• Informacje na temat:

    modra kapusta z czym podać

Przepisy na temat: modra kapusta z czym podać
  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną. Modra kapusta 1. Kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowaną umieszczamy w garnku, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min., do miękkości. 2. W czasie, gdy kapusta się gotuje, zabieramy się za boczek - kroimy go i podsmażamy na patelni, wytapiając tłuszcz...

  • Ulubione kluski

    .... Podpowiadamy, jak je przygotować i z czym serwować. • Kluski lane - przyrządza się z jajka (lub tylko żółtka) i mąki, z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wymieszaniu w filiżance, półpłynne ciasto wlewa się przez sitko lub lejek do wrzącej zupy, mleka lub na wodę. Kluseczki lane to bardzo pożywny i wartościowy dodatek do zup lub mleka dla małych dzieci. Można je podać na śniadanie lub...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ..., zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj brokuł, a potem ziemniaki. Duś razem przez chwilę. Posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20(...) oraz natkę dodaj do kapusty. Całość posyp solą oraz pieprzem. Mieszaj dosyć mocno rękoma, aż kapusta zacznie puszczać sok. Wtedy odstaw ją na bok na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeniknęły...

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

Artykuły na temat: modra kapusta z czym podać
  • Problem z pierogami

    Problem z pierogami z miesem mam... otoz dzis podalam na kolacje ale jak na francuski gust sa... za suche. Nie wiem z czym je podawac by byly lepsze?...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Ulubione kluski

    .... Podpowiadamy, jak je przygotować i z czym serwować. • Kluski lane - przyrządza się z jajka (lub tylko żółtka) i mąki, z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wymieszaniu w filiżance, półpłynne ciasto wlewa się przez sitko lub lejek do wrzącej zupy, mleka lub na wodę. Kluseczki lane to bardzo pożywny i wartościowy dodatek do zup lub mleka dla małych dzieci. Można je podać na śniadanie lub...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Knedle miesem nadziewane ... z wschodniej kuchni

    ...knedle we wrzatku osolonym, 5 minut od wyplyniecia na powierzchnie. Podajemy z boczkiem, z cebulka i najlepiej z kwaszona z jablkiem modra kapusta... ja sama na zime ja kisze ale teraz nie mam wiec...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Gdy płoną policzki

    ...pod choinkę. Z wnuczką Bożena widuje się w weekend, kiedy córka i zięć przychodzą na obiad. - Kluski robię raz-dwa, pieczeń, modra kapusta, nic takiego, nie mam czasu na wymyślanie - opowiada. W sobotę(...) słyszą, o czym rozmawiam. Jeśli się w porę zorientuję, udaję, że dzwoni pani z przedszkola córki. Rozmawiam z nią tak, jakbym zwlekała z ostatnią opłatą. Potem mi wstyd, że kręciłam. Teraz też będzie...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...