• Informacje na temat:

    mięsa wieprzowe pieczone w piekarniku

Przepisy na temat: mięsa wieprzowe pieczone w piekarniku
  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu(...) odrobiną wody i piecz w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180°C.

  • Bitki wieprzowe z wiśniami

    Dzisiaj przepis na pyszne bitki. Surowy ryż powinien „dojść” w piekarniku, ale dla większego bezpieczeństwa można go wcześniej krótko obgotować. Aby się nie przypalił, formę natłuść masłem.

  • Mięso i sos - para idealna

    ...do mięsa. Oprósz wszystko mąką i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut.  3. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Wlej bulion i wino, dodaj koncentrat, wrzuć liść laurowy i suszony(...) balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem. Bitki wieprzowe w sosie 1. Umyj dokładnie cytrynę i zetrzyj z niej 2 łyżeczki skórki. Wyciśnij łyżkę soku.  2. Mięso...

  • ...jałowcówkę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kładziemy na środek mięso. Owijamy mięso ciastem. Zlepiamy brzegi. Pieczemy 35 minut nagrzanym do 220 st. C piekarniku...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • ...1 kg ziemniaków (byłoby rewelacyjnie, gdyby były młode), 3 łyżki smalcu, bulion Knorra w płynie, Vegeta; na sos: 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie 3 kulki...

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...z niego jarzynkę do mięsa. Można go udusić na maśle, grillować lub upiec w piekarniku, skrapiając odrobiną oliwy. Fenkuł można przyrządzić jako samodzielne danie. Pokrojone na ćwiartki bulwy polewa się(...) bazie majonezu. We Włoszech zmielonym koprem włoskim naciera się tłuste pieczenie wieprzowe oraz dodaje go do kiełbasek. Z kolei angielscy kucharze dodają go do ciast, pieczywa i niemal wszystkich dań...

Artykuły na temat: mięsa wieprzowe pieczone w piekarniku
  • Nóżki wieprzowe z teryną z rabarbaru, grzanką z bulwy jam i musem ze słodkich ziemniaków

    ...1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 o C. 2. Na puree ze słodkich ziemniaków: Przełóż słodkie ziemniaki na blaszkę i piecz w piekarniku przez godzinę. 3. Następnie obierz ze skórki. 4. Na(...) przygotowywać nóżki wieprzowe. 8. Opal starannie nóżki nad palnikiem aż skórka się przypali. (ten zabieg sprawi, że wywar na galaretę będzie miał bardziej złożony smak). 9. Przełóż nóżki do garnka z wrzącą...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pomysł na pasztet

    Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Obiad na tarasie

    Można je przyrządzić w piekarniku albo na ogrodowym grillu.

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Domowy pasztet

    Składniki (dla 15 osób): 100 g combra z królika 400 g mielonego mięsa z królika 400 g mielonej karkówki 400 g mielonej cielęciny 250 g boczku wędzonego 2 jajka 2 szalotki 40 ml wina(...) wkładamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe, cielęcinę, 1 całe jajko, 1 żółtko, drobno pokrojone szalotkę oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczeni. Na...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Osłódź sobie jesień

    Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...