• Informacje na temat:

    mięso duszone z porem

Przepisy na temat: mięso duszone z porem
  • Golonka duszona z porami

    ...natka pietruszki olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso umyj, podziel na cząstki, przypraw solą i pieprzem. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce, dwa pory oczyść z wierzchnich liści. Mięso obsmaż na oleju, włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól. Wlej wodę tak, by przykryła mięso, dodaj dwa pory, gotuj pod przykryciem, dopóki mięso nie będzie bardzo miękkie...

  • Delikatne danie obiadowe dla całej rodziny czyli pulpety wieprzowe ze schabu duszone z marchewką i porem w sosie lekko pomidorowym.

  • Paprykarz z mięsem

    ...mięso przesmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju co mięso podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy pomidory z puszki, bulion warzywny, mieszamy. Dusimy, aż papryka zmięknie i odparuje nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso, ugotowany na sypko ryż...

  • to danie nie jest dietetyczne ale czasem mozna sobie na pozwolić na mały grzech, pyszne na gorąco i na zimno, kiedy powstaje smakowita galaretka, polecam,

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Pęczak z kurczakiem i marchewką Sposób przygotowania Mięso płuczę, kroję na kawałki. Zalewam mlekiem z keczupem, mieszam. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam. Kaszę dokładnie płuczę na sicie. Pieczarki myję, kroję w plastry. Siekam obraną cebulę. Oczyszczoną marchewkę kroję w słupki. 2 W rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam mięso oraz cebulę...

  • wszystko razem - mięso, ziemniaki i warzywa

  • Por - zimowa bomba witaminowa!

    ...1. Por obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Działa uodparniająco i bakteriobójczo. Ma ostry smak więc może zastąpić cebulę. 2. Pory można smażyć, dusić, gotować i zapiekać. Są smacznym dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Pysznie smakują faszerowane mięsem, duszone na maśle a także zapiekane pod beszamelem. 3. Por ugotowany w mleku to świetny środek odkażający...

  • Sprawdzony przepis na "Duszone mięso z polentą"

  • Pomysł na obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

    Sposób przygotowania Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety. Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem...

  • Sprawdzony przepis na "Duszone żeberka z porem i pomidorami"

Artykuły na temat: mięso duszone z porem
  • Spaghetti z pieczarkami i porem

    Zamiast mielonego mięsa można do potrawy użyć filetu z indyka, pokrojonego w niedużą kostkę. Przed usmażeniem mięso warto oprószyć lekko pszenną mąką i słodką papryką.

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Kto chce jeść mięso, musi umieć zabić, Łukasz Stachniak

    Warszawa, początek XX wieku. Miasto nie jest stolicą, bo i kraju nie ma na mapie. Są za to nędza i przemoc. Wśród wiślanych mokradeł majaczy tajemnicza Wilcza Wyspa. Jej mieszkańcy skrywają wiele sekretów.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Pierś kurczaka duszona w sosie z colą

    Przygotowanie: Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Chili rozetnij, oczyść z pestek. Strączek opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione składniki wymieszaj z suszonym tymiankiem. Mięso opłucz(...) wszystkich stron. Mięso posyp solą i pieprzem. Wyjmij. 2Na tłuszczu ze smażenia zeszklij pokrojone pory. Dodaj koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż. Dodaj pomidory z puszki oraz 350 ml wody. Sos...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Schab z jabłkami, porem i ziemniakami

    ... 1. Umyty i oczyszczony por kroimy w krążki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę. Orzechy siekamy, a z gałązek tymianku obrywamy listki. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem i solą. 3. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim, mieszając...

  • Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej. Fot. 123RF/Picsel Tylko na rozgrzanym tłuszczu Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje...

  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    ...smaczną bazą lub dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Doskonale smakują duszone na maśle lub w śmietanie oraz zapiekane pod beszamelem. Kolor ma znaczenie Biała cebula, zwana też cukrową, to odmiana...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...