• Informacje na temat:

    mięso pieczone marynaty

Przepisy na temat: mięso pieczone marynaty
  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    Od lat utarło się, że sezon grillowy rozpoczyna się w pierwszych dniach maja. Mięso pieczone na ruszcie kojarzy nam się z piękną pogodą i odpoczynkiem od codziennych spraw. Ale żeby potrawy z grilla były naprawdę pyszne, mięso trzeba kupować trochę inne niż do codziennego gotowania.

  • Pieczony indyk

    Dzięki wonnym przyprawom i sposobowi przyrządzenia delikatne mięso jest niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne, także to upieczone na grillu. Palce lizać!

  • Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

    .... 2. Zamarynowane skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 40 minut. W czasie pieczenia mięso posmaruj kilka razy pozostałą marynatą wymieszaną(...). Keczup przelej do miseczki. Dodaj olej. Wrzuć chili. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz mniej pikantne smaki, do marynaty zamiast chili dodaj 1−2 posiekane ząbki czosnku i trochę słodkiej...

  • Pieczeń w winnej marynacie

    .... Powoli zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez 8-10 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia.  2. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na godzinę i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Mięso włóż do zimnej marynaty, tak by było całkowicie przykryte. Marynuj w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, by obracać mięso co 12 godzin).  3. Mięso wyjmij...

  • Pieczony rostbef z gruszką

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, przełóż do głębokiego naczynia. Zalej winem, octem i oliwą. Dodaj posiekany czosnek, rozmaryn i pieprz. Odstaw na noc do lodówki.   2. Oczyść mięso z marynaty, natrzyj solą i podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Włóż do torebki do pieczenia lub naczynia kamionkowego. Piecz 30 minut w temp. 200 st. C. 3 Po wyjęciu z pieca owiń mięso folią...

  • Sycylijskie calzone z mięsem mielonym

    ...piecz przez ok. 25 min w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku. Najlepsze marynaty do wołowiny Zanim zmielisz albo ugotujesz mięso wołowe na farsz do pierogów, zanurz je w marynacie (najlepiej na(...) posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Dołóż oczyszczone i drobno pokrojone papryki. Smaż 5 min, by odparował płyn. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś 5 min...

  • Wołowina pieczona z cytryną i ziołami

    Sposób przygotowania 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso opłucz i osusz. Włóż do miski z marynatą i dokładnie je nią natrzyj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny, a najlepiej na noc. Dobrze jest mięso kilka razy obrócić.2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przełóż mięso do żaroodpornego...

  • Pieczeń z farszem jabłkowo-imbirowym

    ...patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso. Dodać resztę marynaty, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 15-18 minut, w zależności od wielkości porcji. Gotowe mięso pokroić w plastry.

  • Kurczak z pieca z jesiennymi warzywami

    ...5-6 gałązek tymianku Przygotowanie:  Dynię, pora, selera i ziemniaki pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Olej zmieszać z 2 łyżeczkami soli i papryką. Połową marynaty natrzeć kurczaka - resztą warzywa. Odstawić na 30 minut. Mięso i warzywa umieścić na blasze piekarnika i piec 45 min. W 200 st. C. Podawać udekorowane tymiankiem.

  • Saksońska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)

    ...razem. Boczek pokroić w cienkie paski i nadziewać nim pieczeń. Zalać gorącą marynatą, przykryć, odstawić na noc. Mięso wyjąć, osączyć, marynatę przecedzić. Sklarowane masło roztopić w brytfance, mięso obsmażyć. Warzywa i przyprawy z marynaty również obsmażyć. Dodać mąkę i przecier pomidorowy. Wlać bulion i marynatę. Dusić pod przykryciem 40 minut. Piernik rozkruszyć, dodać do sosu. Mięso wyjąć...

Artykuły na temat: mięso pieczone marynaty
  • Pieczone żeberka z ziemniakami

    ...żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw naczynie. Piecz żeberka przez 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W trakcie posmaruj mięso resztką marynaty.  3. Ziemniaki obierz i pokrój(...) i czosnkiem.  5. Podawaj pieczone żeberka z ziemniakami i sosem jogurtowo-majonezowym. Zobacz także:

  • Nie tylko marynaty wywołują raka. Co jeszcze?

    ..., a kupując żywność, zwłaszcza tę pakowaną, sprawdzaj, jakiego cukru użyto do jej produkcji.  Grillowane czerwone mięso Pieczenie tego mięsa w wysokich temperaturach doprowadza do wytwarzania się...

  • Cytrynowe udka kurczaka pieczone w musztardzie

    ...ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i skrop sokiem z jednej cząstki cytryny. Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki ciepłego bulionu. Ułóż udka. Pomiędzy nie powtykaj ósemki cytryny.  3. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po ok. 40 minutach naczynie odkryj. Piecz jeszcze przez 30 minut, od czasu do czasu smarując mięso marynatą. Ewentualnie podlewaj je bulionem. Danie podawaj np...

  • Mięso w cieście francuskim

    Sposób przygotowania: 1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj 5 łyżek oleju, mieloną paprykę, majeranek, sól, pieprz oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.  2. Polędwiczkę oczyść z błon, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 3 godziny. Olej rozgrzej na patelni i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Pieczarki przesmaż z cebulą.  3. Płat ciasta posmaruj musztardą. Rozłóż pieczarki i połóż mięso...

  • Pikantna pieczeń wołowa

    Pyszne mięso w domowej marynacie.

  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    Aby ten rodzaj drobiu zachował kruchość i soczystość, trzeba pamiętać o marynacie. Mięso skruszeje, jeśli dodasz do niego sok z cytryny, musztardę, ocet winny lub białe wino. Połącz wybrany składnik z oliwą i ziołami. One dodadzą potrawie smaku i aromatu.

  • Z jakich mięs przygotować szaszłyki?

    Szaszłyki możemy przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, a także z większości warzyw. Upieczemy je na grillu, w piekarniku lub usmażymy na patelni. Marynaty Dzięki nim mięso lub warzywa(...). Nigdy na plastikowe, gdyż sztuczne tworzywo wygina się podczas pieczenia. Jeśli chcemy, aby mięso łatwiej schodziło z drewnianych patyczków, należy włożyć te patyczki na noc do wody. Dobrze upieczone...

  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Z jakich mięs przygotować szaszłyki?

    Szaszłyki możemy przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, a także z większości warzyw. Upieczemy je na grillu, w piekarniku lub usmażymy na patelni. Marynaty Dzięki nim mięso lub warzywa(...). Nigdy na plastikowe, gdyż sztuczne tworzywo wygina się podczas pieczenia. Jeśli chcemy, aby mięso łatwiej schodziło z drewnianych patyczków, należy włożyć te patyczki na noc do wody. Dobrze upieczone...

  • Pieczona wieprzowina w cieście

    ...stopni C.  Wyjmij wieprzowinę z marynaty. Marynatę odstaw na później. Połóż wieprzowinę na blachę do pieczenia i piecz przez 40 minut lub do czasu, gdy mięso dojdzie do temperatury 60°C.    Gdy mięso się piecze, zagotuj marynatę w garnku. Gdy dojdzie do wrzenia, można ją zdjąć z ognia. W połowie pieczenia należy posmarować mięso 2 łyżkami marynaty. Resztę marynaty schłodź do temperatury pokojowej...