naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim ryby skórą do góry, na każdej kładziemy porcję chleba i rozsmarowujemy...

  • Lekkie dania dla jarosza

    ...na tartę natłuścić. Wylepić ciastem, ponakłuwać i podpiec w 180ºC 15-20 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry sera mozzarella z pomidorami, posypać oliwkami i zalać przygotowaną śmietaną z fetą(...), mieszając. Dodać czosnek, a po dwóch minutach ryż. Chwilę smażyć, po czym zalać trzema szklankami wody i trochę posolić. Gotować tak długo, aż ryż wchłonie wodę całkowicie. Cytryny sparzyć, pokroić na...