• Informacje na temat:

    mięso pieczone na soli

Przepisy na temat: mięso pieczone na soli
  • Pieczone pałki kurczaka

    Aromatyczne i soczyste mięso spowite chrupiącą skórką. Sekretem jest odpowiednia marynata! Jak ją przygotować?

  • Pieczone skrzydełka

    ...przygotowania 1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Skrzydełka umyj, osusz, ułóż w brytfance. Mięso posyp przyprawą pięciu smaków i sporą szczyptą soli, przemieszaj. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz(...) przeciśnięty przez praskę oraz olej.  2. Skrzydełka posyp solą oraz pieprzem. Potem oprósz słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem skrzydełka ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu...

  • Szpikowana pieczeń

    Soczysta pieczeń naszpikowana tłustą słoniną to kulinarny pewniak na obiad. Mięso można jeść również na zimno, jako dodatek do kanapek.

  • Świąteczne pieczenie

    Schab szpikowany w ziołach Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Potem posyp grubo utłuczonymi ziarenkami pieprzu.  2. Musztardę wymieszaj z połową oleju, miodem, majerankiem, tymiankiem. Masą posmaruj mięso. Posyp je pokruszonymi listkami laurowymi. Odłóż na 20 minut do lodówki.  3. Ostrym...

  • Pieczeń borowikowo-jaglana

    ...pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Przesyp do garnka. Zalej 2 szkl. zimnej wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj 10 min. 2. Cebulę obierz, posiekaj. Na(...). 3. Mięso opłucz, osusz, rozetnij  i rozbij na duży płat. Oprósz solą i pieprzem. Na środku rozłóż farsz. Zwiń roladę i zwiąż ją nitką. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż  roladę. Przełóż do formy...

  • Pasztety bez mięsa

    Lekkie i smakowite. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.

  • Pieczeń rzymska z sosem

    Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę włóż do miseczki, zalej mlekiem. Odstaw do namoczenia. Obierz i poszatkuj drobno jedną cebulę. 2. Do miski włóż mielone mięso z łopatki. Dodaj posiekaną cebulę, odciśniętą lekko kajzerkę oraz jajko. Wyrób gładką masę. Przełóż ją do wyłożonej pergaminem keksówki, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180°C. 3. Czosnek przeciśnij...

  • Czarna... sól

    ..., w jednej z nich wspomina, że smak czarnej soli poznał w rosyjskim mieście Kostroma, gdzie Rosjanie wytwarzają ją od wieków. "Nie jest tym samym, czym indyjska czarna sól. Uzyskuje się ją w wyniku(...) smak też jest nieco inny - Baron przygotowuje z resztek... chleba. I tak do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1 kg suchego chleba razowego, pół kg soli, 6 gałązek rozmarynu, 12

  • Smakowite klopsiki bez mięsa

    Niektórzy nie wierzą, że bezmięsne kotlety czy klopsy mogą być naprawdę smaczne. Wystarczy odpowiednio je przyrządzić, a nie poczujesz, że nie jesz mięsa. Samo zdrowie!

  • Rolady z mielonego mięsa

    Pasterska z owczym serem i słupkami marchewki Sposób przygotowania 1. Marchewki obierz, włóż do wrzątku z dodatkiem soli. Gotuj 10 minut. Wyjmij. Przestudź, pokrój w cienkie słupki. Czerstwą(...), wystudź.  3. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dołóż jajka i odciśniętą bułkę. Dodaj pokruszony ser i musztardę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz i ziołami. Wyrób.  4. Z mięsnej masy uformuj...

Artykuły na temat: mięso pieczone na soli
  • Pieczone bataty z dodatkiem mięsa i rodzynek

    ...1. Do miski przelewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, mieszamy. Bataty czyścimy, myjemy, osuszamy i mieszamy z oliwą. Przekładamy...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Pierogi z pieczonym mięsem

    Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj mąkę z solą i jajkiem. Do gorącej wody dodaj olej i zagnieć ciasto. Wyrabiaj 10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj w misce folią spożywczą i odstaw na 15 minut.  2. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Liście szpinaku lub jarmużu poszatkuj i dodaj do cebuli. Przesmaż. Natkę pietruszki dodaj surową. Mięso przepuść...

  • Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej. Fot. 123RF/Picsel Tylko na rozgrzanym tłuszczu Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje...

  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    ...majeranek lub oregano. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Posmaruj marynatą umyte i osuszone żeberka i wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.  2. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw naczynie. Piecz żeberka przez 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W trakcie posmaruj mięso resztką marynaty.  3. Ziemniaki obierz i pokrój...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieczony dorsz

    ...w najgrubszym miejscu. Jeśli mięso jest białe, a nie przezroczyste, i łatwo się rozdziela, możemy wyjmować. Podajemy np. z pieczonymi lub gotowanymi na parze warzywami. Zobacz także:

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...

  • Wolno pieczona wołowina

    Mięso na wielkanocnym stole? Ta pieczeń będzie smakować wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

Zdjęcia na temat: mięso pieczone na soli