• Informacje na temat:

    mleko margarynę zagotować

Przepisy na temat: mleko margarynę zagotować
  • Oszukaniec - przysłała Mieczysława

    Ciasto: mąka- 2 szklanki; margaryna- 0,5 kostki; cukier- 1 szklanka; jaja- 4 sztuki; proszek do pieczenia- 2 łyżeczki. Masa: cukier- 1,5 szklanki; kakao- 3 łyżki; margaryna- 1 łyżka; mleko- 10 łyżek; płatki owsiane- 2 szklanki; aromat migdałowy.

  • Wafle cappuccino - przysłała eho

    Przygotowanie: Margarynę, mleko i cukier rozpuścić w garnku i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać mleko w proszku i cappuccino, ciągle przy tym miksując masę mikserem. Lekko ciepłą masę rozsmarować na waflach.

  • Wykonanie: Margarynę, 0,5 szkl. mleka, cukier wanilinowy i zwykły roztopić w rondelku i zagotować. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać na przemian 4 żółtka i 2 szklanki mąki wymieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec pianę ubitą z 4 białek, można dodać zapach. Piec w temp 180 stopni, dobra nawet po tygodniu, ale tyle się nie uchowa!

  • Schab pod beszamelem - przysłała Ewa

    Przyrządzanie Schab umyć, posolić na godzinę przed pieczeniem, naszpikować przy kościach czosnkiem. Zagotować mleko. Włożyć schab, dodać resztkę czosnku. 3/4 wysokości schabu ma być pod mlekiem(...) beszamelem. Beszamel: Białą zasmażkę rozprowadzić zimnym i przecedzonym mlekiem spod schabu. Zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę wymieszaną z 3 żółtkami, połową startego na...

  • Tort makowo-budyniowy

    Na krem: Przygotowanie: Margarynę rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek dodawaj (ciągle mieszając) po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm...

  • Karpatka - przysłała Mieczysława

    Przyrządzenie Ciasto: Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny. Do zagotowanego wywaru dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając, aby nie było grudek i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić, wbijać po jednym jajku , dokładnie mieszając (najlepiej mikserem). Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki, na osobnych blaszkach wysmarowanych margaryną. Piec ok.40 min. Upieczone...

  • Smakowite ciasta

    ...ozdobami (ew. obłóż ciasto gotowym lukrem plastycznym). Puszysta zakręcona zebra Sposób przygotowania 1. Ciasto: podgrzej margarynę do rozpuszczenia. 2 szkl. mąki przesiej przez sitko(...) strumieniem wlej przestudzoną margarynę, a na końcu wodę.  2. Włącz piekarnik, ustaw temp. na 180 st. Foremkę, np. z kominkiem, nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą (zwróć uwagę, by posmarować dokładnie...

  • Delikatna karpatka

    Ciasto dla całej rodziny.

  • Polewa idealna: nie kupuj gotowej, zrób ją sama!

    .... Oprócz tłuszczu do rondelka dodaj drobny cukier, kakao, mleko i wszystko zagotuj. Pamiętaj, aby dokładnie mieszać ze sobą składniki. Polewa szybko zastyga, wylewaj ją więc na ciasto zanim całkiem wystygnie. Wyjątkowo zależy ci na tym, żeby polewa była elastyczna? Rozpuść we wrzątku żelatynę. W drugim rondelku rozpuść margarynę, dodaj cukier, a całość bardzo mocno podgrzej. Kiedy margaryna...

  • Odkryj żurawinę

    ...i 100 ml wody. Smaż ok. 40-50 minut aż konfitura zgęstnieje. Dodaj cukier i wymieszaj. W międzyczasie przygotuj naleśniki: połącz i zmiksuj mąkę, mleko, jaja, wodę, masło oraz sól. Odstaw na 5 minut. Dobrze rozgrzej patelnię, wrzuć na nią masło lub margarynę i smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Gotowe podawaj z dżemem jabłkowo-żurawinowym. Koszt: 15 zł...

Artykuły na temat: mleko margarynę zagotować
  • Biszkopt z kremem toffi

    Miód rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, miękką margarynę, sodę, jajka, wlej mleko z miodem i zagnieć ciasto....

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Fot. 123RF/Picsel Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności...

  • Domowa mleczna kanapka

    ...na dno wyłożonej pergaminem formy (20x20 cm). Piec 30 minut w 180°C. Wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem. Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodawać mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem. Czekoladę, mleko i margarynę roztopić...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Ciasto miodownik

    Sposób przygotowania: 1. Mleko i miód podgrzej do uzyskania gładkiej masy, wystudź.  2. Do miski wsyp mąkę, sodę, jajka, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę i wlej masę miodową. Zagnieć(...) i przełóż do niej ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut.  3. Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przełóż do garnka i smaż 5 minut. Następnie wylej na odłożone ciasto...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Najprostszy piernik

    ...krem: zagotować mleko, dodać rzdrobnione budynie i cukier. Ostudzić. Dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Upieczone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Pierwszą część ciasta można przełożyć dżemem...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Karpatka: Klasyczne ciasto parzone

    .... Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez ok. 35 minut. Odstaw do wystudzenia.  3. Zagotuj 0,5 litra mleka. Pozostałe mleko zmiksuj z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...