• Informacje na temat:

    mięso w smalcu do słoika

Artykuły na temat: mięso w smalcu do słoika
  • Kuchnia Giuliany- z dedykacja dla Roberty

    Jak obiecalam Robercie, zasiegnelam wiadomosci o smalcu wloskim u Giuliany. Nawet sie kartka podparlam, zeby bylo zgodnie z recepta i komentarzami G. ...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Gdy twoja trzustka choruje

    ...żywienie Unikaj pokarmów, które mogą podrażniać trzustkę. Zrezygnuj przede wszystkim z tłustych, smażonych dań, mięs i wędlin, masła, smalcu oraz ze słodyczy i cukru. Ogranicz jedzenie roślin...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Domowe pasztety

    ...(mięso musi być przykryte). Gotuj na małym ogniu ok. 90 minut. Wątróbkę umyj, natnij ostrym nożem w kilku miejscach (lepiej się zaparzy). Z garnka wyjmij ugotowane mięso a do gorącego wywaru włóż wątróbkę na ok. 5 minut (musi się tylko zaparzyć). Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Przepis na bigos idealny

    Bigos to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wiele smaków. W potrawie powinny znaleźć się różne gatunki mięsa pieczonego i wędzonego. Mięso (najlepiej z tłuszczykiem) pokrój i upiecz w 180 st. Wędzonkę zaś podsmaż na odrobinie smalcu. Pierwszego dnia ugotuj kapustę z przyprawami i grubo startą włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka). Następnego dnia dodaj śliwki i grzyby. Dopiero w kolejnym...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • ...naprędce jakiś przepis, bowiem nic nie mogłam odnaleźć na necie. A zatem: Ciasto na pierniki 2 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1 szklanka mąki razowej z pełnego przemiału 1/2 małego słoika(...) rzepakowym (brak smaku powoduje, że potrawa sama w sobie zachowuje oryginalny smak). Oliwa lub inne oleje są zbyt wyrafinowane. Moja mam zawsze używała dobrego smalcu. Wobec braku, pozostałam jednak...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...