• Informacje na temat:

    mozaika drobiowa

Przepisy na temat: mozaika drobiowa
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...na ok. 3 godz. Przed podaniem wyłóż na talerz. Serwuj z cytryną. Pasztety I. Mięsna mozaika Za 40 zł: Składniki: ●40 dag miel. mięsa wieprzowego ●30 dag wołowiny ●20 dag szynki wieprz. ●30(...) i piecz 15 min. II. Rolada drobiowa Za 40 zł: Składniki: ●1,5-1,7 kg piersi indyka ●4 łyżki bułki tartej ●rzeżucha ●jajko ●op. mroż. marchewki z groszkiem ●40 dag twarożku śmietan. ●puszka...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

Artykuły na temat: mozaika drobiowa
  • Odrobina luksusu – kolacja u źródeł Caudalie, 2 * Michelin

    To kolacja-prezent, z okazji urodzin mojego męża zaprosiłam go na kolację w zeszłą  sobotę do znakomitej restauracji szefa Nicolas Masse, odznaczonego...

  • Każdy z nas posiada lub odziedziczył np. po Babci czy Mamie zeszyt z garścią sprawdzonych przepisów. Ja taki posiadam i od czasu do czasu z niego korzystam, szukam przepisów i inspiracji wertując lekko powycierane już kartki. Dlaczego o tym mówię? Bo przeczesując Internet natrafiłam na bloga "Brulion z przepisami". Tak się składa, że kolejny raz zachwycam się opowieściami do których tylko dodatkiem są przepisy. Jak zwykle ujmują mnie zdjęcia, zrobione w sposób profesjonalny i awangardowy...

  • Postanowiliśmy sprawdzić, jak wygląda kulinarna rzeczywistość za kratami. Fot. EAST NEWS O posiłkach serwowanych w polskich więzieniach krążą legendy. Jedni twierdzą, iż nic gorszego nie może się przytrafić, inni z kolei przekonują, że osadzeni stołują się całkiem nieźle, porównując ich dietę z obiadkami serwowanymi w domu. Gdzie leży prawda? Tego najprawdopodobniej nigdy nie uda nam się rozstrzygnąć. Możemy jednak przybliżyć wam kilka faktów, które pozwolą wam wyrobić sobie zdanie w tym...

  • Każdy z nas marzy o pięknej i smukłej sylwetce. Jednak droga do jej osiągnięcia nie zawsze jest łatwa. Co powinniśmy jeść, aby schudnąć i cieszyć się płaskim brzuchem? Oto podpowiedzi naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Aby dieta była skuteczna, powinna być przede wszystkim smaczna. Cóż z tego, że dania są zdrowe i niskokaloryczne, gdy nie mamy ochoty ich zjeść? W ten sposób odchudzanie staje się prawdziwą męczarnią, a wytrwanie w postanowieniach staje się bardzo trudne o ile nie zupełnie...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Zobaczcie, jakie dania królowały na stołach w sierpniu i kogo nagrodziliśmy 1000 złotych oraz zestawem nagród od marki Ambition. Nasz wielki urodzinowy konkurs dobiegł końca. Przez 10 miesięcy dodaliście aż 9646 przepisów - przerosło to nasze najśmielsze oczekiwania. Ogromnie dziękujemy za wspólną zabawę i zaangażowanie. Poznajcie sierpniowych laureatów, do których powędrują znakomite sprzęty kuchenne marki Ambition. Miejsce 1: Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami - Wanessa Nagroda:...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Fot. Krzysztof ZielińskiPodróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są...

  • Dobre potrawy uwodzą nasze zmysły. Pachną kusząco, wyglądają apetycznie i smakuje doskonale. Są jednak na świecie potrawy, które łamią te reguły – pachną odpychająco, wyglądają makabrycznie, a jak smakują wiedzą tylko najodważniejsi. Fot. 123RF/Picsel Przedstawiamy subiektywny wybór 5 najobrzydliwszych potraw świata.   Surströmming Czyli kiszony śledź. Już sam śledź ma dość intensywny zapach. A ten tradycyjny szwedzki przysmak, bije na głowę zapach wszystkich śledziowych beczek świata. Ryba...