• Informacje na temat:

    mięso z królika

Przepisy na temat: mięso z królika
  • Królik po hiszpańsku

    ...ręcznikiem. Grzyby potnij na kawałki. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, resztę wędliny pokrój na kawałki. Królika umyj, podziel na porcje. Mięso przypraw solą oraz pieprzem  2. W brytfance mocno rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kiełbasę, wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ze wszystkich stron kawałki królika. Dodaj cebule, czosnek, ziemniaki, pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej...

  • Rarytas z królikiem

    Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

  • Domaradzki pasztet z królika

    Mięso i pozostałe składniki pasztetu zmiel tylko raz, potem masę zmiksuj blenderem, a przygotowanie dania będzie mniej pracochłonne.

  • Dlaczego mięso królika jest lepsze od kurczaka?

    W Polsce mięso z kurczaka cieszy się ogromnym powodzeniem. Jednak by urozmaicić swoją dietę, warto raz na jakiś czas zastąpić je czymś innym. Dietetyk...

  • Pasztet z królika

    Mięso z królika jest jednym z najbardziej delikatnym mięs. Nie alergizuje i znakomicie sprawdza się w daniu takim, jak pasztet. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisu.

  • Zdrowe mięso

    Po 6. miesiącu do menu smyka możemy wprowadzić kurczaka, indyka i królika. Z kolei po 7. miesiącu można już włączyć do diety malca cielęcinę, wołowinę oraz chudą wieprzowinę (tylko schab, szynkę i polędwicę). Mięso najpierw należy serwować w zupkach, a po 10.-12. miesiącu np. w postaci pulpecików. Dopiero, gdy brzdąc nauczy się gryźć, przyjdzie czas na mięso gotowane lub pieczone w folii.

  • Mięso w menu brzdąca

    ...najmniej alergizujące. Mięso indyka spełnia te wymagania, a poza tym zawiera spore ilości białka i mało tłuszczu. Ale podobne zalety ma także mięso kurczaka lub królika, które też możesz podać brzdącowi(...) bogatą w żelazo, podawaj mu raczej cielęcinę, wołowinę, królika, kurczaka i jagnięcinę. Bezpieczne zakupy Najlepiej kupuj mięso w sprawdzonych sklepach i firmowych stoiskach masarni. Jeśli kupujesz...

  • Dieta bezglutenowa: Królik w sosie koperkowym

    Składniki: mięso z królika posiekany zielony koperek olej sól uniwersalna przyprawa warzywna pieprz majeranek słodka śmietana...

  • Królik ze śliwkami

    Składniki na 4 porcje: - 1 tuszka królika, - 3 litry piwa, - zielona papryka, marchew, - cebula, - ząbek czosnku, - gałązka tymianku, - liść laurowy, - 200 g suszonych śliwek, - łyżeczka musztardy, - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, - 4 łyżki cukru, - sól oraz pieprz. Przygotowanie: Ze sprawionego królika oddzielić udka, schować je do lodówki. Tuszkę zanurzyć w piwie na 24 godziny...

  • Cała prawda o mięsie

    ...tłuszczowych i witamin (np. z grupy B, w tym witaminy PP potrzebną do prawidłowej pracy żołądka i jelit). Brzdąc znajdzie w nim także żelazo, magnez, potas, fosfor. Z kolei mięso królika to najlepsza propozycja(...) certyfikat ISO. Ważne jest bowiem, aby mięso było systematycznie poddawane kontrolom jakości. Jeśli masz taką możliwość, kupuj malcowi mięso posiadające także certyfikat EKO. Skąd mieć pewność, że...

Artykuły na temat: mięso z królika
  • Mięso dla malucha

    ...​Mięso w diecie dziecka może pojawić się już dość wcześnie. Jeżeli maluch jest karmiony butelką, to już po 5. miesiącu życia. U niemowlaka żywionego mlekiem mamy niewiele później, bo po 6. miesiącu.

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Mięso z królika w menu malucha

    Czy roczny smyk uczulony na białko mleka może jeść mięso z królika?

  • Jeśli planujesz obiad z grilla, z wyprzedzeniem przygotuj odpowiednią marynatę do mięsa, dzięki której będzie ono soczyste i delikatne. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają grillować jednak wielu z nas zmaga się z podobnym problemem - mięso przygotowywane w ten sposób często bywa suche i wiórowate. Jak poradzić sobie z tym problemem? Co zrobić, aby za każdym razem karkówka lub piersi z kurczaka były delikatne i soczyste? Oto kilka trików, które możesz zastosować. 1. Cytrusy Świeżo wyciśnięty...

  • Czy warto jeść mięso?

    ...mięsnym, jaki można podawać półrocznym niemowlakom. Lekkostrawne i delikatne mięso królika zaleca się też osobom starszym, z problemami przewodu pokarmowego oraz z chorobami autoimmunologicznymi(...)Warto jeść mięso, gdy modny jest wegetarianizm? Nie tylko warto, ale nawet trzeba je jeść. Problematyczne w jedzeniu mięsa jest to, że jemy je za często, za dużo i niezdrowo przyrządzamy. Za dużo...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Królik z warzywami w sosie kremowym

    Odżywcze, zdrowe i bardzo delikatne mięso z królika idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Na romantyczną kolację szczególnie polecamy królika w sosie z dodatkiem białego wina.

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Mięso w posiłkach dla niemowląt

    Rozpoczęcie przygody z nowymi smakami, innymi niż mleko mamy, to ważny etap rozwoju dziecka. Jeśli zgodnie z zaleceniami ekspertów w menu maluszka jako pierwsze pojawiły się warzywa, następnie owoce, a później kaszki zbożowe, kolejnym nowym pokarmem w jego diecie może być mięso.

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

Zdjęcia na temat: mięso z królika
Wideo na temat: mięso z królika
  • Duszony królik z cytryną i rozmarynem

    Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. W Polsce ciągle jest niedoceniane i jemy go niewiele - a szkoda! By przełamać opór przed króliczym mięsem, przygotowaliśmy dla was propozycję na szybki obiad: oto duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem. Takie połączenie gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu, który zapewni

  • Duszony królik z cytryną i rozmarynem

    Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. W Polsce ciągle jest niedoceniane i jemy go niewiele - a szkoda! By przełamać opór przed króliczym mięsem, przygotowaliśmy dla was propozycję na szybki obiad: oto duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem. Takie połączenie gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu, który zapewni

  • Nie musimy już bać się królika w kuchni

    Królik nie jest zbyt popularnym mięsem, które serwujemy w domu. Zazwyczaj decydujemy się na niego w restauracji. Gośćmi programu "Pytanie na śniadanie" były Aga Kozak i Joanna Profus, które udowodniły, że królika w naszej kuchni nie należy się bać. Przedstawiły prosty przepis na comber w sosie z białej czekolady, który na pewno zawojuje świąteczny stół. (Źródło: TVP/x-news)