• Informacje na temat:

    mięso wieprzowe duszone w sosie

Przepisy na temat: mięso wieprzowe duszone w sosie
  • Mięso i sos - para idealna

    ...balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem. Bitki wieprzowe w sosie 1. Umyj dokładnie cytrynę i zetrzyj z niej 2 łyżeczki skórki. Wyciśnij łyżkę soku.  2. Mięso(...), we włoskim sosie Sposób przygotowania 1. Nogi podziel na 4 porcje. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień na niej mięso (5 minut). Odłóż je na bok i trzymaj w cieple, a na pozostałym na patelni...

  • Polędwiczki w sosie chili

    Tym razem przepis na danie dla rodziców. Polędwiczki w sosie chili smakują doskonale. Owoce z puszki można zastąpić świeżymi.

  • Polędwiczki w sosie chili

    .... Strąki opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebule obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w plasterki. Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. 2. Mięso posypać solą i pieprzem...

  • Pulpety wołowe w pikantnym sosie

    Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 200ml  bulionu wołowego 100g pokrojonej w kostkę cebuli 10ml oliwy z oliwek Gallo Classico 20g przypraw (cynamon w laskach, anyż, mielony pieprz, nasiona musztardy i papryczki chili) 50g mąki, sól do smaku 100g (gotowego) purée ziemniaczanego Przygotowanie: Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki. Obtocz je w mące...

  • Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

    Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

  • Z polędwiczek odciąć cienkie końce (odcięte mięso przeznaczyć do innych celów), z reszty wyciąć kotleciki grubości palca, każdy delikatnie nagnieść dłonią (broń Boże nie traktować tłuczkiem!), posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, szybko obsmażyć kotleciki z obu stron, wlać miód pitny, dodać estragon i dusić bez pokrywki na dużym ogniu, dopóki prawie cały płyn...

  • Obiad dla babci i dziadka

    ...się aromatyczny gulasz z miękkimi kąskami duszonego mięsa wieprzowego w kremowym i delikatnym sosie.

  • Placki po węgiersku

    Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 2-3 łyżki mąki , 1 jajko, 1 cebula, pieprz, sól, 4-5 łyżek oleju. Na sos: 40 dag mięsa wieprzowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 1 papryka, 1/3 szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu, ulubione zioła.

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!

  • ...1 kg ziemniaków (byłoby rewelacyjnie, gdyby były młode), 3 łyżki smalcu, bulion Knorra w płynie, Vegeta; na sos: 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie 3 kulki...

Artykuły na temat: mięso wieprzowe duszone w sosie
  • Nadziewane polędwiczki wieprzowe

    Sposób przygotowania: 1. Polędwiczki umyć, zrobić wzdłuż każdej nacięcie (na głębokość 2/3). Rozmaryn posiekać, połowę wymieszać z opłukanymi śliwkami i morelami. Owoce włożyć w nacięcia. Mięso obwiązać nicią, oprószyć solą i pieprzem. Piec około dwóch godzin w temp. 120°C. 2. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić razem z posiekanym rozmarynem. Polać tym upieczone polędwiczki. Zlać sos z pieczeni...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Niedzielne mięso duszone

    Miękkie, soczyste, z aromatycznym sosem - jednym słowem: mięso duszone! Nasze trzy oryginalne receptury na drób, mięso królicze i wieprzowe obiecują rozkosze podniebienia.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Wieprzowe medaliony, sos grejpfrutowy

    Na sobotni wiosenny obiad... Kolejna propozycja szybkiego, kolorowego i smacznego dania. Czas przygotowania to niespelna 40 minut. Na 4 porcje 600 g poledwicy wieprzowej sol, pieprz, oliwa z oliwke sok z polowy czerwonego grejpfruta Na jarzynke: Mlode marchewki, po 2-3 na osobe 3 cebule dymki ze szczypiorkiem 400 g mlodego groszku w straczkach Pol kostki...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Pokrzywa dla zdrowia i urody

    ..., osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Mięso włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i zalej ok. 2,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, 30-45 min. Mięso wyjmij, gdy przestygnie, podziel je na mniejsze kawałki. Do bulionu włóż marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone listki...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Pomysły na steki

    Nie nakłuwamy steku podczas smażenia. Wypłynie z niego sok i mięso straci na smaku.

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...