• Informacje na temat:

    mięso wieprzowe kl i

Przepisy na temat: mięso wieprzowe kl i
  • Wieprzowe medaliony

    Odpowiednio przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i wyjątkowo aromatyczne. Danie jest banalne do przygotowania - poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni stawia pierwsze kroki.

  • Pulpeciki wieprzowe

    ...1. Paprykę i cebulę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż osobno paprykę, a potem cebulę. 3. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. 4. Mięso włóż do miski, dodaj do niego natkę pietruszki, ostudzone warzywa i wbij sparzone jajko. 5. Przypraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj. 6. Z mięsa uformuj niewielkie kuleczki, włóż je do garnka z wrzącą wodą...

  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • Pulpety wieprzowe

    Po 3. roku możesz zrobić dziecku pulpety wieprzowe. Smakują doskonale z ryżem, ziemniakami, albo kaszą.

  • Szaszłyki wieprzowe, z egzotyczną sałatką

    Soczyste mięso z grilla...

  • Medaliony wieprzowe w piwie

    ...piwem i duś 6 minut.  3. Potem medaliony przełóż na blachę. Na każdym połóż porcję orzechowej masy. Mięso piecz ok. 7 minut w temp. 200 st. Sos z patelni wymieszaj ze śmietaną i zielonym pieprzem...

  • Golonki wieprzowe w kminku

    ...powierzchni wywaru. 2. Ugotowane golonki wyjmij, osusz. W brytfance rozgrzej olej, zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Miód wymieszaj z kminkiem. Posmaruj nim golonki. Smaż je dalej na dużym płomieniu, aż miód lekko skarmelizujesię. Wtedy mięso podlej bulionem. Duś pod przykryciem przez godzinę. 3. Dymki oczyść, potnij na połówki. Dodaj do mięsa ok. 20 minut przed końcem duszenia. Gotowe golonki...

  • Rolady wieprzowe z kabanosem

    Sposób przygotowania Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 plastrów, po czym zbijamy je tłuczkiem (przez folię) na cienkie płaty. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą(...) cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mięso zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (np. margarynę), umieszczamy w niej przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron...

  • Bitki wieprzowe z wiśniami

    Składniki: 300 g ryżu 4 bitki wieprzowe (po 200 g) 3 łyżki oleju 100 g wiśni z kompotu 500 ml bulionu 2 pomarańcze szczypta cynamonu 1 cytryna sól pieprz gałązka mięty Przygotowanie: 1. Mięso oczyścić, opłukać, lekko je rozbić i naciąć krawędzie (dzięki temu podczas smażenia nie będzie się zwijało). Poprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na...

  • Wieprzowe szaszłyki z papryką

    Składniki na 4 porcje: 1/2 kg łopatki wieprzowej 2 papryki 2 nieduże cebule łyżka musztardy ząbek czosnku gałązka świeżego rozmarynu 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka soli szczypta pieprzu patyczki szaszłykowe Sposób przygotowania: 1 Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na sześciany o boku 2 cm. Otrzymane kawałki zanurzyć na około...

Artykuły na temat: mięso wieprzowe kl i
  • Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

    Kupując najpopularniejsze mięso wieprzowe, czyli schab, szynkę, lub łopatkę pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach.

  • Nadziewane polędwiczki wieprzowe

    Sposób przygotowania: 1. Polędwiczki umyć, zrobić wzdłuż każdej nacięcie (na głębokość 2/3). Rozmaryn posiekać, połowę wymieszać z opłukanymi śliwkami i morelami. Owoce włożyć w nacięcia. Mięso obwiązać nicią, oprószyć solą i pieprzem. Piec około dwóch godzin w temp. 120°C. 2. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić razem z posiekanym rozmarynem. Polać tym upieczone polędwiczki. Zlać sos z pieczeni...

  • Mięso w cieście francuskim

    Chcesz zaskoczyć swoich bliskim czymś wyjątkowo pysznym? Wypróbuj przepis na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim.

  • Śródziemnomorskie roladki wieprzowe

    ...1. Orzeszki piniowe upraż na patelni bez tłuszczu. Oberwij listki z tymianku i majeranku. Mięso lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż 2 plastry szynki. Posyp orzeszkami piniowymi (2 łyżki orzeszków odłóż na pesto). Mięso zroluj i zepnij wykałaczkami. 2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż rolady (3-4 minuty). Zdejmij z patelni.  Do pozostałego na patelni tłuszczu...

  • polędwiczki wieprzowe

    Pokroić polędwiczkę na plastry o gróbości 1 cm. posolić utłuczonym ziarnami pieprzu. Gotować na parze przez 20 minut w tacy do gotowania. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać śmietanę, maderę, przecier pomidorowy sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Ułożyć mięso na podgrzanym półmisku i polać sosem.  

  • Jakie mięso mielone wybrać?

    Jakie mięso mielone i do czego? To, jakie mięso mielone wybierzesz, zależy od potrawy, jaką chcesz zrobić. Oraz efektu, jaki chcesz uzyskać...

  • Czy warto jeść mięso?

    Warto jeść mięso, gdy modny jest wegetarianizm? Nie tylko warto, ale nawet trzeba je jeść. Problematyczne w jedzeniu mięsa jest to, że jemy je za często, za dużo i niezdrowo przyrządzamy. Za dużo(...) zawierają też sporo witamin i składników mineralnych.  Mięso jedzone z umiarem (np. 100-150 g co drugi dzień), z pewnością nam nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli połączymy je z dużą porcją surowych warzyw...

  • ​Polędwiczki wieprzowe z ryżem

    Na oleju smażyć przez 5 minut pokrojone w półkrążki marchewki i posiekany czosnek. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę. Mięso obsmażyć na złoty kolor, doprawić...

  • Polędwiczki wieprzowe po alzacku

    Pokrojony w kostkę boczek smażyć 3-4 minuty, dodać pokrojonego w krążki pora, smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą i 2-3 łyżki śmietany, wymieszać doprawić solą i pieprzem. Mięso naciąć wzdłuż, nadziać przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami i obwiązać nicią. Posolić popieprzyć. Obsmażyć mocno na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanny. Zapiekać w 175 st. C przez...

  • Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

    ..., aby mięso było aromatyczne. Rozmrożony szpinak odcedź z wody. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki i zmieszaj razem ze szpinakiem. Polędwiczki nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Mięso(...) i gotuj do zagęszczenia. Pokrojone w plastry mięso serwuj w duecie z sosem. Do polędwiczek możesz podać smażone ziemniaki.

Zdjęcia na temat: mięso wieprzowe kl i
Wideo na temat: mięso wieprzowe kl i