• Informacje na temat:

    mieso z kaszą w cieście francuskim

Przepisy na temat: mieso z kaszą w cieście francuskim
Artykuły na temat: mieso z kaszą w cieście francuskim
  • Wesele bez mięsa?

    ...camembert, tarty na kruchym cieście oraz ratatouille. Zimna płyta może opierać się na hiszpańskich tapas, francuskich serach i izraelskich przekąskach, a miłośników azjatyckich przysmaków na pewno...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...1. Sycąca sałatka Pokrojone parówki, podgrzane i obsmażone, można dodać do wielu sałatek – np. makaronowej, ziemniaczanej czy z kaszą kuskus. Taką pożywną przekąskę warto podać na ciepło(...) chrupiące danie sprawdzi się na każdej domówce. Parówki w cieście możesz przygotować wcześniej – są smaczne zarówno na ciepło (np. podgrzane), jak i na zimno. 7. Lekkie, opiekane Zamiast...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Urlop od wyrzeczeń

    ...z tłuszczów utwardzonych, w których mogą znajdować się szkodliwe dla serca izomery trans kwasów tłuszczowych (są także w większości batoników). Badania wykazały, że im więcej tych tłuszczów w cieście, tym...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...piłam też jaśminową herbatę i jadłam banana w cieście. Wiem, że to standard w każdej budce z azjatyckim jedzeniem, ale dla mnie było to wtedy odkrycie. Bo w moim rodzinnym domu jadano tradycyjnie...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...