• Informacje na temat:

    mięso wołowe gotowane

Przepisy na temat: mięso wołowe gotowane
  • Natura sprzymierzeńcem w gotowaniu

    .... Cozido nie jest wyjątkową potrawą z racji swojego składu. Do dużego garnka wkładane jest zazwyczaj mięso wołowe, kiełbasy, a także obrane ziemniaki, kapusta oraz marchew. Naczynie z taką zawartością(...)Popularność grillowanego przez konsumenta na rozgrzanym kamieniu mięsa wołowego, zwanego w Porugalii naco na pedra, dotarła już do Polski. W kilku restauracjach nad Wisłą oferowana jest już ta...

  • Roladki wołowe

    Roladki wołowe związuj specjalną nitką do mięs. Nie używaj zwykłego sznurka.

  • Roladki wołowe

    Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta.

  • Kuleczki wołowe w pomidorach

    Składniki: 150 g chudej wołowiny, 2 łyżki otrąb pszennych, 2-3 łyżki ciepłego bulionu, 1 jajko, 4 pomidory (świeże, mrożone lub krojone bez skórki), 1/2 ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lubczyk, listek laurowy, 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania: Zmiel mięso, wymieszaj z otrębami, czosnkiem, jajkiem i bulionem. Uformuj...

  • Gołąbki z mięsem

    Składniki: średnia główka kapusty 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego pół szklanki kaszy perłowej jajko cebula 2 łyżki oleju pół żółtej papryki 2 łyżki masła pół łyżeczki lubczyku sól pieprz Przygotowanie: 1. Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście, gotuj kilka minut. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Kaszę gotuj 7 minut, odcedź. Mięso, jajko, kaszę, cebulę...

  • Cepeliny z mięsem

    Składniki: Ciasto: 20 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko Farsz: 50 dag mieszanego mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 3 łyżki bulionu wołowego Do polania(...). Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób. 2. Z ciasta formuj placki, kładź na...

  • Cepeliny z mięsem

    Składniki: Ciasto: 20 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko; Farsz: 50 dag mieszanego mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 3 łyżki bulionu wołowego; Do polania(...) minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób. 2. Z ciasta formuj placki...

  • Szybkie roladki wołowe

    Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 8 cienkich steków z biodrówki (po ok. 75 g) sól, pieprz 8 łyżek czerwonego pesto 2 łyżki oleju Puszka pomidorów 250 ml bulionu Cukier Słodka papryka Puszka (425 ml) białej fasoli Oregano Przygotowanie: 4 marchewki pokroić w cienkie plasterki, pozostałe w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Mięso oprószyć solą i pieprzem...

  • Fioletowe łódeczki z mięsem i owocem granatu

    Składniki dla 4 osób: 2 bakłażany 20 dag mięsa mielonego wołowego pół szklanki kaszy gryczanej łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta chilli czerwona papryka 4 łyżki pestek(...) na godzinę. Kaszę możesz w ten sposób przygotować rano. 2. Paprykę pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż mięso, przypraw słodką papryką, papryką chilli, solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną paprykę i kaszę...

  • Szaszłyczki wołowe

    Składniki na 6 osób: - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 600 g wołowego mięsa mielonego, - sól, - pieprz, - słodka papryka, - 12 papryczek Peperoni (ze słoika), - 12 małych liści laurowych(...), - czerwone chili i tymianek do dekoracji, - patyczki do szaszłyków, - folia aluminiowa Przygotowanie: Cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i pokroić w kostkę. Mięso, cebulę i czosnek połączyć, wyrobić...

Artykuły na temat: mięso wołowe gotowane
  • Zrazy wołowe

    Wołowina lubi pieprz – dużo pieprzu! Z innych przypraw: czosnek, imbir, kolendrę, rozmaryn, ocet balsamiczny, czerwone wino, a także whisky i porto. Smakowo nie pokłóci się nawet z pleśniowym serem gorgonzola.

  • Roladki wołowe

    Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta.

  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    Najlepsze młode Do przygotowywania potraw wybierajmy mięso z młodych sztuk. Poznamy je po czerwonej, niepołyskującej barwie oraz kruchej i soczystej tkance. Tłuszcz przerastający mięso będzie(...). Z podrobów wybierajmy flaki, wątrobę, serce i ozór. Najdelikatniejsze Mięso kilkumiesięcznych cieląt karmionych mlekiem ma jasnoróżowy kolor, jest delikatne, kruche i chude. Cielęcinę można smażyć...

  • Zrazy wołowe po staropolsku

    Mięso włóż do torebki plastikowej albo umieść między warstwami folii spożywczej i rozbij wałkiem, żeby plastry były bardzo cienkie i łatwo było je zawinąć. Każdy plaster mięsa nasmaruj hojnie musztardą z jednej strony, a potem przekrój je na pół, żeby uzyskać cztery zrazy (po dwa na osobę). Pośrodku każdego plastra nałóż paski ogórków i papryki, a potem zawiń i zepnij dwiema lub trzema...

  • Żeberka wołowe w melasie z serową polentą

    Jeżeli nigdy wcześniej nie jadłeś wołowych żeberek, tracisz jedną z największych przyjemności życia. Wołowe żeberka powinny być tak miękkie i delikatne, żeby mięso dosłownie samo odpadało od kości(...) selera naciowego, pokrojone, 1 butelka mocnego czerwonego wina, 1,5 litra bulionu wołowego, 1-2 łyżki melasy. Na gremolatę (dodatek do posypania dania): 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 2 łyżki...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Składniki dla 6 - 8 osób: 600 g ryżu, ok. 1 l rosołu mięsnego, 40 g szpiku wołowego, 40 g masła + masło do wymieszania, 1 cebula, szafran, starty parmezan, sól. Czas: niecałe pół godziny. Według mnie(...) kaczkę. Ptak nie może być stary, bo jego mięso po kilku latach dzikiego życia na pewno stało się twarde. Najlepszy będzie młody, tzw. klapak, dlatego prawdopodobnie potrzebne będą dwa ptaki, żeby nie...

  • Z mięsa mielonego

    ..., drobno posiekać. Mięso włożyć do miski, doprawić pieprzem i solą, dodać posiekaną miętę, oregano i cebulę. W rondelku rozgrzać masło, oprószyć mąką i, mieszając, trzymać na wolnym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć(...) i jeszcze raz bakłażany. Zalać sosem beszamelowym, posypać resztą sera. Zapiekać ok. 45 minut w 170°C Kotlety mielone z kieszonką Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe(...) i zredukuj je niemal całkowicie. Wtedy wlej część bulionu, zmniejsz ogień i duś policzki pod przykryciem przez około 3 godziny, podlewając cały czas bulionem, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje...

  • Mięso na winie

    .... W brytfance mocno rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso - z obu stron. Pod koniec oprószyć pieprzem i solą. Mięso wyjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć włoszczyznę z cebulą. Po kilku minutach(...) fasolę z puszki. Do brytfanki z warzywnym sosem włożyć zrumienione mięso. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 2 godziny. Po wyjęciu z pieca danie przyprawić jeszcze solą i pieprzem...

  • Jesienne gotowanie

    ...z grzybów oraz pieczenie z wieprzowiny, wołowe i z mięsa drobiowego. Znajdziecie tu państwo pieczenie na bazie szynki i boczku, przepisy na pieczenie rolowane i schab nadziany śliwką oraz innymi farszami...

Zdjęcia na temat: mięso wołowe gotowane