• Informacje na temat:

    mięso w jasnym sosie

Przepisy na temat: mięso w jasnym sosie
  • Cielęcina w sosie tuńczykowym

    ...przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą oraz odrobiną rozmarynu. Natrzyj tą mieszanką umytą i osuszoną cielęcinę. Pozostałe dwa ząbki czosnku pokrój w plasterki. Mięso ponacinaj, a w powstałe kieszonki wsuń pokrojony czosnek oraz rozmaryn, oprósz ziołami.  2. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, polej winem. Piecz dwie godziny w temp. 160°C. Podczas pieczenia często podlewaj wytwarzającym się...

  • Sycylijskie calzone z mięsem mielonym

    ...posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Dołóż oczyszczone i drobno pokrojone papryki. Smaż 5 min, by odparował płyn. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś 5 min(...) piecz przez ok. 25 min w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku. Najlepsze marynaty do wołowiny Zanim zmielisz albo ugotujesz mięso wołowe na farsz do pierogów, zanurz je w marynacie (najlepiej na...

  • Jakie mięso mielone do czego?

    Wołowe, wieprzowe, a może cielęcina? To jakie mięso mielone wybierzemy, zależy od potrawy, jaką chcemy przygotować.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ..., pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając. - Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami. Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło. Żeberka duszone z porami Składniki: - około...

  • Mięsa i marynaty do mięs

    ...: umytą papryczkę chili przekroić na pół, wypestkować i pokroić w kostkę. Sos sojowy, miód, chili i imbir wymieszać i dobrze posolić. Mięso umyć i osuszyć. Piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Plastry boczku, karkówki i piersi z kaczki zalać odpowiednimi marynatami. Mięso wyjąć z marynaty krótko przed grillowaniem i osączyć. Podawać z opiekanymi kromeczkami z bagietki posmarowanymi masłem ziołowym...

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...oczyszczone. Pieczone, gotowane lepsze niż smażone Przyrządzane na tłuszczu kotlety czy ryby tracą swoje wartości odżywcze. Dużo lepsze i na pewno zdrowsze jest mięso gotowane na wodzie, pieczone(...) sobie ten sam szpinak w kolorowej np. czerwonej miseczce, a na jasnym zwyczajnym talerzu. Psychologowie odkryli też, że w przekonaniu dziecka do zjedzenia czegoś może pomóc odpowiednie jego nazwanie. Aby...

  • Schab w sosie winnym

    ...). Grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój na połówki. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na margarynie. Dodaj wszystkie grzyby, cebulę i posiekany tymianek. Smaż 2 min. Podlej 400 ml wody. Piecz 45 min w temp. 200°C podlewając małymi porcjami wina. 2. Gotowe mięso zawiń w folię aluminiową. Wywar z pieczeni przelej do garnuszka, dodaj wywar z grzybów i bulion. Zagotuj, zagęść...

  • ...zachowaj). Grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój na połówki. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na margarynie. Dodaj wszystkie grzyby, cebulę i posiekany tymianek. Smaż 2 min. Podlej 400 ml wody. Piecz 45 min w temp. 200 st C podlewając małymi porcjami wina. 2. Gotowe mięso zawiń w folię aluminiową. Wywar z pieczeni przelej do garnuszka, dodaj wywar z grzybów i bulion...

  • Kapustę opłukać, oddzielić 6 dużych liści, zblanszować w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą. Marchew obrać i opłukać. Filety i marchew pokroić w kostkę. Pokrojone mięso wymieszać z jajem, serem i 2/3 porcji marchwi, doprawić solą, pieprzem i papryką, uformować 12 kuleczek. Liście kapusty przekroić na pół, ściąć zgrubiałe nerwy. Kuleczki mięsne zawinąć w liście kapusty i spiąć...

  • Pomidory w roli głównej

    O tej porze roku można jeść je od rana do wieczora: na kanapkach, w zupach, sosach i sałatkach. Eksperci podpowiadają, jak przyrządzić je najsmaczniej.

Artykuły na temat: mięso w jasnym sosie
  • Jakie mięso mielone wybrać?

    Jakie mięso mielone i do czego? To, jakie mięso mielone wybierzesz, zależy od potrawy, jaką chcesz zrobić. Oraz efektu, jaki chcesz uzyskać...

  • Schab w gęstym pomarańczowym sosie

    Mięso zamarynuj w czosnku, soli, pieprzu i posiekanej szałwii. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie obsmaż schab na oleju na złoty kolor (przy przewracaniu na drugą stronę połóż pod(...) pokrojone pomarańcze, marmoladę oraz bulion. Całość zredukuj na małym ogniu o połowę. Do sosu przełóż mięso i duś całość kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia...

  • SOS dla włosów po farbowaniu

    Idealny odcień, lśniące, miękkie włosy, skóra bez podrażnień: tak może być po każdej

  • W sosie pomidorowym

    ...pomidorowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 10 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii. Klopsiki w sosie pomidorowym Składniki na 6-8 porcji: 1 cebula, 1 ząbek czosnku(...). Dołożyć pomidory z puszki razem z zalewą. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Bułeczkę namoczyć, odcisnąć. Suszone pomidory posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę, jajko, resztę...

  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • Tajska zupa z kurczakiem

    Sos rybny można zastąpić jasnym sosem sojowym.

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...oczyszczone. Pieczone, gotowane lepsze niż smażone Przyrządzane na tłuszczu kotlety czy ryby tracą swoje wartości odżywcze. Dużo lepsze i na pewno zdrowsze jest mięso gotowane na wodzie, pieczone(...) sobie ten sam szpinak w kolorowej np. czerwonej miseczce, a na jasnym zwyczajnym talerzu. Psychologowie odkryli też, że w przekonaniu dziecka do zjedzenia czegoś może pomóc odpowiednie jego nazwanie. Aby...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Z kokosową nutą

    Kokosowe wiórki wzbogacą smak sosów. Można w nich także panierować mięso.

  • Osłódź sobie jesień

    Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.