• Informacje na temat:

    mięso mielone z szynki wieprzowej

Przepisy na temat: mięso mielone z szynki wieprzowej
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Składniki: - 8 plastrów szynki wieprzowej - 2 jabłka - po łyżce musztardy i konc. pomid. - majeranek - sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy - kg ziemniaków - po 3 łyżki majonezu i jogurtu(...), pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając. - Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami...

  • Gulasz wieprzowy podany ze sparzoną kaszą, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...; farsz 1: ●ogórek kiszony ●1/2 pomidora ●1/3 zwykłej cebuli ●koperek; farsz 2: ●2 rzodkiewki ●plasterek żółtego sera ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster szynki konserwowej ●1/3 szklanki kukurydzy z puszki(...) ●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej...

  • Kruche, delikatne i wyjątkowo smaczne rolady. Najbardziej smakują z ziemniakami lub kopytkami.

  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • Gulasz wieprzowy podany z makaronem Pappardelle.

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    ...z Bliskiego Wschodu. Gulasz pomidorowy z ciecierzycą Składniki: 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen) 70 dag szynki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili(...) kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Następnie przecinamy papryczkę chili wzdłuż, usuwamy pestki i również drobno siekamy. W garnku podgrzewamy olej i na dużym ogniu obsmażamy mięso z każdej...

  • Domowa wędzona kiełbasa wybornie smakuje sama oraz jako dodatek do grochówki, bigosu czy białego barszczu lub żurku. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis moich rodziców.

  • Rolada rzymska z pieczarkami

    Składniki na 8-10 porcji:  50 dag mielonego mięsa z szynki wieprzowej 50 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 małe cebule 30 dag pieczarek 1 czerstwa bułka kajzerka(...) 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 2. Do miski włóż mięso. Dodaj jajka, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, odłożoną cebulę oraz pozostały czosnek...

  • Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.

Artykuły na temat: mięso mielone z szynki wieprzowej
  • Mięso prosto z pieca

    Pieczeń wieprzowa Składniki na 4 porcje: 2 kg szynki wieprzowej, 2 jabłka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 5 łyżek soku z jabłek, 10 ziaren jałowca, po 1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki, mielony cynamon, liść laurowy, sól, pieprz. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę. Natrzeć czosnkiem...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Jakie mięso wybrać na gulasz? Z wieprzowiny na gulasz nadają się: mięso od szynki, łopatka, biodrówka i karkówka, która jednak zawiera sporo tłuszczu i dlatego nie jest polecana osobom na diecie. Z mięsa wołowego najlepsze będą: goleń, łopatka, pręga, karkówka albo udziec. Natomiast wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych lub dla szczupłej figury unikają tłuszczu, polecamy mięso drobiowe, np...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    Składniki na 8 porcji: 1,80 kg szynki wieprzowej, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soli, 5 jagód jałowca, 2 listki laurowe, 6 goździków, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki cynamonu(...). 3. Następnego dnia przełóż mięso do brytfanki i piecz około 50 minut w temperaturze 180° C. Co jakiś czas skrapiaj żeberka pozostałą zalewą z puszki. Na 10 minut przed końcem pieczenia do brytfanki...

  • Wieprzowina w miodzie

    Mięso pieczone w miodzie to sposób przyrządzania pieczeni znany już setki lat temu. Ten smak zachwyca i dziś.

  • Karnawałowe auszpiki

    Galareta (auszpik) to zakąska z gorszych części mięs z dodatkiem warzyw. Szklista warstwa galarety zabezpiecza zimne mięso przed wysychaniem, dając przy tym korzystny efekt wizualny.

  • Nie tylko marcepan

    ...musztardą. Plastry szynki, sera poprzekrawać i na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka szynki i sera oraz plaster jajka. Wszystko zrolować i spiąć wykałaczkami. Olej rozgrzać na patelni, mięso obsmażyć(...)Kociołek lubecki Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 2 litry bulionu wołowego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 goździków 5 ziaren czarnego pieprzu Natka...

  • Historia pewnej bułki

    ..., 1,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej Na marynatę: 2 łyżki octu jabłkowego, 200 g cukru trzcinowego, 75 ml wytrawnego cydru, 1 łyżeczka musztardy dijon oraz musztarda do podania Na sałatkę(...) posiekane, sok wyciśnięty z 1 cytryny Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią umyte mięso, okryj je folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu, odwiń folię i wstaw na...

  • Smaki z Czech

    ...(opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj gulasz. W dużym rondlu rozgrzej smalec, przyrumień na nim cebulę i dodaj mięso pokrojone w kostkę. Obsmaż ze wszystkich stron i zalej ok. 500 ml wody lub bulionu. Dopraw przeciśniętym przez praskę...

  • Kuskus: gwiazda północnej Afryki

    Kuskus z patelni Składniki na 4 porcje: 2 łyżeczki bulionu instant, 25 dag kaszy kuskus, 5 dag rodzynek, 2 średniej wielkości marchewki, 2 małe cukinie, 1 mały bakłażan, 50 dag szynki wieprzowej(...) i smaż na nim plasterki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Gdy usmażysz już całe mięso, na olej po mięsie wsyp mielone chili, kmin rzymski oraz kolendrę. Dorzuć pokrojone w kostkę pomidory oraz...

  • Pyszna rozgrzewka

    ...w plasterki. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Plastry szynki lub boczku pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wszystkie(...)Gulasz z pieczarkami Składniki na 8 porcji: 40 dag młodej wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag pieczarek, 1/2 szklanki śmietany, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/4 szklanki...