• Informacje na temat:

    mokre ciasto z makiem

Przepisy na temat: mokre ciasto z makiem
  • Jaglane ciasto czekoladowe, bez wyrzutów sumienia

    Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto z mąką jaglaną. W sieci można znaleźć stosunkowo dużo przepisów na bazie zmiksowanej kaszy jaglanej, ale ja chciałam koniecznie użyć mąki, bo moja mama robi z niej przepyszny biszkopt.

  • Jaglane ciasto czekoladowe bez wyrzutów sumienia

    Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto z mąką jaglaną. W sieci można znaleźć stosunkowo dużo przepisów na bazie zmiksowanej kaszy jaglanej, ale ja chciałam koniecznie użyć mąki, bo moja mama robi z niej przepyszny biszkopt. I mam!

  • Zielone koniczynki z dipem serowym

    Sposób przygotowania Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli). Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki - ciasto pokroić...

  • CIASTO: Dwie szklanki mąki, 5 dag drożdży - nie zalecam więcej, pół szklanki ciepłej wody, sól, cukier (uwaga nie zalecam dodawania nawet grama oleju do ciasta). WIERZCH: koncentrat pomidorowy, ser żółty (gouda, edamski).

  • Delikatne desery

    ...wody. Do wrzątku dodaj cukier i sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 2 minuty po to, by zmiękły i można je było formować. Osącz je na durszlaku.Ciasto lekko rozwałkuj. Przetnij wszerz na pół(...) Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Osobno połącz ze sobą mokre (jogurt z jajko, olej, sok z cytryny, skórka) i suche składniki (mąka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda). Mokre składniki...

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Drożdżowe ślimaki Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn.  2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na...

  • Sernik z nutką limonki

    Sposób przygotowania 1. Spód: powoli rozpuść masło. Pokruszone ciasteczka wsyp do miski. Wlewaj do nich po odrobinie masła i mieszaj do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Połącz z drobno(...) i zostaw na całą noc. Udekoruj skórką startą z limonki i miętą. Ciasto możesz podać np. z kleksem bitej śmietany...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...

  • Zboże smakuje i inspiruje

    ...: Ciasto z marchwii Składniki: 250 g marchewki 100 g masła 4 łyżki miodu skórka z 1 pomarańczy 125 ml mleka ryżowego, sojowego lub migdałowego 2 jajka 250(...), cukier, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i   delikatnie, powoli wymieszać łyżką do...

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    ...gładką, jednolitą masę. Domieszaj ekstrakt waniliowy oraz ocet. Przełóż ciasto do foremek. Piecz 20 min w temp. 175 st. C. 3. Ananasowe smakołyki Ten soczysty, słodki owoc ma w składzie bromelinę(...) z mlekiem. Wlej mokre składniki do suchych, połącz wszystko dokładnie łyżką. Dodaj maliny i mieszaj delikatnie. Małe kokilki wyłóż papilotkami, napełnij masą. Piecz 20-25 minut w 180 st. C.

Artykuły na temat: mokre ciasto z makiem
  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • Ciasto czekoladowe ZBRODNIA I KARA

    ...: ciasto będzie mokre, nie przerażajcie się, bo ze środka będzie mogła sączyć się Wam czekolada... Ciasto nie jest wysokie, nie rośnie za specjalnie... Podawać na gorąco, pokrojone w kwadraty...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała(...) też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi...

  • Cytrynowe muffinki

    Sposób przygotowania: 1. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: makę, cukier, sól, mak i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok oraz dodatkowo skórkę otartą z cytryny. Suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj (nie miksuj).  2. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 ich wysokości. Rozgrzej piekarnik do...

  • Amerykańskie pączki

    .... Mokre składniki wlać do suchych, zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut mikserem z hakiem lub dłużej ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo klei się do rąk, można dosypać nieco mąki.  2. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat...

  • Gofry bez mąki

    ...o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i syrop klonowy. Połączyć mokre składniki z suchymi. Wymieszać. W czystej misce ubić białka na(...), marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem" Zobacz także:

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju Wymieszaj w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, następnie połącz je. Gładkie ciasto przełóż do papilotek. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Risotto(...) oleju. W każdy zawiń cząstki jabłka z cynamonem. Nasza rada: Ciasto z mąki gryczanej jest mało elastyczne, dlatego dodajemy więcej jajek. Ryżowe sajgonki Składniki: 4 krążki papieru ryżowego...

  • Czekoladowe Muffiny

    ...składników dodajemy mokre, a więc mleko i jajka. Gdy składniki dokładnie ze sobą połączymy, przystępujemy do przekładania ciasta na formę. Forma do muffin powinna być wysmarowana masłem i lekko oprószona mąką, aby ciasto nie zlepiało się z brzegami formy, a potem łatwiej odchodziło. 4. Pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Po tym czasie mamy gotowe muffiny.  Krem: 1.Żółtka miksujemy...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    .... Rozgrzać piekarnik do 180°C. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej rozgnieść banany, dodać olej, miód, ekstrakt. Wymieszać. Do dać mokre składniki do suchych i wymieszać. Dodać starte jabłka i wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki na muffinki. Piec około 30 minut - muffinki powinny się zarumienić.  Jabłkowa poezja na kruchym spodzie Spód: 150

  • Słodki Dzień Dziecka

    Trójwymiarowy tort biedronka Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki oraz 2 łyżki mąki pszennej, 1/4 szklanki oraz łyżka mąki ziemniaczanej, tłuszcz i bułka tarta(...)). Wyłóż ciasto i wstaw do nagrzanego do 170° C piekarnika na 40 min (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto studź w uchylonym piekarniku. 3. Przygotuj krem. W rondelku zagotuj nieco więcej niż...