• Informacje na temat:

    mięso zapiekane z kapustą kiszoną

Przepisy na temat: mięso zapiekane z kapustą kiszoną
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...z makaronem Obsmaż udka na oleju. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, posiekany czosnek, pieprz. Zalej 1,5 l wody. Gotuj powoli godzinę. Wyjmij udka. Obierz mięso ze skóry i kości. Wrzuć ponownie do...

  • Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne:-)

  • Tarta z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

    ...g chudego twarożku 2-3 łyżki mleka 2 łyżki oleju 100 g mąki pszennej razowej Łyżeczka proszku do pieczenia  Tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: Mięso usmażyć na chrupko, doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni. Na patelnię nałożyć pokrojoną w cienkie krążki cebulę, kapustę kiszoną, szynkę i kminek. Dusić 5 minut. Dodać mięso, wymieszać, odstawić. Pietruszkę pokroić. Kwaśną...

  • Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne:-)

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    .... Jeśli nie lubi np. buraczków, nie zmuszaj go do jedzenia, ale zastąp je np. kiszoną kapustą. Smaki się zmieniają, dlatego warto, byś po prostu po jakimś czasie wróciła do danego warzywa. Możesz też(...) oczyszczone. Pieczone, gotowane lepsze niż smażone Przyrządzane na tłuszczu kotlety czy ryby tracą swoje wartości odżywcze. Dużo lepsze i na pewno zdrowsze jest mięso gotowane na wodzie, pieczone...

  • Sezon grillowy powoli dobiega końca więc karkówka wraca z powrotem do kuchni. Co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu.

  • Przygotowanie Cebulę pokroić drobno i zrumienić na oleju. Do cebuli dodać zmielone mięso, czosnek, sól, pieprz i dalej podsmażać, aż mięso nie będzie surowe. Do kiszonej kapusty dodać wody i gotować aż trochę zmięknie. Następnie ostudzić, odcisnąć z wody i pokroić drobno. Ugotować makaron świderki, muszelki lub inny i ładnych kształtach. Do makaronu dodać usmażone mięso z cebulą, następnie...

  • Łazanki wg mnie to konkretne danie, można się nimi najeść. Znam różne sposoby ich podania. Wersja z kiszoną kapustą jest mi najbliższa ponieważ kiszona kapusta sprawia, że całe danie nie jest mdłe. Można powiedzieć, że jest takie w sam raz.

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...drobno, a selera w cienkie plasterki. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut. Mięso przesmażyć 4-5 minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewki, selera, i pomidory. Dodać przecier(...). Dodać mięso i mocno obsmażyć. Dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać bulionem. Dodać ser topiony i gotować 5 minut na słabym ogniu. Uformować pierścień z ryżu...

  • Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.

Artykuły na temat: mięso zapiekane z kapustą kiszoną
  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    .... Jeśli nie lubi np. buraczków, nie zmuszaj go do jedzenia, ale zastąp je np. kiszoną kapustą. Smaki się zmieniają, dlatego warto, byś po prostu po jakimś czasie wróciła do danego warzywa. Możesz też(...) oczyszczone. Pieczone, gotowane lepsze niż smażone Przyrządzane na tłuszczu kotlety czy ryby tracą swoje wartości odżywcze. Dużo lepsze i na pewno zdrowsze jest mięso gotowane na wodzie, pieczone...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Burak w wielu wariantach

    Burak czerwony, obok kapusty i marchwi, jest trzecim z wielkiej trójki warzyw, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Nie tylko pobudza apetyt, ale działa też odświeżająco i jest lekkostrawny. Od wieków stosowany nie tylko z uwagi na smak, ale też jako naturalne antidotum na wiele dolegliwości. Dla wegetarian i mięsożerców A jak go włączyć do jadłospisu? Możliwości mamy bez...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Jedz to, co cię leczy

    Od lekarza wyszłaś z receptą na leki i zaleceniem zmiany diety. Leki wykupić łatwo, ale co z jedzeniem? Nie wolno już ani grama tłuszczu? Jeść mięso czy lepiej nie? Nasza ekspertka radzi, na co zwrócić uwagę i od czego zacząć.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Mielone z warzywami

    ...mięso przełożyć do misy, dodać jajko i pokrojone w grubsze kawałki kiszone ogórki. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dobrze wymiesić, uformować z masy nieduże wałeczki. Wałeczki ułożyć na(...). Przełożyć do misy, dodać mielone mięso, jajka, czosnek, pieprz i natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Bekon pokroić w kostkę. Bułkę lekko odcisnąć. Bułkę i bekon dodać do masy mięsno- kapuścianej...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., partiami, żeby się nie pozlepiały. Podawaj ciepłe z barszczem wigilijnym. Groch z kapustą Rodzice taty pochodzą z Częstochowy, od jego mamy przejęłam przepis na groch z kapustą. Choć wiem, że nie tylko tam jest popularny. To pyszne postne danie, wolę je nawet od bigosu. Jeśli ktoś zapytałby mnie o tradycyjny polski smak, dałabym mu do spróbowania świąteczny groch z kapustą. Czas przygotowania...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...