• Informacje na temat:

    mięso indyka i sos

Przepisy na temat: mięso indyka i sos
  • Indyk curry

    Sposób przygotowania 1. Filety z indyka pokrój w paski. Skrop olejem, posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.  2. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Wlej sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe, śmietanę oraz sok i startą skórkę z limonki. Przypraw. Dodaj...

  • Proste i szybkie danie na obiad.

  • Spaghetti z indykiem

    Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę.

  • Ostatnie warzywa z grządki wykorzystałam do pysznego sosu, który podałam z makaronem i porcją mięsa obsypaną przyprawą do wina grzanego. Coś innego... i smacznego... zapraszam.

  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    ..., majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok(...) pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą. Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej...

  • Wczoraj w promocji kupiłam wielki udziec z indyka, był tak wielki że po odjęciu z niego kości wyjdzie mi dwa obiady oczywiście dla trzech osób. Teraz jest tak gorąco że nawet jeść się nie chce ale ja bez gotowania nie umiem żyć. Z udźca zrobiłam sztukę mięsa w sosie z dodatkami, wszystko dokładnie podam w opisie.

  • Sałatka paprykowa z indykiem

    ....   3. Sos: jogurt połącz z sokiem cytrynowym oraz chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  4. Makaron wymieszaj  z kawałeczkami indyka i dymkami. Dodaj podsmażoną paprykę. Składniki lekko oprósz solą(...) czasie mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Obie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz,  pokrój w kosteczkę...

  • Kolejne etapy przygotowania pieczeni z indyka.

  • Filet indyka z farszem

    ...włóż do zamrażalnika.  2. Pieczeń oraz sos przełóż do lodówki na najniższą półkę. Poczekaj, aż rozmarzną (ok. 12 godzin). Potem owiń mięso folią aluminiową i mocno podgrzej w piekarniku. Sos zagotuj(...), pomidory i bazylię. Przypraw pieprzem. Kieszonkę w mięsie napełnij farszem. Zepnij otwory. Pieczeń posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Cytrynę pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso. Piecz 1 godz. w 200

  • Nie masz pomysłu na weekendowy obiad? Skuś się na pyszny gulasz z indyka :)

Artykuły na temat: mięso indyka i sos
  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    Pieczony indyk to elegancka, smaczna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna potrawa. Nadaje się na uroczyste okazje i jest znakomitym pomysłem na główne danie na wielkanocnym stole. Jak wybrać, przygotować i przyrządzić pieczonego indyka?

  • Sałatka z awokado z mięsem z indyka

    Przygotowanie: Pierś indyka oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pastę curry oraz sos rybny i ostrygowy. Do pikantnej mieszanki dołóż mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i obsmaż na nim kawałki indyka. Przygotuj sos do awokado. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Do miseczki wyciśnij sok z dwóch limonek. Wsyp...

  • Cannelloni z mielonym mięsem indyka

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dołóż zmielone w maszynce mięso, wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut. Patelnię zestaw z ognia. Do farszu dodaj 1/2 sosu pomidorowego, zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wbij jajko i starannie wymieszaj.  2. Farszem nadziej makaronowe rurki. Ułóż je ciasno w natłuszczonej żaroodpornej formie. Przygotuj...

  • Indyk nadziewany drobiową wątróbką

    ...i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Gdy mięso się zarumieni, skrop je wodą, a potem polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem. Piecz jeszcze około trzech godzin, regularnie podlewając mięso sosem. Na pół godziny przed końcem połóż na mięsie gałązki tymianku i rozmarynu, a do brytfanny wrzuć ćwiartki cytryn. Zlej sos z brytfanny, w razie potrzeby dopraw i podaj oddzielnie w sosjerce...

  • Indyk w duecie z sosem sojowym

    Wymieszaj dwie łyżki oleju z sosem sojowym. Dodaj pieprz, chili, paprykę, posiekany ząbek czosnku i szalotkę oraz kolendrę. Pokrój mięso na cztery kawałki i lekko rozbij. Zanurz w marynacie. Po kwadransie wyjmij i usmaż na patelni grillowej.  Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Skrop olejem, oprósz solą i oregano. Upiecz w 180 st. C przez ok. godzinę.  Fasolkę wrzuć do wrzątku i gotuj do...

  • Indyk w sosie arachidowym

    ...i mięso, polać sosem, posypać tymiankiem . Zobacz także:(...)Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z masłem. Mięso opłukać, pokroić w plastry, a następnie w paski. Posypać solą, pieprzem, papryką, smażyć na 4 łyżkach oleju...

  • Kanadyjski gulasz z indykiem

    Przygotowanie: Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Obrane cebule grubo siekamy. Z łodyżek majeranku obrywamy listki. Piersi indyka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w kostkę. Oprószamy pieprzem i solą. Do 1 l wody dodajemy sos barbecue, syrop klonowy, whisky, śmietanę, listki majeranku i mieszamy trzepaczką rózgową...

  • Zapiekanka z indykiem

    ...ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, oprószamy mąką i mieszamy. Całość zalewamy bulionem i śmietaną, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu. Sosem cebulowym zalewamy mięso z boczkiem, posypujemy(...)Sposób przygotowania: 1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na 5 steków. Obrane cebule kroimy w niezbyt grube plastry.  2. Plastry boczku przekrawamy na pół. Na rozgrzanej...

  • Zapiekanka z indykiem

    ..., doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, oprószamy mąką i mieszamy. Całość zalewamy bulionem i śmietaną, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu. Sosem cebulowym zalewamy mięso z boczkiem(...)Przygotowanie: 1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na 5 steków. Obrane cebule kroimy w niezbyt grube plastry.  2. Plastry boczku przekrawamy na pół. Na rozgrzanej...

  • Coś pysznego z indyka

    To delikatne, białe mięso nadaje się nie tylko na zwykłe kotlety czy pieczeń!

Zdjęcia na temat: mięso indyka i sos