• Informacje na temat:

    mięso na uszka

Przepisy na temat: mięso na uszka
  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami...

  • Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)

  • Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

    ...na pół godziny. Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gorące wyłożyć na talerze. Barszcz czerwony wigilijny podgrzać w rondelku przez około 15 minut, a następnie zalać nim uszka. Gdyby uszka były...

  • Pyszne domowe uszka z mięsem plus czerwony pikantny barszczyk. Nic więcej mi nie trzeba.

  • Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

    Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

  • SMACZNE

  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    Często zdarza nam się wspominać dzieciństwo – a te najwyraźniejsze wspomnienia często dotyczą świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczny zapach pomarańczy, niezapomniany smak barszczu z uszkami, wujek przebrany za Mikołaja… Nic więc dziwnego, że wszyscy chcielibyśmy, by i nasze dzieci mogły za kilkadziesiąt lat wracać pamięcią do takich wspomnień. Aby jednak święta z dziećmi przebiegły zdrowo...

  • Mojej Babci uszka są najlepsze.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem. Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w...

Artykuły na temat: mięso na uszka
  • Uszka na trzy sposoby

    Uszka to niewielkie pierogi, których różki zostały sklejone. Są wypełnione farszem np. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Zwykle używane są jako dodatek czystych zup, tj. takich, które nie(...). Odpowiednikiem polskich uszek są popularne włoskie tortellini, które zwykle jada się z sosem pomidorowym albo z oliwą i parmezanem. Jeśli zostaną wam uszka z Wigilii, na drugi dzień śmiało możecie...

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie pochodzą z... Ukrainy. To tylko początek sekretów ukraińskiej kuchni, które w...

  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    ...​Jadłospis powinien obfitować w pełnowartościowe białko - chude mięso (drób, królik, indyk), ryby, sery, twarogi, fermentowane produkty mleczne. By dieta dostarczała kolagenu i pobudzała jego produkcję, jedz wywary z kości - zupy, galaretki, galantyny mięsne.

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowych potraw. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które posiadają wysoką wytrzymałość na obciążenia. Bigos(...) półkach. Powinno się w tym miejscu umieszczać produkty, które potrzebują niskiej temperatury do zachowania świeżości, takie jak ryby i mięso. Warto zadbać o odpowiedni pojemnik, by żywność zachowała...

  • Nowa piramida żywienia

    Obowiązująca od 2016 roku pod nową nazwą Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wprowadza dużo istotnych zmian. Miejsce wyrobów mącznych i zbożowych, które tym razem trafiły piętro wyżej, zajęły owoce i warzywa. Żywieniowcy radzą też, by ograniczyć tłuszcze zwierzęce, mięso czerwone, a także sól i cukier. Zdaniem dietetyków takie wytyczne to ukłon nie tylko w stronę wegan i wegetarian...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...nadmiaru tłuszczu wybierajmy białe mięso (pierś) zamiast skórki. Tuczące są też podroby. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę. Wybór wypieków - ciasta różnią się pod względem(...) okazji zdrowy napitek. Gdy dołożymy do niego uszka stanie się dość konkretnym daniem, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością. Bigos  - można go skutecznie "odchudzić" wymieniając tradycyjną...

  • Pielmieni - pierogi rosyjskie

    Sposób przygotowania: Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki.  Do przesianej mąki dodaj 1 szklankę letniej wody(...) nadzienia. Brzegi zlep jak pierogi, a następnie zlep dwa rogi pierożka (tak jak uszka).  Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Zobacz także:

  • Świąteczny stół u Magdy Gessler

    ...dań na świąteczny stół są mocno osadzone w polskiej tradycji, a sposób przygotowania doprowadzony jest do perfekcji w najdrobniejszych szczegółach. Barszcz wigilijny z uszkami Buraki i grzyby(...) i natkę pietruszki. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij małe kółka. Na środku ułóż nadzienie i zlep uszka. Gotuj w lekko osolonej wrzącej wody, aż wypłyną na...

  • Manti -   tureckie pierogi

    .... Cebulę pokroić w drobną kostkę. Miętę i natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso mielone, cebulę i zioła wyrobić, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczkę papryki. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty  (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku...

  • Świąteczne potrawy na detoksie

    ...pewna pułapka, bowiem drób drobiowi nierówny. Indyk i kurczak są mniej kaloryczne od mięsa z gęsi czy z kaczki. Jeśli zależy nam na uniknięciu nadmiaru tłuszczu wybierajmy białe mięso (pierś) zamiast(...), ewentualnie wódkę. Alkohol warto popijać wodą. Barszcz czysty (niezabielany, bez uszek) to całkiem dietetyczny, a przy okazji zdrowy napitek. Gdy dołożymy do niego uszka stanie się dość konkretnym...