• Informacje na temat:

    mięso ze szpinakiem ciasto francuskie

Przepisy na temat: mięso ze szpinakiem ciasto francuskie
  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Pyszne dania obiadowe

    Pieczeń rzymska w cieście francuskim Sposób przygotowania 1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel, przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Posiekane cebule zrumień, dodaj do mięsa. Bułkę namocz, dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa. Wbij pozostałe jajka. Wymieszaj.  2. Okrągłą formę z dziurką posmaruj tłuszczem, wyłóż pasma francuskiego ciasta tak, by...

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ...2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery.  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko(...) Sposób przygotowania 1. Warzywa ugotuj, obsmaż na maśle z miodem i cytryną. W rondelku wymieszaj składniki sosu (cebulę i czosnek drobno posiekaj). Gotuj, aż zgęstnieje.  2. Mięso obsmaż i podduś...

  • Dania na cały tydzień

    Paszteciki francuskie z parówkami Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron.  2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj...

  • Coś pysznego na obiad

    .... Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw na 20 minut. Usmaż jeden duży placek. Posmaruj go farszem, posyp startym serem żółtym, zawiń ściśle w cienki płat ciasta francuskiego. Posmaruj jajkiem(...). Mięso natnij z boku, natrzyj olejem, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku. Obłóż posiekanym czosnkiem, schłodź. Cebulę pokrój, usmaż na maśle.  2. Jabłka pokrój, morele...

  • Pyszny, niedzielny obiad

    ...wymieszaj mikserem z musem szpinakowym oraz mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. Patelnię rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj(...). Ciasto rozsmaruj na spodzie formy. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo(...) czy tym wypełnionym po brzegi szpinakiem nie tylko charakterystyczny smak, ale również doskonale skleja ze sobą wszystkie składniki. Dzięki niemu formowanie pierożków to czysta przyjemność! Tak...

  • Najcenniejsze ziółka

    ...odkażająco, a przy tym łagodzi kaszel. Korzystnie wpływa także na trawienie. Jest przyprawą często wykorzystywaną w kuchni francuskiej i włoskiej. Korzystaj z jego dobrodziejstw i w niewielkich ilościach(...), szpinakiem), jest także ciekawym dodatkiem do kompotów, ciast, pierników. Jednak w stosowaniu akurat tej przyprawy, koniecznie zachowaj jednak umiar, gdyż niektórym maluchom nie odpowiada jej zbyt...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...francuskiego (mrożonego). Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek(...) bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut. 3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso...

Artykuły na temat: mięso ze szpinakiem ciasto francuskie
  • Mięso w cieście francuskim

    Ten rodzaj ciasta może mieć w kuchni szerokie zastosowanie. Warto mieć pod ręka ciasto francuskie. Oto, co można z niego wyczarować w niecałe pół godziny.

  • Po francusku, czyli z umiarem

    ...z cytryny. Delikatnie posól i popieprz. Możesz dodać siekanej natki pietruszki. Świderki ze szpinakiem i anchois Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu świderki, 1/4 szklanki oliwy, 2 łyżki orzechów(...) i smażonym szpinakiem z anchois. Posyp orzechami piniowymi oraz parmezanem i podawaj od razu. Pory z mozarellą Składniki na 4 porcje: 1 kg porów, tylko białe części, 1 szklanka świeżej bazylii...

  • Polędwiczki w cieście

    Sposób przygotowania: 1. Mięso umyj, podziel na 4 części. Oprósz solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w małą kostkę. Szpinak(...) masło. Wrzuć szpinak. Smaż mieszając ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku.  3. Ciasto podziel na 8 części. Przygotuj 4 kawałki ciasta...

  • Pieczone mielone

    ...posmaruj oliwą, wyłóż pergaminem i ciastem francuskim. Przełóż mięso połowę mięsa, na środku wzdłuż brytfanny połóż szpinak a na nim ułóż kolejno całe jajka i przykryj szpinakiem. Całość przykryj reszta(...)Pieczeń rzymska Składniki: 1 kg mięsa mielonego, sól, 4 jaja, 4 bułki, cebula, ziemniak, szpinak, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka ugotowane na twardo, olej, pieprz. Przygotowanie: Do mięsa...

  • Faszerowana pierś

    ..., krótko obsmaż. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż do niego przesmażone mięso. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. Rada: Piersi można owinąć ciastem francuskim i zapiec. Ciasto francuskie(...)Przygotowanie: Umyte mięso oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki. Plasterki boczku wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż na złoto, aż staną się chrupiące. Przełóż je na...

  • Księga smaków: Quiche

    Składa się z podstawy z kruchego albo francuskiego ciasta, wypełnionej koniecznie wytrawnym nadzieniem np. mięsem albo warzywami z dodatkiem jaj i śmietany. Potrawa ta ze względu na dużą dowolność(...) minut w 180 °C. Ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim Formę wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem i wylej nadzienie z duszonego szpinaku. Wierzch posyp pokruszoną fetą. Na...

  • Rewolucja na talerzu

    ...z kartoflami, kurczęta z mizerią, pekeflejsz [mięso wołowe peklowane, potem gotowane - M.S.] z kartoflami, kotlety cielęce bite z sosem szczawiowym, ciastka parzone z galaretą malinową". Aby zrobić choć jeden(...) z beszamelem, poncz à la Romain, vol-au-vent z kapłonów z pieczarkami (pasztecik z lekkiego ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem), kaczki dzikie, przepiórki, bażanty, kuropatwy z kompotami z moreli...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    ...włosku choć u mnie było zwykłe purée bo tak też widziałam tego kurczaka podawanego we Florencji. Więc dlaczego nie ? Kieliszek wina, najlepiej tego samego, w którym dusiło się mięso jest oczywiście(...) ogórki i młody czosnek – to dopiero jest poezja! A poza tym: młode marchewki, brukwie, szpinak, boćwina …   Z OWOCAMI będzie nieco gorzej… mamy już we Francji od kilku tygodni francuskie...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...w kartonach i - niestety - jeść więcej słodyczy. Na początku zachłysnęliśmy się światem. Sama w latach 90. gotowałam mojej rodzinie potrawy włoskie, chińskie, francuskie czy meksykańskie. Kuchnia polska(...) kuchnię na najwyższym poziomie. W Ottawie wymyśliłam najwięcej dań i przepisów, które znalazły się w książce.  Dziczyzna to mięso, które poleca pani Polakom. Dlaczego? - Bardzo zdrowe, wybiegane...

  • Pomysły na łososia

    ...cebulę, dodać szpinak, chwilę smażyć, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na(...) i tymianku. Dekoracja:  liście sałaty kędzierzawej,  kawałeczki cytryny, małe pomidorki. Mięso łososia oczyścić (ewentualnie zdjąć skórę i wyjąć ości). Opłukać, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem...