• Informacje na temat:

    mięso w solance jak długo

Przepisy na temat: mięso w solance jak długo
  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...- te owoce pomagają obniżyć ciśnienie zmniejszając ryzyko chorób serca i cukrzycy. Zawierają cały arsenał składników mineralnych oraz witaminy A, D i B 12. Po winogrona jak najczęściej powinny sięgać...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    .... Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek(...) tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby...

Artykuły na temat: mięso w solance jak długo
  • Jak kupować świeże mięso?

    Sprytny trik handlowców sprawia, że mięso w sklepowych lodówkach prezentuje się wyjątkowo apetycznie i świeżo - efekt ten uzyskuje się dzięki odpowiedniemu oświetleniu. Często stosowane są też inne zabiegi mające oszukać czujność konsumenta. Jak nie dać się nabrać?

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Jakub Porada: Poloneza czas zacząć

    Do tej pory sceptycznie odnosiłem się do tak zwanej literatury inspiracyjnej, ale argumenty trafiają mi do przekonania. Spokojnie sobie tłumaczę, że trasę i dojazd mam względnie opanowane, te­raz muszę się zastanowić, co można robić na miejscu. Odpowiedzi najlepiej poszukać na Facebooku. Starym zwyczajem rzucam ogól­ne pytanie. Znajomi zwykle nie każą długo czekać, lecz tym razem naprawdę...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Dieta na dobry nastrój

    .... biały ser, banany, rośliny strączkowe czy mięso z piersi kurczaka, wiemy chyba wszyscy. Zawierają bowiem tryptofan, aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. - Jednak(...) niedawna wiadomo, że aż 80 proc. tego hormonu wytwarzają nasze jelita! Zwiększają również aktywność GABA, innego ważnego neuroprzekaźnika, który obniża poziom lęku i stresu. Jak go jeść? Sięgaj po...

  • Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej. Fot. 123RF/Picsel Tylko na rozgrzanym tłuszczu Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje...

  • ​Arszenik na pryszcze, rtęć przeciwko hemoroidom. Najgłupsze lekarstwa w dziejach medycyny

    Metale - szczególnie te trudne do uzyskania lub po prostu rzadko spotykane - długo znajdowały się na "celowniku" lekarzy. Ołów i srebro faktycznie są bardzo przydatne w wielu działach przemysłu i jubilerstwa, ale na pewno nie sprawdzają się jako środki medyczne. Nie wiedzieli tego oczywiście uzdrowiciele praktykujący w XVI wieku, jak na przykład Ambroise Paré, który zalecał przykładanie...

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z liści winogron wytnij ogonki. Na matową stronę rozłożonych liści nakładaj po łyżce farszu i zwiń niezbyt mocno - tak jak...

  • Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych. 1. Tacki i podkładki Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to...