• Informacje na temat:

    moczenie grochu

Przepisy na temat: moczenie grochu
  • Pasta z zielonego grochu

    Składniki: 1/2 szklanki zielonego łuskanego grochu 1/2 wodorostu wakame (sklepy ze zdrową żywnością)  pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz 2 łyżki sosu sojowego duży ząbek czosnku garść prażonych pestek dyni 1/2 łyżeczki oliwy do gotowania 5-6 łyżek oleju z pestek dyni kilka kropli soku z cytryny po szczypcie kurkumy, majeranku i kuminu Sposób...

  • Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.

  • Kiszona kapusta z grochem

    Z pewnością posmakuje domownikom

  • Dla tych co lubią groch pod każdą postacią ;)

  • Zdrowie schowane w strączkach

    Rośliny strączkowe - choć bardzo zdrowe - w Polsce wciąż nie są darzone estymą, a często kojarzone wyłącznie jako warzywa ciężkostrawne. Z czarnym PR-em od dawna musi mierzyć się np. groch. Każdy chyba zna dziecięcą rymowankę: "Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch, a po kaszy człowiek zdrów".  Tymczasem eksperci przekonują, że groch wprawdzie jest dość...

  • Groch to nie tylko grochówka, bardzo ciekawy przepis na poznanie grochu pod inną postacią

  • Cała prawda o strączkowych

    ...najbardziej wartościowych i tanich produktów roślinnych. Ich wybór jest ogromny, bo samej fasoli mamy wiele gatunków, do tego różne odmiany soczewicy, grochu oraz ciecierzyca, soja, bób. Są nazywane(...) strączkowe są ciężkostrawne. Mogą powodować wzdęcia i gazy za sprawą zawartych w nich oligosacharydów. W uniknięciu gastrycznych sensacji pomaga moczenie nasion (soczewica tego nie wymaga). Zostawiamy je...

  • Na początku XX wieku często duszone, smażone lub gotowane warzywa , takie jak jarmuż, kalarepa, marchewka, brukiew, szpinak, podawano z grzankami lub smażonymi we fryturze kuleczkami i pasztecikami. Również kulki z grochu Monatowa zaleca podawać jako garnitur do warzyw. Ja natomiast polecam zastąpić nimi tradycyjne kulki z ziemniaków lub frytki. Są całkowicie uzależniające, doskonale pasują do nich najróżniejsze sosy i dipy. Smakują fenomenalnie. Taki staropolski fast food. Więcej prostych...

  • Fasola bez tajemnic

    ...1. Groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania. Gdy zrobisz to wcześniej, wydłuży się czas ich gotowania. 2. Jeśli nie masz czasu na moczenie i długie gotowanie fasoli, kup fasolę w puszce. Jest ona już gotowa do spożycia, tylko przed dodaniem jej do potrawy warto ją opłukać na sitku pod bieżącą wodą. 3. Jeśli przygotowujesz potrawę z fasoli, ugotuj jej więcej...

  • Mała odmiana od kotletów z mięsa mielonego.

Artykuły na temat: moczenie grochu
  • Koniec ze wzdęciami

    Moczenie w zimnej wodzie Fasolę lub niełuskany groch (łuskanego nie trzeba moczyć) zalej zimną wodą i wstaw do na noc do lodówki. Zapobiegnie to fermentacji ziaren. Pamiętaj! Im większa fermentacja, tym większe gazy. Rano odcedź wodę, zalej świeżą, doprowadź do wrzenia, odcedź i znów zalej wrzątkiem. Gotuj na sporym ogniu.  Moczenie w gorącej wodzie  Ziarna zalej wrzątkiem i, co około pół...

  • Co jeść, gdy brakuje żelaza

    ...pierwiastka dostarczają także żółtka jaj.  Najbogatszym źródłem żelaza niehemowego jest biała fasola (w 100 g 10,44 mg). Sporo jest go także w orzechach pistacjowych, natce pietruszki, grochu, płatkach(...) jego przyswajalność nawet o połowę.  Radą jest: 12-godzinne moczenie nasion (usuwa do 40 proc. kwasu), a także łączenie produktów zbożowych z warzywami, zawierającymi kwas askorbinowy (np. papryką...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Odchudza, bo: zawiera aż 15 g błonnika (w 10 dag nasion), który pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zastosowanie: z ugotowanego grochu można robić...

  • Skarby ukryte w strączkach

    Poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Dawniej warzywa strączkowe były spożywane zdecydowanie częściej. Dziś, mimo że są dostępne cały rok, sięgamy po nie za rzadko. Dlaczego?

  • Kiełkujące witaminy

    ...doskonale przyswajane przez organizm. Kiełkować można nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, fasoli, brokuła, słonecznika, grochu i kukurydzy, a nawet czerwonej kapusty czy buraków ćwikłowych. Te(...) uprawa Rzodkiewka Moczenie: ok. 2 godz., kiełkowanie: 4-5 dni. Bogate w witaminy A, C, B, E i H, kwasy omega-3 i błonnik. Ostry smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Słonecznik Moczenie: 8 godz...

  • Witaminy na talerzu od A do PP

    ...powodować m.in. kłopoty z koncentracją lub ze snem. Gdzie ich szukać? W kurczaku, wieprzowinie, wątróbce, kaszach, pieczywie pełnoziarnistym, bananach, grochu, fasoli, soczewicy, brukselce, szpinaku(...). Ucieczce składnika sprzyja również moczenie produktów (lepiej płukać je pod bieżącą wodą) i rozmrażanie w temperaturze pokojowej lub wyższej, a także wielokrotne podgrzewanie dania - tego unikajmy...

  • Osłabiony przez zimę organizm doskonale mogą wzmocnić kiełki, które łatwo samemu sobie wyhodować w domu.

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) farszu do pierogów lub pasty do pieczywa. Groch - z powodu twardej łuski, która nie mięknie nawet po ugotowaniu, zwykle używamy grochu łuskanego (taki jest najczęściej w sprzedaży). • Soja - ze...

  • ...czerwony.. , jak tylko wróciłam, gorąca woda, wanish i moczenie dwa dni...  miałam wtedy na sobie czarny kostium.. wczoraj tez założyłam ten kostium i biała koszule.. kiedy zdjęłam marynarkę po powrocie...