• Informacje na temat:

    mięso w sosie pieczarkowym

Przepisy na temat: mięso w sosie pieczarkowym
  • Pulpeciki w sosie pieczarkowym

    Składniki na 4 porcje: - 60 dag mieszanego mielonego mięsa, - 25 dag pieczarek, - 1 cebula, - 1 czerstwa kajzerka, - pół szklanki mleka, - 1 szklanka bulionu warzywnego, - 2-3 łyżki startego żółtego sera, - 1 szklanka śmietanki 9 proc., - 3-4 łyżki mąki, - 6 łyżek oliwy, - sól i pieprz, - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso przełóż do miseczki. Dodaj uprzednio namoczoną...

  • Kurczak w sosie pieczarkowym - przysłała Maja

    Przyrządzanie Warzywa: paprykę,cebulę oraz pieczarki umyć i pokroić. To samo zrobić z mięsem. Podgrzać olej i podsmażyć mięso, doprawiając je solą, pieprzem i nieco Jarzynką. Chwilę dusić, następnie dodać pokrojoną cebulę, papryki. Całość dusić pod przykryciem aż cebula oraz papryka zrobią się miękkie. Dodać pieczarki, cały czas mieszając od czasu do czasu. Doprawić ostrą papryką, zamieszać...

  • Smażony ser salami z sosem mięsno-pieczarkowym

    ..., - 2 łyżki oleju, - olej dodatkowy do smażenia kotletów Przygotowanie: Opłukane mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem oraz łyżką mąki. Pieczarki, papryki, oczyścić, opłukać. Grzyby przekroić na pół, papryki pokroić w ukośną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano, dołożyć przygotowane warzywa, przesmażyć...

  • Wegetariańskie gołąbki

    Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

  • Przepisy na Wielkanoc

    ...powstałym sosie ułóż karkówkę i piecz 60-90 minut, w temperaturze 150 st. C. Obracaj mięso co 30 minut. Gotowe pokrój i polej odparowanym sosem.  Przepis autorstwa Karola Okrasy.  Żurek na zakwasie(...) jajka z ziołowym farszem zmiksuj z żółtkami w drugiej misce posiekane zioła i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem kolejne sześć białek.  4. Na jajka z pieczarkowym farszem podsmaż na oleju...

  • Coś smacznego dla całej rodziny

    .... Ząbki czosnku zmiażdż, posyp nimi mięso, wetrzyj mocno. Przypraw solą, pieprzem, polej sokiem, octem i sosami, odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz godzinę(...) podawaj posypane natką pietruszki z dodatkiem surówki.  Paszteciki Sposób przygotowania 1. Mięso, czosnek, marchewki i cebulę z rosołu zmiel, przypraw solą, pieprzem, chilli, gałką...

  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    Ryż ugotuj w garnku, odsącz i ostudź. Mięso zmiel, po czym odbierz dziecku więcej drobiowego, a mniej wieprzowego (1 garstka na 1 gołąbka). Ryż dodaj do mięsa i wymieszaj z solą, pieprzem i wegetą(...) przykryciem 5 minut. Ciągle gotując ściągaj kolejno liście i odkładaj na talerz. Żeby łatwiej było zawijać liście, zetnij część z ich grubego końca. Mięso zawijaj w liście. Na dno dużego garnka, gdzie...

  • Sałatki makaronowe

    ...i ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Mięso pokrój w plasterki. Papryczki osącz zalewy, a następnie każdą potnij na 2-3 kawałeczki (możesz zastąpić je zwykłą marynowaną papryką, a jeśli(...) długie wstążki na krótsze kawałki. Mięso połącz z papryczkami, pomidorami oraz szczypiorem. Polej 2-3 łyżkami sosu.  4. Makaron przełóż do miski i wymieszaj z resztą składników. Nie dolewaj od razu...

  • Kajzerka na 10 sposobów!

    ...w niej krokiety, mięso (np. kotlety mielone), ugotowane warzywa czy rybę. Po usmażeniu panierka z tartej bułki będzie miała piękny, złoty kolor. Nadziewana To znakomity sposób na zużycie kajzerki...

  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    ...dorosłych - łyżeczka wegety  natka pietruszki   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj w garnku, odsącz i ostudź. Mięso zmiel, po czym odbierz dziecku więcej drobiowego, a mniej wieprzowego(...) część z ich grubego końca. Mięso zawijaj w liście. Na dno dużego garnka, gdzie będą gotowały się gołąbki połóż liście kapusty, by całkowicie je przykryły.  Na liściach ułóż pokrojoną i obraną jarzynkę...

Artykuły na temat: mięso w sosie pieczarkowym
  • Medaliony w sosie pieczarkowym

    Przygotowanie: Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie(...) sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej wcześniej przygotowane placki ziemniaczane. Zobacz także:

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Sos z pulpetami w chlebie

    ...1. Grzyby, czosnek i cebulę oczyścić, pokroić. Smażyć na oleju 10 min, mieszając. Doprawić solą i pieprzem.  2. Mięso wymieszać z mąką, dodać sól i pieprz, uformować nieduże pulpeciki wielkości(...) wierzchy, ostrożnie usunąć miękisz, wypełnić sosem pieczarkowym, włożyć pulpeciki, przykryć plastrami sera. Zapiekać pięć minut w temp. 200°C (wierzchy ułożyć obok, też zapiec). Posypać posiekanym...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    ..., lekko przesmaż razem. 3. Następnie oprósz całość mąką i cały czas mieszając, wlewaj powoli bulion z kurczaka. Zagotuj, przykryj, po czym gotuj jeszcze na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. 4. Mięso(...), pierz, papryka, majeranek, łyżka cebuli prażonej, bulion, marynowana papryka. 1. Mięso wymieszaj z surowym jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulą prażoną (można ją przygotować samodzielnie lub...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Zimowe grzybobranie

    ..., ziele angielskie, pieprz i sól. Gotuj najpierw na dużym ogniu, potem na małym, pod przykryciem, 45 minut. Dodaj 1-2 kostki bulionu grzybowego. Warzywa oraz mięso pokrój w słupki lub kostkę, włóż(...) w małą kostkę. Dodaj natkę i ser do pieczarek i cebuli. Wymieszaj je z bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Farszem nadziej kieszeń w mięsie i całą obwiąż nicią, formując pieczeń. Mięso posmaruj odrobiną...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Kształt i smak doskonały

    Mięso, ziemniaki, czy też ryż w postaci maleńkich kuleczek polubią zwłaszcza najmłodsi.

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...