• Informacje na temat:

    mieso na sposób włoski

Przepisy na temat: mieso na sposób włoski
  • Zupa włoska

    Sposób przygotowania 1. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, por, paprykę, seler i marchewkę. Przypraw. Zalej wrzątkiem. Dodaj kukurydzę. Gotuj 10 minut.  2. Mięso wymieszaj z przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Dodaj do zupy. Wsyp makaron. Delikatnie wymieszaj, gotuj 20 minut. Posyp parmezanem. 

  • Włoska kuchnia na lato

    Kurczak cacciatore z oliwkami Sposób przygotowania 1. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek. Czosnek oraz cebule obierz, por oczyść, warzywa potnij w cienkie plasterki. Plastry(...) szpinakiem Sposób przygotowania 1. Nadzienie: szpinak umyj, osusz, włóż do garnka. Mieszając, duś przez 3 minuty. Potem osącz na sitku, wystudź, dobrze odciśnij i posiekaj. Rozdrobniony szpinak...

  • Dieta bezglutenowa: Gołąbki z pieczarkami i mięsem

    Składniki: 1 szklanki ugotowanego ryżu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 20 dkg pieczarek Opakowanie mielonego mięsa z indyka 2 cebule sól pieprz majeranek uniwersalna przyprawa warzywna kapusta włoska olej kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ryż wymieszać z kaszą. Pieczarki opłukać, bardzo drobno pokroić i podsmażyć wraz posiekaną cebulą, połączyć z kasza i ryżem...

  • Śląska zupa krem

    Sposób przygotowania Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować. W międzyczasie...

  • Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

    Sposób przygotowania Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko, zarobić ciasto i podzielić je na cztery równe części. Stolnicę posypać mąką i z każdej części ciasta uformować walec o grubości ok. 3 centymetrów. Następnie pokroić w 3 centymetrowe kawałki i gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty, aż od...

  • Pasztet z ciecierzycy może zmienić twoje życie

    Fleksitarianizm to sposób odżywiania, w którym bazuje się na produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza się spożywanie mięsa i ryb. Taka dieta pomaga ochronić się przed chorobami(...) z ciecierzycy. Pyszny i aromatyczny. Przepis na ten pasztet pochodzi od Beaty Lipov z Lawendowego Domu. Ciecierzyca, cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne są...

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać(...) było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...z kolorem włoskiej flagi - zauważa Russo. Choć ciasto w pizzy jest najważniejsze, nie zawsze musi być ono wykonane w tradycyjny sposób. Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu(...) kuchni we włoskiej restauracji w Warszawie - Poprzez odpowiednie skomponowanie składników, które muszą być wysokiej jakości (np. mozzarella), świeżość produktów - takich, jak np. bazylia czy oregano...

  • Cannelloni z papryką - niezawodny przepis prosto z Włoch

    Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów. Nie oszukujmy się - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu!

  • Ta kuchnia podbije świat!

    ...kuchni filipińskiej panuje mnóstwo nieporozumień. Jest ona niezwykle różnorodna i nie sposób wyjaśnić jej naturę w jednym zdaniu. Mógłbym o tym mówić cały dzień, a nawet cały miesiąc. - mówi Tayag(...) programom kulinarnym w telewizji oraz dzięki blogom - zapewnia.  Rzeczywiście, 15 lat temu w Manilii nie sposób było znaleźć restaurację na wysokim poziomie, która podawałaby wyszukane potrawy...

Artykuły na temat: mieso na sposób włoski
  • Włoska zupa z kapustą i fasolą

    Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obierz.  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj umyte skrzydełka i włoszczyznę. Wlej wodę, wrzuć liście laurowe i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę (nie będzie już potrzebna).  3. Kapustę oczyść i posiekaj. Dodaj do zupy.  4. Wędzonkę lub kiełbasę pokrój i podsmaż na...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Boczek à la włoska porchetta

    Sposób przygotowania: 1. Mięso umyj i osusz, rozetnij na płasko. Dopraw solą i pieprzem. 2 główki czosnku obierz, rozgnieć w prasce. Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu. Rozmaryn posiekaj. W 1/2 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj czosnek, sól, pieprz, koper i rozmaryn. Natrzyj mieszanką mięso z obu stron, dodaj liście laurowe, po czym zwiń w ciasny rulon, obwiąż sznurkiem. Zawiń w folię spożywczą...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    ...pieczono go na gorących kamieniach, co bardziej przypomina sposób przygotowania pizzy, potrawę uznaje się za przodka dzisiejszej lasagne. Szefowie kuchni przez setki lat eksperymentowali z tą recepturą(...) zapiekanka czasem wpędza w zakłopotanie kucharzy, zwłaszcza tych początkujących. Jednocześnie może stać się daniem popisowym, więc warto zapoznać się z podstawowymi zasadami przygotowania włoskiego...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych...

  • Sposób na rybkę

    ...g filetów z ryb morskich, sól, zmielony czarny pieprz, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 250 g pomidorów koktajlowych, gałązka kopru włoskiego, oliwa z oliwek, suszony tymianek i pietruszka, 500 ml(...) i czosnek, drobno posiekaj. Pomidory i koper włoski umyj i pokrój na kawałki. W rondlu rozgrzej oliwę i smaż filety rybne z obu stron (na złoty kolor). Wyjmij je i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę...

  • W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie święci triumfy. Coraz więcej osób interesuje się dietą bezmięsną i przechodzi na wegetarianizm. W Polsce jest już ok. 2 mln zdeklarowanych zwolenników takiego stylu życia. Fot. 123RF/Picsel Historia wegetarianizmu swoimi korzeniami sięga do roku 2600 p.n.e., wtedy to w Chinach ukazał się podręcznik, na którego łamach w sposób szczegółowy omówiono bezmięsną dietę oraz jej wpływ na nasze samopoczucie i organizm. Warto wspomnieć, że jaroszami byli...

  • Nadziewane cannelloni (cannelloni ripieni)

    Oryginalny włoski przepis na makaron cannelloni.

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....