• Informacje na temat:

    mięso pieczone fasolą

Przepisy na temat: mięso pieczone fasolą
  • Barszcz czerwony z fasolą i śmietaną

    .... Gotuj ok. 15 minut. Ostudź i obierz upieczone buraki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, wrzuć do zupy. Dodaj łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny. Wsyp odlaną z zalewy fasolkę. Zagotuj całość...

  • Fasola na słodko

    Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.

  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ...mięso. Nie zawierają sodu, a mają skrobię, substancje ograniczające rozrastanie tkanki nowotworowej i błonnik obniżający poziom cholesterolu.  Każda ma też dodatkowe właściwości zdrowotne. Dlatego po 50 r.ż. warto jeść fasolę 2-3 razy w tygodniu (po 1/3 szklanki suchych nasion). Kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością (ok. 8 zł/400 g).  Mung Pochodzi z Indii, gdzie nazywana jest "złotą  fasolą...

  • Quiche z mięsem i pieczarkami

    Choć przypomina tartę, to różni się od niej nadzieniem. Jego podstawowym składnikiem jest masa śmietanowo-jajeczna. W naszym przepisie dodaliśmy do niego również mięso i pieczarki. Smacznego!

  • Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami

    Brownie w wersji wegańskiej nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też zdrowie. Czerwona fasola sprawdza się w diecie alkalicznej, w przypadku zgagi, problemów z układem krążenia i osteoporozie. Ma więcej białka niż mięso, chociaż niestety w porównaniu ze zwierzęcym jest to białko uboższe w aminokwasy.

  • ...doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami. Porcja - 418 kcal Czas przygotowania: 60 minut Czy...

  • Kotlety jagnięce z warzywami

    ...w brytfance cztery nieobrane ząbki czosnku, umytą i pokrojoną fasolę szparagową i podgotowaną fasolę Jaś. Mięso wytrzyj z nadmiaru przypraw i obsmaż na oleju. Przełóż do fasoli, posól, dodaj masło...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...drobno, a selera w cienkie plasterki. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut. Mięso przesmażyć 4-5 minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewki, selera, i pomidory. Dodać przecier(...). Dodać mięso i mocno obsmażyć. Dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać bulionem. Dodać ser topiony i gotować 5 minut na słabym ogniu. Uformować pierścień z ryżu...

  • Wołowina duszona na sposób żmudzki

    Z fasolą i jabłkami.

  • Tortilla z wołowiną na ostro - Maciej Kuroń

    Danie to nosi w Meksyku nazwę fajitas i jest podawane obowiązkowo z gotowaną fasolą i różnymi ostrymi sosami oraz pieczonymi warzywami.

Artykuły na temat: mięso pieczone fasolą
  • Pasztet z fasoli

    Fasola jest cennym źródłem białka, dlatego tak chętnie zapraszają ją do menu wegetarianie i osoby, które chcą ograniczyć mięso w jadłospisie Jedząc ją dostarczymy komórkom cenne witaminy(...) zeszkleniem, dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko przekładamy do naczynia z fasolą. Dodajemy jajka, olej, musztardę, gałkę muszkatołową, majeranek, pieprz i sól. Całość...

  • Chili con carne z fasolą i kolendrą

    Niedrogie mięso mielone sprawdza się w różnych potrawach. Jest pyszne w formie pieczeni, pulpetów z dodatkiem ziół, a także jako zapiekanka lub farsz do ciasta. Dobre na szybki i smaczny obiad.

  • Meksykańskie burrito z mięsem

    ...praskę.  3. Na oleju podsmażamy cebulę i papryczkę chili, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła.  4. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Cały czas podsmażając, dodajemy przecier pomidorowy, a następnie fasolę i przyprawy. Mieszamy, by nadzienie się nie przypaliło. Mięso powinno się smażyć ok. 20 minut.  5. Ciepły farsz wykładamy na środek...

  • Pieczeń z tymiankiem

    ...1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błonki oraz tłuszcz. Wierzch schabu, wzdłuż, nacinamy nożem, by powstały...

  • Rozmarynowa pieczeń

    ...1. Czosnek obierz, 4 ząbki przeciśnij przez praskę. Rozmaryn opłucz, osusz, od jednej gałązki oderwij igiełki i posiekaj je. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy z przeciśniętym czosnkiem i posiekanym rozmarynem. Mięso opłucz, osusz, natnij głęboko wzdłuż. W nacięcie włóż przygotowaną pastę czosnkowo-rozmarynową. Mięso poprósz solą i pieprzem. Obłóż pozostałymi gałązkami rozmarynu. Obwiąż całość mocną...

  • Wesele bez mięsa?

    .... Pescowegetarianie jedzą jeszcze potrawy z ryb i owoców morza. Fleksitarianie od czasu do czasu pozwalają sobie na mięso, jednak często nie uznaje się ich za "prawdziwych wegetarian". Za to weganie stronią od(...) dania zgodnie z wytycznymi. Jeśli myślicie, że można podać wegańską zupę na mięsnym bulionie i nikt się nie zorientuje, to jesteście w błędzie! Mięso ma charakterystyczny smak i zapach, wyczuwalny nawet...

  • Co zamiast mięsa?

    Na cenzurowanym jest mięso czerwone: wieprzowina, wołowina, gęsina, jagnięcina, dziczyzna, kaczka. I każde wędzone, solone czy zawierające substancje konserwujące. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała czerwone mięso, zwłaszcza przetworzone, za prawdopodobnie rakotwórcze. Jedzone w nadmiarze, zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Za szkodliwe uważa się konserwanty oraz...

  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    Słyszysz „grill”, a w twojej głowie pojawia się wizja soczystej karkówki oraz skwierczących kiełbasek. Są jednak osoby, które na ruszt wrzucą całkiem co innego. Dla osób, które są na diecie roślinnej lub chcą włączyć więcej takich produktów do menu jest wiele alternatyw – także na grilla. I to całkiem smacznych!

  • Co zamiast mięsa?

    Na cenzurowanym jest mięso czerwone: wieprzowina, wołowina, gęsina, jagnięcina, dziczyzna, kaczka. I każde wędzone, solone czy zawierające substancje konserwujące. Międzynarodowa Agencja Badań nad(...) oraz substancje powstające podczas wędzenia, pieczenia, smażenia, grillowania. Mięso sprzyja nadmiarowi kwasów w organizmie. A długotrwałe zakwaszenie przyczynia się m.in. do nadciśnienia, cukrzycy...

  • Drób na pikantnie z czerwoną fasolą

    .... W brytfance rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż na nim mięso. Posól je. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 30 minut. Od czasu do czasu smaruj pozostałą marynatą. Zagotuj(...) z ryżem i fasolą. Udekoruj papryczkami chili i cząstkami limonki. Zobacz także: