• Informacje na temat:

    molekularny

Przepisy na temat: molekularny
  • Pięć zalet żywności fermentowanej według Sandora Katza

    Żywność fermentowaną przepełniają substancje odżywcze. Tego typu produkty zwykle mają bardzo intensywny, wyrazisty smak. Weźmy na przykład dojrzewające sery, kwaskowatą kiszoną kapustę, ziemiste miso czy delikatne, wyborne wina. Nie każdy musi być smakoszem potraw fermentowanych, ale chyba wszyscy umieją docenić ich niepowtarzalne, nęcące smaki, które są rezultatem zmian dokonujących się za sprawą bakterii i grzybów. Nie potrzeba analizy molekularnej, żeby wiedzieć, jakie jedzenie jest...

  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    ...merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    ...merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.

  • Surowe brownie z suszonymi malinami

    .... Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.

  • Żytni wrap z pomidorowym tofu

    ...książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.

  • Loft: Kulinarne niespodzianki z różnych stron świata

    Salvador Dali powiedział: "Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle". To właśnie te słowa miał w głowie szef kuchni, który przygotowywał menu restauracji Loft. Truskawkowy śnieg, kawior z wędzonych truskawek, owoce w postaci pianki, chipsy z jarmużu i orzechowy pył - to tylko niektóre z propozycji, które na pewno zachwycą każdego smakosza.

  • Restauracja Loft

    7 czerwca otwarto muzeum Elvisa Presleya w Greaceland. 7 czerwca urodził się Prince. 7 czerwca koronowano Ludwika XIV na króla Francji. 7 czerwca Polacy zwyciężyli nad Portugalią 1:0 podczas Mistrzostw Świata w Meksyku. 7 czerwca warszawska restauracja Loft zaprosiła w kulinarną podróż pierwszych gości.

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

  • Prosto z Paryża - truskawki na... słono

    Pamiętacie scenę z "Pretty woman"? Szampan i truskawki zagrały tam w jednej ze scen w roli głównej. Okazuje się, że w Paryżu szampan ustępuje już miejsca... słonym dodatkom. Walory smakowe i działanie antyrakowe owoców pozostaje bez zmian.

  • Pierre Gagnaire - kuchnia na pięć pór roku i na każdą porę

    Czarodziejem patelni, poetą fajerek, ale również kucharzem ikonoklastą - tak krytycy, koledzy po fachu i smakosze nazywają Pierrea Gagnairea, francuskiego szefa z trzema gwiazdkami Michelina. Rok temu jury kucharzy uznało go za "największego kucharza świata".

Artykuły na temat: molekularny
  • Kupując kosmetyki, a także produkty żywnościowe, bardzo często zasięgam porady u mojej córki, która jest doktorantką Wydziału Biotechnologii na UJ i osóbką...

  • W środę 4.11.2009 roku odbył się czat z Łukaszem Konikiem, kucharzem specjalizujacym się w kuchni molekularnej. Obecnie Łukasz Konik pracuje w Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój na stanowisku Zastępcy Szefa Kuchni u boku znakomitego Szefa Kuchni Wiesława Bobera. Czym jest kuchnia molekularna? Gdzie można skosztować dań przyrządzanych tą technika? Na te oraz wiele innych pytań znajdziesz odpowiedzi czytając zapis czata: okularkiSowy: Panie Łukaszu, czy zwykły śmiertelnik może przygotować...

  • Firma Gastro Bar Service zajmuje się kompleksową obsługą przyjęć - zamienimy przyjęcie w efektowne show oraz wyczarujemy najlepsze drinki molekularne . Zajmujemy się głównie barmaństwem molekularnym, dlatego serwujemy trunki w interesującej formie pianki lub żelu. Mamy wieloletnie doświadczenie, które powoduje, że jesteśmy najlepsi na rynku! Zapraszamy!

  • W miniony weekend kolejna ósemka blogerów kulinarnych stanęła w konkursowych szrankach i zawalczyła o tytuł finalisty BlogerChef'a. III-ci z V-ciu zaplanowanych spotkań półfinałowych gościł elegancki hotel Verde Montana**** Wellness & Spa w Kudowie Zdroju.   Im dalej tym ambitniej Poziom prezentowanych dań jest z półfinału na półfinał coraz wyższy. Blogerzy nie przestają mnie zaskakiwać. - przyznaje Mirek Drewniak, przewodniczący jury konkursu BlogerChef. III-cia odsłona tej nowatorskiej...

  • ​Galénic Aqua Infini

    Galénic Aqua Infini to nawilżająca linia do pielęgnacji twarzy, której formuły oparte zostały na ekstrakcie z róży jerychońskiej. Naukowcy Laboratoriów Galénic opracowali także strukturę składającą się z żelowej siatki trzech sit molekularnych, o nazwie Tamis3 Moleculaire.

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Przytulanie zmienia geny

    ...​Według najnowszych badań przytulanie dziecka działa nawet na poziomie molekularnym, zmieniając geny. Brak fizycznego kontaktu i wystawienie na stresujące warunki w dzieciństwie również powoduje zmiany genetyczne. Takie badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie.

  • Tom Cruise w kultowym filmie "Cocktail" zachwycał nas nie tylko swoimi umiejętnościami aktorskimi, ale także tym, że w bardzo spektakularny sposób potrafił wyczarować drinki. Fot. 123RF/Picsel Nikogo już nie dziwią barmańskie sztuczki z płonącymi drinkami, które podawane są w niekonwencjonalny sposób. Dziś by zachwycić klienta w barach serwuje się drinki w postaci... galaretki. Za sprawą składników, których używa się w kuchni molekularnej napoje pite przez rurkę zaczynają powoli odchodzić do...

  • Niewłaściwa pielęgnacja nie służy skórze

    ..."Niewłaściwa pielęgnacja szkodzi skórze" - podkreśla dr Sophie Seite Międzynarodowy Dyrektor Naukowy La Roche Posay, wybitny biochemik i biolog molekularny. Dr Seite wyjaśnia, dlaczego atopowe zapalenie skóry jest coraz większym problemem. Opowiada również o badaniach, które rzucają nowe światło na AZS.

  • Maltodekstryna, chlorek wapnia, guma ksantanowa czy też alginian sodu. Brzmi niezbyt apetycznie? Tymczasem z ich pomocą kucharzom udaje się tworzyć dania, które zaskakują, uwodzą i zapierają dech w piersiach. Fot. 123RF W przypadku kuchni molekularnej trudno stwierdzić jednoznacznie, w którym momencie kończy się nauka, a zaczyna stuprocentowa sztuka kulinarna ze sporą domieszką alchemii i dobrej zabawy. Kucharze, gotujący zgodnie z tym trendem, już od wielu lat stawiają na głowie wszystko to,...

Zdjęcia na temat: molekularny