• Informacje na temat:

    mieszanka do wędzenia

Przepisy na temat: mieszanka do wędzenia
  • Żeberka wędzone, duszone z prawdziwkami

    Przysmaki z domowej wędzarni proponuje Chef Paul.

  • Wyśmienite na każdą porę roku. Idealne na poczęstunek i doskonałe na imieniny. Ciasto niecodzienne, którym zainspirujemy smakiem.

  • Wiosenna sałatka

    Z jajem, łososiem wędzonym i dresingiem cebulowo-miodowym.

  • proste latwe do zrobienia(i wszystko w jednym garku:) )

  • Ryby w diecie

    Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Polacy jedzą ich zbyt mało. Tymczasem taki pokarm powinien znaleźć się w jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.

  • Na poprawe humoru, dla glodomorow, szybka i smaczna.

  • Jedzcie ryby

    ​Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Dietetycy podkreślają, że Polacy jedzą ich zbyt mało. Tymczasem taki pokarm powinien znaleźć się w jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.

  • Typowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłyśmy mrożonej fasolki i tofu wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym sezamem

  • 4 kotlety wieprzowe z kością; 1 mała cebula; 1/2 pęczka natki pietruszki; 2 łyżki octu ziołowego; 2 łyżki białego, wytrawnego wina; 1 łyżka posiekanych ziół - tymianku, rozmarynu i szałwii; 1/2 łyżeczki soli czosnkowej; 4 dag wędzonego boczku; biały pieprz, sól.

  • Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)

Artykuły na temat: mieszanka do wędzenia
  • ​Mieszanka przypraw, która niweluje stany zapalne

    Jeśli chodzi o przygotowywanie zdrowych potraw, zawsze szukamy nowych sposobów na poprawę naszego zdrowia, zdrowia jelit i zniwelowanie stanów zapalnych. Dr Kanchan Koya ma na to idealny i bardzo prosty sposób - opracowała mieszankę przypraw, którą każdy może przygotować samodzielnie.

  • Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać. Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...nowoczesnego. Mieszanka sałat, pokrojona w cienkie paski papryka, ogórek oraz plastry szynki, do tego jajko na twardo pokrojone w ćwiartki oraz prosty winegret - et voilà! Szynka czy wędzony schab to...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Tarta z kalafiorem, orzechami włoskimi i serem wędzonym

    Możesz wykorzystać arkusze mrożonego ciasta, zamiast robić je samodzielnie, ale będzie wtedy znacznie mniej smaczne. Gotowe ciasto zawiera stabilizatory i inne dodatki oraz, w większości przypadków, margarynę zamiast masła. No i nie dodaje się do niego orzechów włoskich, które zapewniają spodowi intensywny orzechowy posmak.

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Fasolka po myśliwsku

    Podstawowym składnikiem zupy fasolowej jest biała fasola, a do tego zawiera mieszankę pokrojonych warzyw – marchewkę, seler, por i pietruszkę.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Magda Gessler: Stół łączy!

    ...- Nasza kuchnia to prawdziwa mieszanka historii, kultur, która dała nam niesamowite produkty i smaki, wspaniałe zioła. Musimy to wreszcie docenić! - namawia Magda Gessler, restauratorka, znawczyni smaku, autorka kulinarnego przewodnika "Smaczna Polska".

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...