• Informacje na temat:

    młoda botwina

Przepisy na temat: młoda botwina
  • Na lekko! Młoda botwina jest najbardziej wartościowa, szczególnie własna :)

  • Botwinkowa z sokiem z cytryny

    Botwinę i buraki umyj i obierz. Buraki pokrój w kostkę, botwinę razem z łodyżkami pokrój na małe cząstki.

  • Smak lata zamknięty w słoikach. Gotowa zupa.

  • Letnie, kulinarne inspiracje

    Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.

  • Pyszna tarta z wykorzystaniem młodej botwiny. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Polecam.

  • Botwinka na wiosnę

    Wraz z wiosną na naszych stołach pojawiają się świeże warzywa. Jednym z nich jest botwinka.

  • Dzięki dodaniu świeżego ogórka zupa zyskuje na oryginalności i świeżości.

  • Na upały najlepszy chłodnik

    ..."Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli, I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli" - pisał Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" (Księga I, Gospodarstwo). Zapewne był to chłodnik litewski, czyli chłodnik, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną, podany z jajkiem wraz z dodatkami. Przepis na chłodnik odnajdziemy w każdym polskim domu...

  • Ta wiosenna potrawa doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami

Artykuły na temat: młoda botwina
  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

  • Burgery z łososiem

    Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawierają mnóstwo witamin, żelaza oraz wapnia. Dodawaj je do zup, sałatek, burgerów.

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Jak kupować nowalijki?

    ...rośliny zostały "przenawożone", żeby szybciej rosły. Korzeń musi być twardy - jeśli jest sprężysty, ma środku dziurki (efekt zbyt szybkiego wzrostu).  Botwina Wybieraj taką, która ma korzeń wyraźnie...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Najlepsze produkty pod koniec czerwca

    ...owoce!)  Warzywa liściaste: rukola, sałata, natka pietruszki, szpinak, szczaw, rukiew oraz botwina - bogate m.in. w kwas foliowy, mają także dużo potasu, błonnika, białka, witamin B2 i B6 oraz żelaza.  Młoda kapusta włoska, biała i czerwona, kalarepa, brokuł i kalafior - mają silne działanie antynowotworowe ze względu na najwyższą zawartość antocyjanów. Teraz mogą je jeść nawet chorzy na...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

Wideo na temat: młoda botwina
  • Przepisy na sałatkę z ogórka, awokado i rzodkiewek oraz ekspresową tartę z rabarbarem i daktylami

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków. - Starajmy się gotować z jak najlepszej jakości warzyw – powiedziała. - Dzieci powinny spożywać nowalijki, czyli wszystkie pierwsze warzywa, które się pojawiają. Jednak, jeśli nie znamy źródła mogą być bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z...

  • Daria Ładocha: Gdy nie znamy źródła warzywa mogą być zanieczyszczone i powodować więcej złego niż dobrego

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków. - Starajmy się gotować z jak najlepszej jakości warzyw – powiedziała. - Dzieci powinny spożywać nowalijki, czyli wszystkie pierwsze warzywa, które się pojawiają. Jednak, jeśli nie znamy źródła mogą być bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z...