• Informacje na temat:

    mięso mielone z łopatki

Przepisy na temat: mięso mielone z łopatki
  • Jak zrobić doskonałe mielone?

    Kotlety z mięsa mielonego to stały element polskich obiadów, nie tylko tych niedzielnych. Jak wybrać i przygotować mięso, czym je doprawić, by danie było jak najsmaczniejsze?

  • Kotlety mielone. Co zrobić, by były idealne?

    Kotlety mielone z ziemniakami i surówką to, przynajmniej teoretycznie, gwarancja przepysznego obiadu. Jednak nie zawsze i nie każdemu się udają. Choć ich przygotowanie nie wydaje się skomplikowane, zawsze coś może pójść nie tak. Podpowiadamy, co zrobić, by kotlety naprawdę zachwyciły smakiem.

  • Kotlety z łopatki z papryką

    Te kotlety z niespodzianką są pyszną alternatywą dla klasycznych mielonych. Doskonale komponują się z ziemniakami i chrupiącą surówką. Już na sam widok domownikom pocieknie ślinka!

  • Sekrety idealnych kotletów mielonych

    Kotlety z mięsa mielonego od lat należą do ulubionych dań obiadowych Polaków, oczywiście zaraz za schabowymi. Jak je przygotowywać, by były najsmaczniejsze?

  • Jakie mięso na mielone?

    Nie każde mięso do tego się nadaje. By miało odpowiedni smak i konsystencję, nie powinno być za tłuste, za chude, zbyt żylaste, poprzerastane... Pomożemy wybrać te najlepsze gatunki(...) udziczki kurczaka lub udziec z indyka. Ważne: mięso drobiowe należy od razu przerobić, pozostałe mogą być przechowywane dłużej.

  • Pieczeń rzymska z sosem

    Pyszna pieczeń z mielonego mięsa, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity sos wzbogaci smak dania i sprawi, że domownicy będą je chcieli jeść na okrągło.

  • Mięsne leczo z bakłażanem i cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Karkówkę (ewentualnie łopatkę lub szynkę wieprzową) umyj starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w dużą kostkę. Mięso oprósz solą(...) dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę. Wrzuć mięso. Dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu, duś pod przykryciem 45 minut.  4. Po tym czasie dodaj marchew i bakłażana. Duś 15 minut. Dorzuć...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej(...) ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • Pierś indycza z ziołowym farszem

    ...i dokładnie osusz. Natkę pozostaw z łodyżkami, z koperku oderwij piórka. Mięso wieprzowe przepuść przez maszynkę razem z ziołami.  3. Do zmielonej masy dodaj jajko, starannie wymieszaj. Dopraw...

  • Gulasz z kopytkami

    ...i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone oraz majeranek. Całość smaż około 10 minut. W szklance wody rozmieszaj koncentrat pomidorowy. Wlej płyn do mięsa(...)Przygotowanie Łopatkę umyj pod zimną wodą i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Przed krojeniem warto włożyć mięso do zamrażarki, częściowo zamrożone łatwiej jest pokroić. Łopatka o grubości około 2,5

Artykuły na temat: mięso mielone z łopatki
  • Te mielone cię zachwycą

    Gołąbki z ryżem Składniki na 4-6 porcji: 75 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 1 główka włoskiej kapusty, 6 szklanek bulionu, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki(...) 1-2 minuty (mięso nie może być czerwone). Podawać z cytryną. Frikadelu: Zupa z klopsikami Składniki na 4-6 porcji: 2 l bulionu, 1 pęczek włoszczyzny, 4 ziemniaki l 50 mielonego mięsa z indyka, 1 sucha...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Nie jesz mięsa? Mamy dla ciebie alternatywę!

    Zamiast mięsa proponujemy mielone tofu, które możesz dodawać do każdej potrawy, w której pojawia się mięso,  np. łopatka wieprzowa. My dodajemy je do spaghetti, a nawet gołąbków i lazanii. Mielone tofu jest też dużo zdrowsze od granulatu sojowego. Sposób przygotowania: 1.     Nastaw piekarnik na 200 stopni. 2.     Odsączone tofu przełóż do miski i rozgnieć je widelcem...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    ...pieczarkowym Składniki: 50 dag mielonej łopatki, cebula, jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżka masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pęczek koperku, 3 szkl. bulionu warzywnego, śmietana(...)Kotlety siedleckie z kalafiorem Składniki na 5 porcji: 60 dag mięsa mielonego, jajko, 10 bardzo małych różyczek kalafiora, duża cebula, 4 suszone pomidory wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz...

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Jakie mięso wybrać na gulasz? Z wieprzowiny na gulasz nadają się: mięso od szynki, łopatka, biodrówka i karkówka, która jednak zawiera sporo tłuszczu i dlatego nie jest polecana osobom na diecie. Z mięsa wołowego najlepsze będą: goleń, łopatka, pręga, karkówka albo udziec. Natomiast wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych lub dla szczupłej figury unikają tłuszczu, polecamy mięso drobiowe, np...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Jednak aby smakowały naprawdę dobrze, warto zadbać o kilka detali. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób traktuje kotlety mielone jako smaczne, ale dosyć nudne danie, które serwuje się jedynie wtedy, gdy nie ma czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Tymczasem odpowiednio zrobione mięso może stać się gwiazdą każdego posiłku. Należy tylko uzbroić się odpowiedni przepis. Jak kupić dobre mięso...

  • Pasztet po królewsku ze śliwkami

    ...na rozgrzanym oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę. Całość przykryj i duś, aż mięso puści sok. Wówczas wsyp ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Zalej 3 szklankami wody i duś przez godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę i bułkę. Duś, aż bułka wchłonie cały płyn. Następnie wystudź i trzykrotnie zmiel. Masę przypraw gałką muszkatołową. Wbij jajka, dodaj śliwki...

  • Kotlety mielone to kulinarny szlagier, który w żaden sposób nie może nas zaskoczyć? Nic z tych rzeczy! Dzięki przepisom naszych użytkowników przekonasz się, że można zaserwować je w bardzo ciekawy sposób. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Mogłoby się wydawać, że w tym temacie nie da się wymyślić już nic nowego. Na szczęście nasi użytkownicy udowodnią wam, że mielone wcale nie muszą...