• Informacje na temat:

    mieso mielone z watróbką

Przepisy na temat: mieso mielone z watróbką
  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki - częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

  • Wyśmienite dania na każdy dzień tygodnia

    Tortille z wieprzowiną Sposób przygotowania 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zalej kilkoma łyżkami wody, duś, odparowując. Dolej olej, smaż, mieszając. Dodaj mięso mielone, paprykę, chilli, sól, pieprz, smaż mięso 15 minut, mieszając.  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj kukurydzę, fasolę, duś jeszcze kilka minut.  3. Tortille napełniaj ciepłym...

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    ...łyżeczkę mielonego imbiru, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., 2 łyżki sosu sojowego, 4 roztrzepane jajka, 200 ml oliwy. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyrób masę, połowę przełóż do foremki...

  • Kurczak nadziewany po wiejsku

    Składniki: 5 g suszonych prawdziwków Czerstwa bułka 3 cebule Pół pęczka pietruszki 40 g wątróbki drobiowej 15 g masła Sól, pieprz 250 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 kurczak 2-3 łyżki oleju Słodka papryka Pietruszka  Przygotowanie:   Grzyby namaczać 30 minut w gorącej wodzie. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    Zrobiły wielką furorę, choć często tajemnica ich sukcesu tkwi w prostej recepturze. Przedstawiamy oryginalne przepisy na wyjątkowe rarytasy, które podbiły cały glob!

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., naleśniki z serem oraz budyń z rodzynkami i serem. Najlepsze na koniec Najlepsze zostawiliśmy sobie na koniec. Mowa tu oczywiście o mici - małych kiełbaskach z mielonej baraniny i wołowiny...

Artykuły na temat: mieso mielone z watróbką
  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    Przygotowanie: Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony...

  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można...

  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    ..., gałązka tymianku, 1 jajko, 3 łyżki koniaku, 100 ml śmietany 12 proc., 60 g pokrojonych orzeszków pistacjowych, 150 g plastrów słoniny bez skóry, mielone ziele angielskie, sól, pieprz, kwiat i gałka(...) się wygotuje. Zdjąć z ognia, odstawić do schłodzenia. 2. Schłodzone mięso zemleć w maszynce. Wbić jajko, dodać sól, pieprz, drobno zmielone przyprawy (ziele angielskie, kwiat, gałkę muszkatołową...

  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ...i przyrządzać pyszne gulasze. W winnym gulaszu Składniki na 4 porcje: 400 g wątróbki wołowej, cielęcej, wieprzowej lub drobiowej, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu...

  • Zdrowe zamienniki soli

    ....   Bazylia - na stałe rozgościła się na polskich stołach. Nie tylko ozdabiajmy nią dania, ale też przyprawiajmy je śmiało dodając pocięte listki do mielonego mięsa, z którego zrobimy kotlety...

  • Uroki wsi

    ...szczypiorkiem. 10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas(...) 250 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 kurczak 2-3 łyżki oleju Słodka papryka Grzyby zalać 150 ml gorącej wody i odstawić na 30 minut. Bułkę...

  • Dodajmy sobie energii, czyli co jeść, gdy masz więcej niż 35 i 45 lat

    ...mielonego mięsa z papryką i krążkami cebuli. Wzmacniające przekąski Zazwyczaj małe co nieco kojarzymy z czymś słodkim. Tymczasem te miniposiłki mogą być cennym źródłem wartościowych składników(...), np. graham, który zawiera sporo błonnika, a jednak łatwiej się trawi. Do gotowania używaj więcej przypraw, które ułatwiają trawienie, np. zmielonego kminku, świeżego imbiru. Pij miętę i szałwię...

  • Czego nie łączyć

    ...po zjedzeniu steku czy kotleta mielonego. Nasza rada: Potrawy mięsne najlepiej serwować z wodą mineralną.

  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    Wzielam slubne menu do reki, zeby o nim opowiedziec i ... Okazalo sie, ze i tu slownik byl mi potrzebny bo na faraonie sie potknelam. Podejrzewalam,...