• Informacje na temat:

    miody rodzaje

Przepisy na temat: miody rodzaje
  • Słodki prezent na Święta Zestawy pysznych miodów z Pasieki Rodziny Sadowskich

    Święta Bożego Narodzenia to radość wspólnego spędzania czasu, rodzinnego ciepła, niezwykłych aromatów i  niezapomnianych smaków. Naturalne miody z rodzinnej pasieki to doskonały i sprawdzony sposób na prezent. Suszone owoce i aromatyczne przyprawy sprawiają, że miody zachwycają zaskakującym połączeniem smaków, kolorami i zapachem.  Miód z maliną, miód z kakao, miód z porzeczką i miód z cynamonem...

  • Czy bułka tarta to naprawdę jedynie wysuszona i starta bułka ? Dlaczego jedna bułka tarta jest jasna a inna ciemna ? Czy przygotowując ją w domu możemy zmieszać wszystkie rodzaje czerstwego pieczywa ? Oto kilka prawd na temat bułki tartej.

  • Słodkie, pyszne i zdrowe - polskie miody

    Miody od lat cenione są w Polsce za swoje działanie zdrowotne. Abyśmy mogli w pełni cieszyć się ich wartościami, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiącą orzechową bezą i dżemem.

  • Herbata z malinami i miodem

    Miód lipowy to niezwykle cenna odmiana tego popularnego produktu. Wykazuje on bowiem największą aktywność antybiotyczną w porównaniu z pozostałymi rodzajami miodów. Będzie więc przydatny nie tylko przy przeziębieniu, ale również doskonale nas rozgrzeje.

  • Lubicie pizzę? Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech !!!

  • Miód na serce

    "Miód na moje serce"- używamy tego zwrotu potocznie, wyrażając radość. Najczęściej wtedy, gdy ktoś dobrze o nas mówi. Nie wzięło się to znikąd, bo przecież miód może być doskonałym naturalnym lekiem dla naszych serc - od tych najmłodszych, po najstarszych.

  • W mojej rodzinie łazanki zawsze były potrawą bezmięsną. Zazwyczaj przygotowywane były na piątkowy obiad. Kolejną rzeczą, która dodaje im wyjątkowości jest domowy makaron. Nie znoszę łazanek ze „sklepowym” makaronem. Mój makaron jest jednak inny niż tradycyjny. Zarówno moja babcia, jak i mama do łazanek zawsze dodawała mleka. Ja też tak robię, bo dzięki temu makaron jest zupełnie inny i wyjątkowy. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu ;)

  • Sos do mięs

    Prosty sos powstały na bazie mleka i musztardy pasuje do wszystkich rodzajów mięs. Dodatek miodu sprawia, że jego smak staje się łagodniejszy, a zarazem głębszy, bardziej interesujący.

  • Coś na szybko. Placuszki z powodzeniem można jeść cały rok, jednak podane w takiej wersji najlepiej jeść latem. Polecam! Jeden z prostszych przepisów.

Artykuły na temat: miody rodzaje
  • Kuracje miodem manuka

    To wyjątkowy rodzaj miodu. Poznaj jego właściwości.

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Zdrowy jak miód

    Wszystkie miody mają podobny skład, ale różnią się między sobą zawartością niektórych substancji. Dlatego jedne są bardziej skuteczne w zwalczaniu pewnych dolegliwości, a inne mniej. Jaki miód na co pomoże(...) należy jeść z umiarem. - Alergie - miody jednorodne, np. lipowy, rzepakowy, gryczany. Powstały z jednego rodzaju nektaru, więc ryzyko reakcji alergicznej jest mniejsze niż w przypadku miodu...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Zamiast suplementu - miód

    ...i dwunastnicy), a także gronkowce i paciorkowce. Miód ten jest jednak drogi. Z badań wynika, że podobne, też silne właściwości antybakteryjne mają polskie miody nektarowe, np. spadziowy. 6. Gdy dokucza(...) pyłki roślin mogą zadziałać jak naturalna szczepionka przeciw alergii na pyłki. Najbardziej wskazany jest miód wielokwiatowy, bo zawiera największą liczbę pyłków. Wybieraj miody pochodzące z twojego...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • ​Cudowny miód Manuka

    Przed nami nie jeden, a co najmniej kilka miodowych miesięcy, bo nic lepiej niż miód nie osładza jesienno-zimowych chłodów, ale przede wszystkim to jeden z najlepszych, naturalnych wzmacniaczy odporności. A w tej kwestii miód Manuka bezsprzecznie jest najskuteczniejszy. Dzięki Starej Mydlarni jego niezwykłą moc można poczuć dosłownie na własnej skórze, która teraz także potrzebuje wzmocnienia, wsparcia, odżywienia i delikatności.

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • Pielęgnacja miodem

    Jak działa na skórę? Wygładza ją, odżywia i regeneruje. Ze względu na właściwości antyseptyczne oraz zdolność szybkiego przenikania przez skórę, wykorzystuje się go do leczenia trądziku. Miód ponadto zatrzymuje wilgoć i zapobiega wysychaniu naskórka. Przyspiesza gojenie ran.

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

Zdjęcia na temat: miody rodzaje
Wideo na temat: miody rodzaje