• Informacje na temat:

    migdały na herbatnikach

Przepisy na temat: migdały na herbatnikach
  • Tarta z owocami leśnymi na herbatnikach

    ...formę i wstaw na godzinę do lodówki. 2. Wysyp na ciasto migdały, a następnie owoce. W misce zmiksuj mąkę, cukier, jajka i śmietankę. Wylej masę na owoce. 3. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do...

  • Zamiast herbatnika... szuszuko

    ...mieszają następnie z mąką oraz wodą różaną. W wyniku tego procesu powstaje masa o nazwie paluzoe, w której macza się nawleczone wcześniej na sznurek orzechy oraz migdały. Wiesza się je następnie nad...

  • Zimny z morelami

    Składniki na 6 porcji: 30 dag wafelków kakaowych 2 opakowania galaretki morelowej 60 dag serka homogenizowanego 1 duża puszka moreli 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru ulubione bakalie, np. rodzynki, migdały Sposób przygotowania: 1. Wafle drobno pokruszyć i wysypać nimi dno posmarowanej tłuszczem okrągłej formy z odpinaną obręczą. Jedną galaretkę rozpuścić...

  • Czekoladowo-herbatnikowe ciasto (bez pieczenia)

    To popularne w Wielkiej Brytanii ciasto nie wymaga pieczenia i zawiera jedynie cztery składniki: czekoladę, masło, posiekane orzechy i herbatniki. Wymieszane składniki umieszcza się w formie i schładza. Przepis: - 175 g orzechów (orzechy laskowe, włoskie, migdały, orzeszki ziemne, pekan i macadamia), - 113 g niesolonego masła, - 115 g czekolady, - 115 g herbatników Przygotowanie...

  • Domowe słodycze z czekoladą

    ...makaroniki Popularny włoski deser można z łatwością przygotować w domowym zaciszu.  1. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy. Możemy też ułatwić sobie pracę sięgając po dostępne w sprzedaży mielone migdały. Z paczuszki odmierzamy wówczas ok. 30 g proszku. 2. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka będziemy mogli wykorzystać np. do pożywnej jajecznicy...

  • Ciastka jak ze sklepu: W domowej, zdrowszej wersji

    ...1/3 masła gęstym jogurtem naturalnym. Ewentualnie dosyp 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie. Wersja bogata w fosfor Dobrym źródłem fosforu są migdały. Pierwiastek ten wzmacnia włosy i sprzyja ich wzrostowi. Włosy stają się sprężyste i zachowują zdrowy wygląd. Zamień więc 1/2 gorzkiej czekolady na posiekane migdały (ale nieprażone, bo wtedy tracą swoje właściwości...

  • Puszyste serniki z chrupiącymi dodatkami

    ...pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały. 4. Migdały posiekaj. Masę serową nałóż do formy. Posyp kosteczkami jabłek, migdałami i płatkami. Piecz 60 minut w temp. 180 st...

  • Drożdżowe z kruszonką

    .... Dodaj migdały, zaczyn, żółtka i cukier. Wlej masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. Herbatniki pokrusz.  2. Owoce wymieszaj z okruszkami oraz cukrem waniliowym. Blachę (32 x 32 cm) wyłóż...

  • Galette des Rois z piernikową nutą

    ...pomarańczowej, 2 gotowe ciasta francuskie. W misce ucieramy masło i cukier, aż zbieleje. Następnie dodajemy mielone migdały, jajko, mieszamy. Dodajemy miód, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową...

  • Galette des rois - ciasto na Trzech Króli

    ...do posmarowania ciasta i... ziarenko fasoli lub figurka. 2. Ułóż ciasto na formie do tarty, nakłuj je widelcem. Wymieszaj w misce wszystkie składniki (migdały, cukier, jajka, miękkie masło...

Artykuły na temat: migdały na herbatnikach
  • Rafaello

    Migdały sparz wrzątkiem, poczekaj 5 minut i zdejmij z nich skórkę. Wafle lub ciasteczka zmiel na drobno w malakserze. Można je również włożyć do foliowego...

  • Migdały to wyjątkowo zdrowe źródło substancji odżywczych. Twarda skorupka skrywa bowiem same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze. Fot. 123RF/Picsel Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł....

  • 12 pomysłów jak nie podjadać

    ...podjadania. Magnez uodparnia nas także na sytuacje stresowe, w czasie których często sięgamy po słodkości. Źródłami tych pierwiastków są m.in. orzechy, migdały, ziarna słonecznika. Warto je codziennie...

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Fot. 123RF/Picsel Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją...

  • Baton nanaimo

    Sposób przygotowania: 1. Formę 20 x 20 cm wykładamy folią aluminiową. Masło roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy ok. 2 minuty, aż zgęstnieje. Dodajemy herbatniki, wiórki kokosowe i migdały. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.  2. Miękkie masło miksujemy z budyniem w proszku i śmietaną na...

  • Wielkanoc już niebawem. Na naszych stołach obowiązkowo pojawią się babki, mazurki i serniki. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę czymś wyjątkowym, sięgnij po przepisy na niepowtarzalne ciasta, które urozmaicą świąteczny repertuar. Fot. 123RF/Picsel Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych...

  • Ciasto wielkanocne z makiem

    ..., przykryć, odstawić na godzinę, następnie dodać cukier, miód, amaretto, migdały, zmielone herbatniki  i drobno posiekaną skórkę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazować (wystarczy kilka razy uderzyć wałkiem...

  • Trądzik jest zmorą wielu osób: Cierpią na niego i nastolatki, i osoby dorosłe. Jak z nim walczyć? Co jeść, żeby pozbyć się nieestetycznych krostek? Dieta ma wpływ na zdrowie skóry i całego organizmu.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest trądzik? Trądzik to zaskórniki, grudki i krostki, powszechnie zwane pryszczami, które pojawiają się nie tylko na twarzy, ale i na szyi, plecach, dekolcie i ramionach. Przyczyny trądziku mogą być różne. przyjmuje się, że w wieku pokwitania są to wahania...

  • Tarta z gruszkami i migdałami

    ...nasienne. Kroimy owoce w grube plastry i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut, żeby cytrynowy sok przemacerował się z owocami. W międzyczasie siekamy migdały.  Odsączone z nadmiaru...

  • Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu. Jakie skarby kryją w sobie oliwki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek...