• Informacje na temat:

    moja smaczna kuchnia

Przepisy na temat: moja smaczna kuchnia
  • Zdrowe, smaczne i uniwersalne - mleko roślinne

    ...moje nastawienie do tego dania. Bardzo prosty deser, ale ma w sobie finezję - tak o ryżu w mleku kokosowym z pistacjami i wodą różaną mówi Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...charakterystyczną... Przejechałeś Portugalię wzdłuż i wszerz. Kuchnia poszczególnych regionów bardzo się od siebie różni? - Portugalia jest niewielkim krajem, a do tego funkcjonuje w niezmienionych od(...) o kuchni ludowej z basenu Morza Śródziemnego, z której my też bardzo dużo przejęliśmy: pomidory, ziemniaki, bakłażany. Śmiało można gotować. Tym bardziej, że portugalska kuchnia jest kojąca. To takie...

  • Ma być nie tylko szybko, ale zdrowo i smacznie

    ...- Ma być nie tylko szybko, ale zdrowo i smacznie - tak o swojej najnowszej książce "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" mówi PAP Life Daria Ładocha. Miłośniczka gotowania przekonuje, że na przygotowanie obiadu wystarczy 15 minut. Proponuje też kuchnię recyclingową.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...oko!" - słyszałam w odpowiedzi. I lałam bez opamiętania - wspomina Aneta. - Z czasem szło mi coraz lepiej. Kiedy pojawiły się dzieci, skupiłam się na tym, żeby moja kuchnia była jak najzdrowsza(...) mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie...

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ..."Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie i te opracowane przez jej przyjaciółki. Jak przyznaje, kulinarną "księgą mądrością" jest dla niej wiekowy notatnik babci.

  • Letnie, kulinarne inspiracje

    Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.

  • Kasia Wilk poleca zupę rybną

    ..."Zupa rybna to moja specjalność. Jestem mistrzynią w jej przygotowywaniu" - mówi Kasia Wilk. W czym tkwi sekret jej popisowego dania? "Przede wszystkim to nie jest wcale taka zwykła zupa. Ona(...). Żadna tam jakaś flądra, którą wrzuciłam kiedyś ze skórą niechcący". Kasia Wilk podkreśla, że poza walorami smakowymi, jej zupa jest zdrowa. "Taka zupa jest nie tylko bardzo smaczna. Jest też...

  • Michel Moran: Polacy potrafią gotować

    ...od mamy czy babci? - Całe mnóstwo, ale najbardziej gaspacho i kaczka z pomarańczami. Moja mama przyrządzała je pierwszorzędnie, to smaki mojego dzieciństwa i młodości . Inspiruje się pan kuchnią europejską. Czy potrawy z innych regionów świata nie są smaczne? A może powinno się cenić przede wszystkim własne tradycje? - Kuchnia jest nieodłącznym elementem historii każdego kraju i uważam, że...

  • Chleb zmieniający życie

    ...posiłku. To pozwoli nam zmienić nasze nawyki żywieniowe. Kuchnia to najcudowniejsze spa, to świątynia, która daje nam możliwość dbania o siebie, rozpieszcza, to miejsce celebracji" - przyznała w rozmowie(...), tym, co przyniosło jej sławę był przepis na chleb zmieniający życie. Jak podkreśla w swojej książce Britton, tym przepisem chciała udowodnić, że zdrowa dieta może być smaczna i co najważniejsze nie...

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    "W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

Artykuły na temat: moja smaczna kuchnia
  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Tunezja jest niezwykle apetyczna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, słodko, ostro i słono. Nawet najwięksi smakosze poczują się tu jak w kulinarnym raju. Tunezyjska kuchnia łączy w sobie francuską subtelność z afrykańską pikanterią, którą w większości potraw zapewnia harissa. Ten bardzo ostry sos przyrządzany z suszonych czerwonych papryczek chili wymieszanych z oliwą z oliwek stał się niemal narodowym znakiem rozpoznawczym. Tunezyjczycy uwielbiają przyprawy i obok wspomnianej...

  • Audrey Cosson "Moja kuchnia wege"

    Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na zupy,  pizze, tarty i risotta. We wprowadzeniu dowiemy się, jakie warzywa są niezbędne w kuchni wegetarianina, by jego dieta była pełnowartościowa, po czym poddaje pomysły, co najlepiej przygotować. W książce znajdują się przepisy na: -pieczone warzywa jednodaniowe - obiady - zapiekanki Audrey Cosson "Moja kuchnia wege...

  • Jak schudnąć bez efektu jo-jo o każdej porze roku? Autorka książki "Moja zielona dieta" w przystępny sposób pokazuje, jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura W książce znajdziemy cztery działy poświęcone kolejnym porom roku. Każdy z nich zawiera szczegółową dietę złożoną z dostępnych o danej porze roku produktów. Przepisy na proponowane dania opatrzone są kolorowymi fotografiami. Nie brakuje również ciekawostek dotyczących poszczególnych składników oraz sposobów...

  • Coralie Ferreira "Moja kuchnia bez glutenu"

    Coralie Ferreira "Moja kuchnia bez glutenu", przekład: Natalia Wiśniewska, wydawnictwo Buchmann.

  • Upiecz i udekoruj wyjątkowe ozdoby na Twoje świąteczne drzewko! Fot. materiały prasoweŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Dom wypełnia blask świątecznych światełek, przytulne ciepło i zapach świątecznych wypieków, takich jak aromat pomarańczy czy przyprawy korzennej. Zapominamy wtedy o chłodzie i mrozie za oknem, wyczekując rodzinnego spotkania przy wspólnym stole. Magiczną atmosferę świąt tworzy także pięknie udekorowana choinka. Każdy z nas ma ulubione ozdoby wiszące na świątecznym...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna Bosacka: - W sumie słusznie, ale nasza kuchnia coraz rzadziej jest taka, bo przez ostatnie lata bardzo się zmieniła. Widać to nie tylko po wyborze produktów spożywczych, liczbie szefów kuchni...

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, do których powędruje wspaniała książka autorstwa Darii Ładochy "W mojej tajskiej kuchni" oraz torba na zakupy Smaker.pl. Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, jakie do nas przesłaliście. Miło wiedzieć, że tak wiele osób odżywia się w sposób świadomy, zgodnie z filozofią "jesteś tym co jesz". Spośród wszystkich Waszych propozycji wyłoniliśmy trzy. A oto zwycięzcy: Pani Aneta Filozofia gotowania Darii Ładochy sprowadza się do tego, by szybko łączyć...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...serca wiedzie przez żołądek? - Wierzę, że jeśli ludzie jedzą razem posiłek i jest im miło, to może to być fajny początek czegoś. Moja mama zawsze powtarzała: "Aniu, jeśli będziesz chciała swojemu(...) podstawa to dobry nóż. Nie musi ich być osiemnaście, wystarczą dwa ostre, moja mama całe życie używa małego nożyka i kroi nim wszytko, natomiast tata nawet cebulę obiera dużym nożem. Kiedy odwiedzasz...

  • Maria Ożga to finalistka II edycji programu Master Chef. Właśnie napisała książkę ze swoimi przepisami na przeróżne okazje. Nam zdradziła, jak ocenia swoją przygodę w Master Chefie, co łączy pracę księgowej i pasję kulinarną, i jak wymyśla swoje potrawy. Powiedziała pani, że pierwszą potrawą, jaką pani przygotowała, była jajecznica na maśle. Kto pokazał pani, jak taką jajecznicę należy przygotować? - W moim rodzinnym w domu pasjonatem gotowania jest tato, a mama gotuje z obowiązku:)....