• Informacje na temat:

    mięso od szynki na sos

Przepisy na temat: mięso od szynki na sos
  • Pieczeń z szynki

    Szynka z pysznym sosem.

  • Roladki wieprzowe w sosie piwnym

    Składniki: 750 g ziemniaków 500 g brokułów 2 cebule 8 cienkich plastrów wieprzowiny (steki z szynki) 3 łyżki musztardy Sól, pieprz 4 plastry bekonu 50 g relishu ogórkowego(...) i gotować 20 minut w osolonym wrzątku . Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować...

  • Zapiekane w sosie serowym

    ...muszkatołową. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim ugotowane szparagi i zalej sosem serowym. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie ze szparagami, zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i mięsa. Rada: Szparagi po ugotowaniu można owinąć plastrami szynki, zalać sosem serowym i zapiekać. Przygotowanie: 50 minut...

  • Sosy do mięs i szynek

    ...pomarańczowego. Sos przypraw solą, mielonym imbirem i estragonem. Aksamitne do szynki Śmietanowy Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany(...) zaczęła wrzeć. Gdy sos stanie się już gęsty, domieszaj czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Ewentualnie przypraw do smaku.

  • ..., oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!(...) majeranek, - 4 jabłka o twardym miąższu, szklanka bulionu, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3/4 szklanki czerwonego wina. Przyrządzanie: 1. Mięso natrzeć solą i cukrem. Pieprz, goździki, jałowiec...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...mango, dodaj sok z limetki, łyżkę curry, zasmaż, nie rumieniąc. Podlej bulionem i mleczkiem kokosowym. Gotuj 2 minuty. Dodaj kolendrę. Dopraw. Sosem polej mięso. Danie podawaj z ryżem. Medaliony(...), pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając. - Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami...

  • Paszteciki z mięsa mielonego

    Składniki: 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (po 112 g) Czerstwa bułka 40 g orzechów pistacjowych 4 szalotki Ząbek czosnku 75 g gotowanej szynki 500 g mięsa mielonego 1 jajko Sól(...) śmietaną.  Grzyby pokroić w plasterki i usmażyć z pozostałymi szalotkami, dodać tymianek, wlać bulion i pozostałą śmietanę. Paszteciki podawać z sałatą i sosem.  

  • Wołowina Wellington

    Pyszne mięso wołowe w cieście...

  • Cała prawda o mięsie

    ...certyfikat ISO. Ważne jest bowiem, aby mięso było systematycznie poddawane kontrolom jakości. Jeśli masz taką możliwość, kupuj malcowi mięso posiadające także certyfikat EKO. Skąd mieć pewność, że(...) o nazwę producenta, numer certyfikatu, a także dane upoważnionej jednostki certyfikującej. Takie mięso jest nie tylko zdrowsze dla dziecka, ale i smaczniejsze. Ma jednak także wady - nie można go dostać...

  • Wieprzowina w piwie

    Dla smakoszy - mięso w piwie.

Artykuły na temat: mięso od szynki na sos
  • W sosie serowym

    Przygotowanie: 1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem.  Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Szaszłyki z mięsem i owocami

    Tuż przed podaniem szaszłyki można polać sosem z oliwy z oliwek zmiksowanym ze świeżymi liśćmi bazylii.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Polędwiczki w pachnącym sosie

    Przygotowanie: Umyj polędwiczkę, osusz, delikatnie oprósz solą i pieprzem, a następnie owiń ją plasterkami szynki. 2. Ziemniaki i cukinię umyj i pokrój w ćwiartki, a połowę dymki - drobno. 4. W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, ziemniaki, warzywa. 5. Ubij śmietanę i delikatnie wymieszaj ją z musztardą, dodaj sól, pieprz i cukier. Zalej tym mięso i warzywa. Wstaw do piekarnika. 6. Piecz w 200 st...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Filety z kurczaka w sosie

    ...i gotujemy, mieszając, 2-3 minuty. Studzimy. 2. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na cztery porcje. Filety nacinamy i każdy nadziewamy dwoma plastrami szynki. Smażymy na(...) roztopią. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy szpinak, a na nim układamy filety z kurczaka. Zalewamy serowym sosem. Pieczemy 15 minut w 200ºC. 50 g goudy ścieramy na tarce...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...