• Informacje na temat:

    moczenie fasoli

Przepisy na temat: moczenie fasoli
  • Fasola bez tajemnic

    ...1. Groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania. Gdy zrobisz to wcześniej, wydłuży się czas ich gotowania. 2. Jeśli nie masz czasu na moczenie i długie gotowanie fasoli, kup fasolę w puszce. Jest ona już gotowa do spożycia, tylko przed dodaniem jej do potrawy warto ją opłukać na sitku pod bieżącą wodą. 3. Jeśli przygotowujesz potrawę z fasoli, ugotuj jej więcej...

  • Cała prawda o strączkowych

    ...najbardziej wartościowych i tanich produktów roślinnych. Ich wybór jest ogromny, bo samej fasoli mamy wiele gatunków, do tego różne odmiany soczewicy, grochu oraz ciecierzyca, soja, bób. Są nazywane(...) diecie bezmięsnej i tych, którzy chcą je ograniczyć ze względów zdrowotnych. Zamiast tradycyjnego mielonego możemy przygotować kotlety z ciecierzycy czy fasoli, a na pieczywo zamiast wędliny nałożyć...

  • Zdrowie schowane w strączkach

    Cieciorka może służyć za afrodyzjak; białko soi od białka zwierzęcego różni się tylko jednym aminokwasem; a groch odkwasza organizm. Rośliny strączkowe są zdrowe i bezpieczne, jeśli odpowiednio długo je namoczymy i wygotujemy z odrobiną przypraw i ziół - przekonują eksperci.

  • Fasolka po bretońsku

    Składniki: - 0,5 kg. dużej fasoli, - 25 dag wędzonego boczku, - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, ostra papryka w proszku(...) h. często mieszając, aby nie przywarła. Podawać z pieczywem. Czas przygotowania 1h. 30 min. plus czas moczenia fasoli. Przepis na 5 osób. FB.init("be2d9ea5de58b6e642c19b316009e709"); Kobieta...

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) nasiona w wodzie. • Fasola - na świecie uprawia się ok. 400 jej gatunków. Różnią się wielkością ziarna, kolorem i wartością odżywczą. W Polsce z fasoli przygotowuje się głównie zupę i fasolkę po...

Artykuły na temat: moczenie fasoli
  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...właściwości, aby odżywić i ukoić wrażliwą cerę. Woda z fasoli na podrażnioną cerę: 2 garście czerwonej fasoli gotuj ok. 3 min w 2,5 szkl. wody. Odcedź, ostudź. Trzymaj wodę w lodówce. Pij po 1/2 szkl. 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz. Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę...

  • Salatka z mlodej fasoli

    ...przywiozl z Argentyny do Bretani wlasnie, bardzo ciekawy  swiata marynarz. Zolte, nieco poplamione na brunatno badz fioletowo straki sa znakiem rozpoznawczym tej fasoli, zwanej po francusku wdziecznie "Coco". No prawie jak Chanel... dla tych co sie moda interesuja! Salatke te podaje sie lekko ciepla. 4 porcje 500 g wyluskanej fasoli przekrojona na pol cebula 2 zabki czosnku 2 lyzeczki...

  • Smaczna i zdrowa fasola

    Fasolowa z boczkiem Składniki na 6 porcji : 30 dag fasoli jaś, cebula, 2 ząbki czosnku, 30 dag ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku w plasterkach, 1 i 1/2 litra mięsnego wywaru, 30 dag kości(...) połówką orzecha. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 450 kalorii Kotlety z fasoli Składniki na 6 porcji : 40 dag białej fasoli, 6 plastrów wędzonego boczku, cebula, 4 liście...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    Strączki to niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. Bogate w wiele substancji odżywczych korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ze względu na zawartość roślinnego białka, doceniają je również osoby na wegetariańskiej diecie. Do strączków należy m.in. fasola, ciecierzyca, soja, groszek czy soczewica. Z tą ostatnią zapoznamy się bliżej.

  • Koniec ze wzdęciami

    Moczenie w zimnej wodzie Fasolę lub niełuskany groch (łuskanego nie trzeba moczyć) zalej zimną wodą i wstaw do na noc do lodówki. Zapobiegnie to fermentacji ziaren. Pamiętaj! Im większa fermentacja, tym większe gazy. Rano odcedź wodę, zalej świeżą, doprowadź do wrzenia, odcedź i znów zalej wrzątkiem. Gotuj na sporym ogniu.  Moczenie w gorącej wodzie  Ziarna zalej wrzątkiem i, co około pół...

  • Trzy triki na sfilcowany sweter

    Moczenie w słonej wodzie:  wlej do miski 1 litr gorącej wody i wsyp 100 g soli. Mieszając, rozpuść. Poczekaj, aż będzie letnia i wlej około 5 litrów ciepłej wody. Włóż dzianinę i mocz ją przez pół(...), delikatnie powygniataj. Pranie w wywarze z fasoli:  namocz przez noc około 0,5 kg białej fasoli. Potem ją ugotuj do miękkości i w wystudzonym wywarze pomocz sweter przez kilka godzin. Kilka razy...

  • Sweter będzie jak nowy

    Gdy sweter trochę się zbiegł mocz go przez kilka godzin w wywarze z gotowanej fasoli. Pół kilograma białej fasoli namocz na noc, na drugi dzień zagotuj ją (w tej samej wodzie). Fasolę odcedź, wodę odstaw do ostudzenia  i namocz w niej sweter. Wypłucz do 2-3 razy w letniej wodzie, rozciągnij, odpowiednio uformuj i rozłóż na grubym ręczniku do wyschnięcia. Drugi sposób to moczenie swetra przez...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    U kobiet po 40. łatwiej odkłada się tkanka tłuszczowa ze względu na wahania estrogenów i spowolnienie metabolizmu. Panie mają problemy ze snem, co też… prowadzi do tycia. W złagodzeniu dolegliwości pomogą strączki.

  • Kiedy wartości odżywcze „ulatniają się” z posiłków?

    Gotowanie i moczenie Zbyt długie namaczanie warzyw, podobnie zresztą jak zbyt długie ich gotowanie, wypłukuje je (całkiem dosłownie!) z zawartych w nich substancji odżywczych. Sprawia bowiem, że znajdujące się w nich witaminy, cenne pierwiastki i potrzebne naszemu organizmowi mikroelementy przenikają do wody. To właśnie z tego powodu nie powinniśmy gotować warzyw w zbyt dużej ilości wody...

  • Skarby ukryte w strączkach

    Poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Dawniej warzywa strączkowe były spożywane zdecydowanie częściej. Dziś, mimo że są dostępne cały rok, sięgamy po nie za rzadko. Dlaczego?

Wideo na temat: moczenie fasoli
  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli

  • Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepis

    Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli