• Informacje na temat:

    mięso pieczone w naczyniu

Przepisy na temat: mięso pieczone w naczyniu
  • Pieczone pałki kurczaka

    Aromatyczne i soczyste mięso spowite chrupiącą skórką. Sekretem jest odpowiednia marynata! Jak ją przygotować?

  • Pieczone mięso z fasolką

    Mięso będzie smaczne, jeśli je zamarynujesz. Może to być marynata z warzywami.

  • Pieczone skrzydełka

    ...przeciśnięty przez praskę oraz olej.  2. Skrzydełka posyp solą oraz pieprzem. Potem oprósz słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem skrzydełka ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu.  3. Mięso posmaruj ok. 1/2 zalewy z piwa i przecieru pomidorowego. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Potem piecz 40 minut w 200°C. Wyjmij. Posmaruj resztą zalewy i piecz 10 minut.  4. W tym czasie...

  • Pieczeń karkowa w miodzie

    Mięso pieczone w miodzie to sposób przyrządzania pieczeni znany już setki lat temu. Ten smak zachwyca i dziś.

  • Pieczone gęsie udka

    Sposób przygotowania 1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki.  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni...

  • Cannelloni z mięsem mielonym

    Sposób przygotowania: 1. Cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu na łyżce masła i łyżce oleju zeszklij połowę cebuli i czosnek.  2. Mięso przesmaż na patelni i przełóż do rondla z cebulą. Dodaj koncentrat oraz 1 sparzonego, obranego i drobno posiekanego pomidora. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś ok. 10 min, ostudź.  3. Dodaj połowę startego sera...

  • Schab pieczony w mleku

    Takie schabu jeszcze nie przyrządzałaś. Upiecz go w mleku, a mięso będzie delikatne jak nigdy wcześniej. Każdy będzie chciał przepis!

  • Pieczony kurczak z czosnkiem

    Złoty, chrupiący i aromatyczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu kurczak to sprawdzony pomysł na wyjątkowy obiad. Przygotuj go według naszego przepisu, a mięso będzie smaczne jak nigdy.

  • Udka kurczaka pieczone w ziołach

    Sposób przygotowania Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż udka kurczaka skórą do góry w naczyniu do zapiekania (o boku 23 cm). Skrop oliwą i posyp ziołami, solą i pieprzem. Piecz przez 45 minut albo aż kurczak będzie miękki, a mięso straci różowy kolor. Co jakiś czas podlewaj udka sosem zbierającym się w naczyniu. 

  • Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

    Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek.

Artykuły na temat: mięso pieczone w naczyniu
  • Pikantne pieczone udka

    Sposób przygotowania: 1. Udka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.  2. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso ze wszystkich stron. Wstaw na 2 godziny do lodówki. l Następnie wyjmij i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.  3. Obierz czosnek. Jabłko umyj i pokrój w ósemki. Obłóż nimi mięso.  4. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Pieczeń z indyka

    Pieczone mięso jest idealne na wyjątkowe, rodzinne uroczystości. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Pomidory zapiekane z mięsem

    ...patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smaż 7-10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Papryki faszerowane mięsem i ryżem

    Sposób przygotowania: 1. Papryki umyj i odetnij części z ogonkiem. Usuń nasiona i błonki.  2. Na oleju podsmaż mięso mielone. Dodaj posiekaną cebulę i obraną, drobno pokrojoną marchew. Oprósz solą, pieprzem oraz papryką. Smaż przez 20 minut, mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, ryż i posiekaną natkę. Wymieszaj.  3. Napełnij farszem wydrążone papryki. Ustaw je ciasno w naczyniu żaroodpornym...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieczeń z owocową nutą

    ...natnij w środku nożem. Mięso natrzyj marynatą (także w środku). Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.  2. Rozcięte mięso wypełnij morelami i lekko podsmaż na oliwie z oliwek z każdej strony.  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę moreli wrzuć do naczynia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C przez 50-60 minut, co 20 minut podlewając odrobiną ciepłej wody...

  • Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej. Fot. 123RF/Picsel Tylko na rozgrzanym tłuszczu Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje...

Wideo na temat: mięso pieczone w naczyniu
  • Jak zrobić pieczeń rzymską?

    Pieczeń rzymska to przepyszny mięsno-warzywny pasztecik, który zachwyca nie tylko swoim kolorowym, apetycznym wyglądem, ale i przepysznym smakiem: to znakomite połączenie puszystego mięsa, papryki, cebuli i pachnących przypraw! Pieczeń rzymska znakomicie sprawdza się również na co dzień, jako aromatyczny, nietypowy dodatek do kanapek. Można ją zrobić nawet w zwykłym naczyniu żaroodpornym - zawsze

  • Jak zrobić pieczeń rzymską?

    Pieczeń rzymska to przepyszny mięsno-warzywny pasztecik, który zachwyca nie tylko swoim kolorowym, apetycznym wyglądem, ale i przepysznym smakiem: to znakomite połączenie puszystego mięsa, papryki, cebuli i pachnących przypraw! Pieczeń rzymska znakomicie sprawdza się również na co dzień, jako aromatyczny, nietypowy dodatek do kanapek. Można ją zrobić nawet w zwykłym naczyniu żaroodpornym - zawsze